• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Home
  • Sociaal ondernemers
  • Over so/creatie
  • Contact
Achter de schermen Social Enterprise NL

Achter de schermen bij… Chocolatemakers

Social Enterprise NL · 10 februari 2020 · 0 Reactie(s)

ChocolateMakers

De eerste bezoekbare chocoladefabriek van Nederland is een feit en staat in Amsterdam, in de grootste cacaohaven van de wereld. Team Social Enterprise NL ging op bezoek voor een rondleiding van Marije, hoofd Marketing & Communicatie, om het productieproces te zien en chocolade van Chocolatemakers te proeven.

Hoe het allemaal begon

Van een studie tropische landbouw en werken met boerencoöperaties naar een echte chocoladefabriek. Een droom die werkelijkheid is geworden bij Rodney en Enver, de oprichters van Chocolatemakers. In 2008 zijn ze samen het eerste chocoladefestival in Amsterdam gaan organiseren om het Nederlandse cacao verleden te laten zien en hoe echte chocolade gemaakt wordt. Er bleek echter dat geen enkele cacaoverwerkingsfabriek hun deuren opendeed en je nergens binnen kon kijken. Daarom hebben ze vervolgens in 2011 besloten het zelf te gaan doen. En als ze het gaan doen, dan moeten ze het ook echt goed doen en chocolade maken waar iedereen blij van wordt. Wat begint bij de boer en eindigt bij de consument.

“De eerste machines werden opgesnord in Spanje, Italië, India en Amerika en omgebouwd tot een mini productielijn in twee oude garagepanden in Amsterdam-Noord. Niet echt efficiënt en je moest met emmertjes lopen van de ene ruimte naar de andere. Nu in de nieuwe fabriek is het logisch ingericht zodat je echt een rondje kan maken. Daarnaast is het pand ook wel vier keer zo groot en is er ruimte voor grotere machines. Hier kunnen we ook nog groeien en dat ging in Amsterdam-Noord echt niet meer”, vertelt Marije.

Duurzaamste fabriek van de wereld

Nu staan we dus in de duurzaamste chocoladefabriek met een geheel zonnepanelen dak waarmee het volledig voorziet in de eigen energievoorziening. Op 5 oktober opende Chocolatemakers de fabriek in de grootste cacaohaven van de wereld. Hier kun je zien hoe èchte chocolade wordt gemaakt, van boon tot reep. Die hoge kwaliteit biologische cacaobonen worden direct ingekocht bij de boeren in Congo, Peru en de Dominicaanse Republiek. Dit doen ze voor een goede en eerlijke prijs. Marije: “Wij snappen niet dat je iemand niet betaald voor zijn werk. Het werk dat de boeren doen is super belangrijk voor het eindproduct. Zij moeten bonen drogen en fermenteren en wanneer zij weinig betaald krijgen doen ze dat snel. Dan zijn de bonen dus niet goed gedroogd en gaat dat ten koste van de smaak. Daarnaast kunnen ze ook nog beter voor het land zorgen als ze goed betaald krijgen waardoor de cacao ook weer beter wordt.”

Over Achter de schermen

Social Enterprise NLSocial Enterprise NL brengt sociaal ondernemers onder de aandacht via de reeks Achter de Schermen. In deze verhalenreeks krijgen gedreven sociaal ondernemers een podium en laten zij zien hoe het er ‘achter de schermen’ aan toe gaat.

Zero waste: van boon tot chocola, thee en lippenstift

Naast smaakvolle en biologische cacao staat zero waste centraal in de bedrijfsvoering. Ze streven naar zo min mogelijk uitstoot en afval en gebruiken het liefst tweedehands machines. “Als we de bonen branden, dan branden we de hele boon. In de machine wordt het velletje van de boon gehaald. Dat velletje is dan afval, maar gebruiken we weer om cacaothee van te maken. Ook het gruis dat overblijft wordt volledig uitgeperst en wordt nog gebruikt om cacaoboter van te maken. Daar kan vervolgens weer lippenstift van gemaakt worden.”

Met alles wat ze doen kijken ze dus naar het hele plaatje. Naar de boer, naar de natuur, naar alles. Het gaat niet alleen om chocolade die lekker is, maar die ook goed is voor de wereld. De wereld willen ze zo min mogelijk belasten en vervuilen. “Zo worden onze bonen uit de Dominicaanse Republiek vervoerd met het zeilschip van Tres Hombres. We zijn gaan samenwerken met die drie mannen omdat het de minste vervuiling oplevert. Geen motor, maar op de wind vervoeren ze de cacaobonen naar Amsterdam”, aldus Marije.

Hoe het allemaal begon

Van een studie tropische landbouw en werken met boerencoöperaties naar een echte chocoladefabriek. Een droom die werkelijkheid is geworden bij Rodney en Enver, de oprichters van Chocolatemakers. In 2008 zijn ze samen het eerste chocoladefestival in Amsterdam gaan organiseren om het Nederlandse cacao verleden te laten zien en hoe echte chocolade gemaakt wordt. Er bleek echter dat geen enkele cacaoverwerkingsfabriek hun deuren opendeed en je nergens binnen kon kijken. Daarom hebben ze vervolgens in 2011 besloten het zelf te gaan doen. En als ze het gaan doen, dan moeten ze het ook echt goed doen en chocolade maken waar iedereen blij van wordt. Wat begint bij de boer en eindigt bij de consument.

“De eerste machines werden opgesnord in Spanje, Italië, India en Amerika en omgebouwd tot een mini productielijn in twee oude garagepanden in Amsterdam-Noord. Niet echt efficiënt en je moest met emmertjes lopen van de ene ruimte naar de andere. Nu in de nieuwe fabriek is het logisch ingericht zodat je echt een rondje kan maken. Daarnaast is het pand ook wel vier keer zo groot en is er ruimte voor grotere machines. Hier kunnen we ook nog groeien en dat ging in Amsterdam-Noord echt niet meer”, vertelt Marije.

Duurzaamste fabriek van de wereld

Nu staan we dus in de duurzaamste chocoladefabriek met een geheel zonnepanelen dak waarmee het volledig voorziet in de eigen energievoorziening. Op 5 oktober opende Chocolatemakers de fabriek in de grootste cacaohaven van de wereld. Hier kun je zien hoe èchte chocolade wordt gemaakt, van boon tot reep. Die hoge kwaliteit biologische cacaobonen worden direct ingekocht bij de boeren in Congo, Peru en de Dominicaanse Republiek. Dit doen ze voor een goede en eerlijke prijs. Marije: “Wij snappen niet dat je iemand niet betaald voor zijn werk. Het werk dat de boeren doen is super belangrijk voor het eindproduct. Zij moeten bonen drogen en fermenteren en wanneer zij weinig betaald krijgen doen ze dat snel. Dan zijn de bonen dus niet goed gedroogd en gaat dat ten koste van de smaak. Daarnaast kunnen ze ook nog beter voor het land zorgen als ze goed betaald krijgen waardoor de cacao ook weer beter wordt.”

Zero waste: van boon tot chocola, thee en lippenstift

Naast smaakvolle en biologische cacao staat zero waste centraal in de bedrijfsvoering. Ze streven naar zo min mogelijk uitstoot en afval en gebruiken het liefst tweedehands machines. “Als we de bonen branden, dan branden we de hele boon. In de machine wordt het velletje van de boon gehaald. Dat velletje is dan afval, maar gebruiken we weer om cacaothee van te maken. Ook het gruis dat overblijft wordt volledig uitgeperst en wordt nog gebruikt om cacaoboter van te maken. Daar kan vervolgens weer lippenstift van gemaakt worden.”

Met alles wat ze doen kijken ze dus naar het hele plaatje. Naar de boer, naar de natuur, naar alles. Het gaat niet alleen om chocolade die lekker is, maar die ook goed is voor de wereld. De wereld willen ze zo min mogelijk belasten en vervuilen. “Zo worden onze bonen uit de Dominicaanse Republiek vervoerd met het zeilschip van Tres Hombres. We zijn gaan samenwerken met die drie mannen omdat het de minste vervuiling oplevert. Geen motor, maar op de wind vervoeren ze de cacaobonen naar Amsterdam”, aldus Marije.

Tour door de fabriek

In de rondleiding vertelt Marije uitgebreid over het proces waar het begint met het schoonmaken en dan het branden in de ballroast machine. Een machine uit 1930 die ze via een crowdfunding hebben verkregen. Vervolgens vindt het kraken van de boon in de winnowing machine plaats, dan het malen in de grinders en daarna het walsen. Ten slotte ontstaan de chocoladerepen in de koude ruimte en gaan ze per elektrische bakfiets de deur uit. Dat is van bean-to-bar produceren in een fabriek. Wil jij ook eens weten en van dichtbij zien hoe chocolade wordt gemaakt? Vanaf januari kun je elke vrijdagmiddag de fabriek bezoeken en uiteraard ook de chocolade proeven. Een rondleiding kun je hier boeken.

In de rondleiding vertelt Marije uitgebreid over het proces waar het begint met het schoonmaken en dan het branden in de ballroast machine. Een machine uit 1930 die ze via een crowdfunding hebben verkregen. Vervolgens vindt het kraken van de boon in de winnowing machine plaats, dan het malen in de grinders en daarna het walsen. Ten slotte ontstaan de chocoladerepen in de koude ruimte en gaan ze per elektrische bakfiets de deur uit. Dat is van bean-to-bar produceren in een fabriek. Wil jij ook eens weten en van dichtbij zien hoe chocolade wordt gemaakt? Vanaf januari kun je elke vrijdagmiddag de fabriek bezoeken en uiteraard ook de chocolade proeven.

Verder lezen:

Achter de schermen bij… De 7 Deugden

Achter de schermen bij… Bijzondere Breinen

Achter de schermen bij… PaperWise

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Over Social Enterprise NL

Het aantal sociaal ondernemers in Nederland groeit en dat is goed nieuws, want zij zijn de voortrekkers op weg naar een nieuwe economie. Een economie die werkt voor alle mensen; circulair, inclusief en armoedevrij. Social Enterprise NL verbindt en versterkt deze ondernemers, en werkt aan een gunstiger ecosysteem. En wil iedereen inspireren om bij te dragen aan deze beweging.

https://www.social-enterprise.nl/

Meer interviews

Nieuwsbrief ontvangen?
Bob Scherrenberg – “Dit werk geeft je zoveel mooie inzichten en energie”

Eefje van den Akker · 7 juni 2018 · 0 Reactie(s)

De Streekboer – Sociaal ondernemen in roerige tijden

Jasper Kars · 30 maart 2020 · 0 Reactie(s)

Carmen van der Vecht – De jongeren zijn mijn grootste inspiratie

Emma van Bergeijk · 6 januari 2017 · 0 Reactie(s)

Lees Interacties

Reacties

(CC BY-NC 4.0) 2020 so/creatie · Website met liefde door Kyver