• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Home
  • Sociaal ondernemers
  • Over so/creatie
  • Contact
Social Start-up

BikeFlip: ‘Een kinderfiets hoef je niet te kopen, die kun je flippen’

Jos Hummelen · 24 september 2019 · 0 Reactie(s)

BikeFlip Karlien de Boer en Doora Millenaar

Aan de Amsterdamse grachten staat af en toe een eenzaam kinderfietsje, ingesloten door onkruid. Dat is geen afval, maar een bedrijfsmodel, volgens Doora Millenaar en Karlien de Boer.  Ze begonnen ‘BikeFlip’, een maandelijks abonnement voor het leasen van tweedehands kinderfietsen. Hoe een studieopdracht uitgroeide tot een start-up gericht op circulariteit.

Karlien de Boer en Doora Millenaar vormen met drie anderen ‘Team BikeFlip’. Samen met Gwen Aartsma, Casparis Beyer en Sacha van Wetten startten ze op 1 september BikeFlip, een plek waar ouders een kinderfiets kunnen leasen. Team BikeFlip biedt de Urban Bizzy Parents tweedehands fietsen en de verzekering dat de prinsessen- of stuntfiets altijd gerepareerd wordt wanneer het uitkomt. 

Hoe het begon

Team BikeFlip begon nietsvermoedend aan dit avontuur. Ze waren een vriendengroep met een observatie: te veel verloederde kinderfietsen op Amsterdamse stoepen. Probleem is natuurlijk dat kinderen groeien, terwijl een fiets niet meegroeit. Maar wat nou als je je fiets kunt inwisselen zoals een boek bij de bibliotheek? Het idee werd uiteindelijk gepitched voor onder andere Stefan Braam van Utrecht Inc. Zijn oordeel: “We zie dit echt gebeuren, ga hier werk van maken!” En voordat de vriendengroep het wist, waren ze aan het bouwen aan een echt bedrijf. Doora voegt enthousiast toe: “Iedereen gelooft erin, samen werkt het ook heel goed. Omdat we vrienden zijn, weten we wat we aan elkaar hebben.”

Flip my Bike

Karlien stelt: “We doen het nu nog niet voor de winst, we doen het omdat we het leuk vinden om samen te werken. En we vinden het ook belangrijk dat mensen een beetje leren denken in termen van gebruik in plaats van bezit. Je hoeft niet per se iets te kopen als je iets nodig hebt.” Doora vult aan: “Je hoeft geen nieuwe fiets te kopen: je kunt ‘m flippen!” Bij BikeFlip kun je namelijk de fiets weer inleveren als je kind te groot is voor zijn of haar huidige fiets, zodat een ander kind kan genieten van jouw oude fiets. De dames hebben er zichtbaar lol in om de cirkel rond te maken: van afval (een oude fiets) naar nieuw product (een fiets leasen). Doora zegt vrolijk: “We hebben geen haast, we hebben nog nooit een bedrijf gehad en we leren hier veel van.” Dat is het voordeel als je nog studeert: er hoeft nog niet zoveel en er is nog ruimte om te experimenteren. 

Alle begin is…

Stefan Braam van Utrecht Inc. adviseerde om met zoveel mogelijk mensen een koffietje te drinken en gewoon te vragen of zij denken dat het concept zal gaan werken. Stefan: “Juist door met potentiële klanten te praten, leg je de juiste accenten.” Tientallen bakkies koffie werden verorberd. Het resultaat: de Urban Bizzy Parent zag het probleem niet zo, maar vinden de oplossing wel aantrekkelijk. Doora en Karlien kregen veel positieve feedback. Ook kwam een eerste struikelblok naar voren: ieder kind heeft op dit moment ‘gewoon’ al een fiets. Ouders willen wel een abonnement, maar pas over minstens een jaar. 

“Juist door met potentiële klanten te praten, leg je de juiste accenten”

De volgende stap is daarom volgens de dames het vinden van abonnees. Doora: “wij hebben geen Angel Investor nodig, we kunnen al met één abonnee beginnen.” Daaraan vast zit direct de uitdagingen: de eerste fietsjes moeten op een depot staan. Omdat Team BikeFlip begint in de grote steden, is ruimtegebrek een punt van aandacht. Daarbij geeft het abonnement recht op een snelle reparatie: ook fietsenmakers zijn schaars. Op het laatste punt haakt Doora direct aan: “Wij willen daar ook impact maken. We zijn de mogelijkheden aan het bekijken om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen.” Karlien: “Zo slaan we twee vliegen in één klap: én we helpen deze mensen én we helpen onszelf.”

Daarna gaat de vriendengroep verder met het ontwikkelen van een app, waarin de ouders kunnen aangeven waar hun behoefte ligt. Op een kaart kunnen ze aangeven of ze een ‘nieuwe’ fiets willen, of dat hun geleasde kinderfiets toe is aan een grote beurt. Maar dat is pas als er is opgeschaald. “Daar zijn we nog lang niet.” zegt Karlien. Zangerig aangevuld door Doora: “We moeten gewoon beginnen.”

 

Verder lezen:

Groene brouwers van Bird Brewery kijken voorbij de coronacrisis 

Michelle Koomen: eerst stilstaan, dan actie

Enactus: actie door ondernemen

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Over Jos Hummelen

Altijd vrolijk en scherp. Jos is van oorsprong sociale wetenschapper en heeft een master in de geografie. Hij ziet zichzelf als een kritisch journalist, maar wil in de eerste plaats sociaal ondernemers helpen aan goede publiciteit. Jos' specifieke interesse's zijn duurzaamheid in steden en de ontwikkeling van Afrika, grote kans dus dat je daarover stukken ziet verschijnen op so/creatie.

Meer lezen? http://www.joshummelen.nl/

Meer interviews

Nieuwsbrief ontvangen?
Ellen Vissers – “Cadeautjes moet je gewoon niet weigeren!”

Jasper Kars · 13 november 2017 · 0 Reactie(s)

Richard Willemse – “Voor het goede doel durf ik de rebel uit te hangen”

Eefje van den Akker · 7 juni 2018 · 0 Reactie(s)

Guus Puylaert – Voor en door jongeren met een beperking

Jasper Kars · 25 maart 2016 · 0 Reactie(s)

Lees Interacties

Reacties

(CC BY-NC 4.0) 2020 so/creatie · Website met liefde door Kyver