Meer dan tweeduizend jongeren afkomstig uit 190 landen kwamen afgelopen week bijeen op de One Young World conferentie in Londen. Op deze jaarlijkse conferentie staan de Sustainable Development Goals centraal. Jongeren bespreken wat ze kunnen doen in de strijd tegen onder meer armoede en klimaatverandering en inspireren elkaar tot actie. De jonge leiders van morgen worden begeleid door invloedrijke politici, CEO’s en humanitaire leiders. “Sociaal ondernemerschap kan een grote bijdrage leveren aan het beëindigen van armoede op aarde.”
Armoede neemt af, maar nog niet snel genoeg
De Wereldbank waarschuwt de Verenigde Naties dat hoewel wereldwijde armoede jaarlijks afneemt, Sustainable Development Goal 1 ‘Ending poverty’ waarschijnlijk niet wordt gehaald. De schatting is dat in 2030 nog steeds circa 500 miljoen mensen leven op minder dan 1,80 euro per dag. Dit is zo’n zes procent van de wereldbevolking. Je postcode en toegang tot onderwijs zijn belangrijke oorzaken van armoede.
Sociaal ondernemerschap als oplossing
Nobelprijswinnaar Prof. Muhammad Yunus is een jaarlijks terugkerende spreker op de One Young World conferenties. Hij inspireert de jongeren in de zaal met zijn visie voor een wereld zonder armoede. De econoom uit Bangladesh die het micro-krediet systeem heeft bedacht, meent dat er twee soorten ondernemingen zijn: “één die zich richt op het verdienen van geld en één die zich richt op het oplossen van problemen.” Hij heeft een duidelijk advies voor het publiek: “be job creators, not job seekers.” Met deze woorden introduceert hij jonge ondernemers die met hun bedrijven strijden tegen de armoede in hun regio.
“Er zijn twee soorten ondernemingen: één die zich richt op het verdienen van geld en één die zich richt op het oplossen van problemen”
Culturele eigendomsrechten voor lokale ambacht
Advocaat Monica Moisin woont in Roemenië en heeft het Cultural Intellectual Property Initiative gelanceerd. Met dit initiatief worden culturele eigendomsrechten geregeld voor inheemse gemeenschappen van wie het ambacht wordt gekopieerd zonder enige vorm van vergoeding of compensatie. Zij startte dit initiatief toen zij de nieuwe collectie zag van designer Tom Ford. In deze collectie zijn traditionele Roemeense designs gebruikt, zonder enige vorm van compensatie voor de lokale bevolking vaak levend in armoede. Dankzij deze wetgeving wordt het traditionele ambacht wereldwijd beschermd en wordt cultuur op duurzame wijze in stand gehouden en verspreid.
Boost voor de lokale gemeenschap in Noord-Ethiopie
Wubetu Shimelash is opgegroeid in het noorden van Ethiopie. Elke dag liep hij 5 uur over de bergen om zijn school te bereiken. Hoe moeilijk de weg ook was, de prachtige uitzichten onderweg en de hoop op een betere toekomst dankzij onderwijs zorgden ervoor dat hij stug volhield. Wubetu heeft gestudeerd in de Verenigde Staten. Hier kreeg hij het idee voor zijn sociale onderneming Eco Trek. Eco Trek leidt toeristen rond in de bergen in Noord-Ethiopië. Het inkomen uit het bedrijf wordt gebruikt om het dorp en omgeving waar hij vandaan komt te ontwikkelen. Niet alleen zorgt Eco Trek voor veel werkgelegenheid voor de lokale gemeenschap, ook wordt er nu een goed bereikbare school gebouwd midden in het dorp voor alle 1400 kinderen.
De Robin Hood in de gezondheidszorg
Selin Benjamin is opgegroeid in de Dominicaanse Republiek. Samen met zijn vader staat hij bekend als de Robin Hood in de gezondheidszorg met hun bedrijf FUMEBO. FUMEBO zorgt voor medische en tandheelkundige zorg in de armste gebieden van de Domincaanse Republiek. Selin heeft ziekenhuizen, artsen en apotheken in de meest welvarende gebieden van zijn land gevraagd hun medische voorraad en tijd te delen met de gebieden in armoede om ook daar de patiënten te kunnen helpen.
Verder lezen:
One Young World conference: ‘Klimaatrechtvaardigheid is de ruimterace van onze tijd’
Straw by Straw – rietje voor rietje naar een duurzamere wereld
KRUSLI – sociaal ondernemen door een gezond en duurzaam ontbijt
Reacties