Growing Workplace is een coöperatie van kleine ondernemers die gebruik maken van werkplekken in een pand aan De Baander in Emmen. Wat ooit begonnen is als een werkplaats voor ondernemende mensen in Emmen, is nu uitgegroeid tot een regionaal platform waar uitkeringsgerechtigden worden geholpen met het opstarten van een eigen bedrijf.
Over Growing Workplace
Growing Workplace is een inspirerende plek voor ondernemende mensen in Zuidoost Drenthe. Er zijn flexwerkplekken, ontmoetingsruimtes, flexibel te huren overlegruimtes en vaste kantoorruimtes.
Door een plek te creëren waar je als zzp-er of starter gemakkelijk in contact komt met andere ondernemende mensen, waar je jezelf en jouw bedrijf kan profileren (in het fysieke pand en online op de website), kennis kan opdoen en je jouw netwerk kan vergroten, wil Growing Workplace een kruisbestuiving laten ontstaan waar gemakkelijk nieuwe ideeën en initiatieven zullen ontkiemen en waar iedereen zich op zakelijk en persoonlijk gebied kan versterken.
Growing Workplace is een coöperatie van 65 zelfstandig ondernemers die samen gebruik maken van één kantoorpand aan de Baander in Emmen. ‘Growing Workplace is binnen een jaar tijd gegroeid van 14 leden naar 65 leden en is een community geworden waarvan de cultuur op natuurlijke wijze bedrijven en ondernemende mensen aantrekt’, vertelt voorzitter Adriaan Pals. Het kantoorpand aan De Baander telt zo’n 450 vierkante meter aan werkplekken en vergaderruimten. De community wil uitbreiden, en niet zo’n beetje ook.
Het begon als een initiatief van Liesbeth Omvlee die een plek wilde creëren waar ondernemers bureaus kon huren. ‘Dat is uitgegroeid tot een coöperatie waarbij leden niet alleen flexwerkplekken kunnen huren maar ook gebruik kunnen maken van elkaars kracht’, zegt Pals. ‘Het idee is dat iedere vraag hier neergelegd kan worden omdat we heel veel verschillende soorten ondernemers in huis hebben. Engineers, beleidsmakers developers, zakelijk dienstverleners en zelfs een bootcamp-instructeur; je vindt hier van alles.’
Growing Workplace is in 2016 genomineerd voor de Social Impact Award omdat het een programma heeft ontwikkeld waarin uitkeringsgerechtigden een traject van negen maanden kunnen volgen om ze klaar te stomen voor een carrière als zelfstandig ondernemer. ‘Eerst houden we motivatiegesprekken om te kijken of de wil er is. Ten tweede doen de kandidaten ritme op doordat we ze de eerste vier maanden hier hun ondernemersplan laten schrijven. Daarna begint de startup-fase waarbij ze hun bedrijf gaan beginnen’, vertelt Pals. ‘Bijzonder aan het traject is dat deelnemers vanaf de eerste dag als gelijkwaardige ondernemers worden beschouwd. Het woord ‘bijstandsuitkering’ doet er niet meer toe, ze zijn ondernemer en ze horen erbij.’
Kandidaten krijgen begeleiding en training van de professionals in het pand en worden wegwijs gemaakt in ondernemersland. Aan het einde van het traject worden de plannen gepresenteerd tijdens een pitch event waarbij ook vrienden, familieleden maar ook investeerders worden uitgenodigd. ‘Intussen zijn er al twee groepen begonnen aan hun traject bij Growing Workplace. De deelnemers, waarvan sommigen jarenlang thuis hebben gezeten, kunnen dan laten zien waar ze in het traject keihard voor hebben gewerkt. Sommigen sluiten zich daarna aan bij de coöperatie en komen ons in het pand terecht als startende ondernemer’, zegt Pals.
Pals is ook druk bezig met het opzetten van een maakplek die hij de Toolbox gaat noemen. ‘Je kunt er dingen met je handen maken’. Ook de maakplek wil Growing Workplace gebruiken om mensen een afstand naar de arbeidsmarkt te helpen. ‘Maar je kunt er ook als hobbyist lekker prutsen. Half november willen we deze plek openen.’
En dat is nog niet alles. Binnen Growing Workplace wordt er gewerkt aan een programmeerschool waar werkzoekenden worden omgeschoold tot full stack developers. ‘Banen van de toekomst’, zegt Pals. ‘Zo helpen we mensen duurzaam aan het werk. Daarnaast is het goed voor de regio want bedrijven staan te springen om programmeurs. In het Noorden alleen al staan er ruim tweehonderd vacatures open. We willen de programmeerschool financieren met een Social Impact Bond. We zijn daarover in gesprek met de gemeente Emmen en Deloitte.’
“Volgend jaar willen we doorgroeien naar honderd leden. De ambitie is immers om een plek te zijn waar iedere ondernemende Emmenaar kan beginnen.”
Met de nominatie voor de Social Impact Award is Pals maar wat blij. ‘Het geeft aan dat we opvallen’, vertelt hij lachend. ‘En dat is mooi. Want we kunnen wel wat hulp gebruiken. Er zijn namelijk flink wat ambities. We willen het pand naast ons graag gebruiken als showcase voor onze producten en meubelstukken. Deze gaan we, samen met onder andere Drentea, volledig van afval maken dat normaliter afgeschreven wordt. We zijn ook bezig om extra ruimte te regelen. Zo komen er binnenkort vier werkplekken vrij in het oude kantoor van de voormalige dierentuin in Emmen. Dat mag ook wel, want volgend jaar willen we doorgroeien naar honderd leden. De ambitie is immers om een plek te zijn waar iedere ondernemende Emmenaar kan beginnen.’
Dit interview maakt onderdeel uit van een serie gesprekken met sociaal ondernemers uit Noord Nederland die gemaakt is door Social Impact Day Noord.
Social Impact Day Noord is hét evenement over sociale impact in Noord-Nederland. Op woensdag 1 november 2017 spreken toonaangevende ondernemers over hoe zij maatschappelijke impact met economisch succes combineren.
Economisch succes en maatschappelijke impact gaan hand in hand. Dat laat Social Impact Day zien middels inspirerende voorbeelden. Sociaal ondernemen is een innovatieve vorm van ondernemerschap en heeft enorme groeipotentie. Niet alleen wat betreft impact: óók wat betreft omzet, productie en innovatie. Investeren in sociaal ondernemerschap is dus niet alleen slim, maar ook goed. Voor ons allemaal.
Met diverse workshops, panels en lezingen ben je in één dag helemaal up-to-date en klaar om (nog) meer omzet, productie én maatschappelijke impact te genereren.
Het doel van Social Impact Day Noord is om sociaal ondernemerschap in Noord-Nederland te versnellen. Met inspirerende best practices, handige tips & tricks en uitwisseling van nieuwe ideeën, maken we de regio klaar voor het nieuwe ondernemen.
De wereld is er klaar voor. Jij ook? Hier kun je je kaarten bestellen.
Reacties