• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Home
  • Sociaal ondernemers
  • Over so/creatie
  • Contact
Blog Starters4Communities

Buurtcommunities #16 met Starters4Communities

Rutger van Weeren · 30 juni 2016 · 0 Reactie(s)

Buurtcommunities met Starters4Communities

Op 23 juni stond weer een nieuwe editie van Buurtcommunities op het programma in Pakhuis De Zwijger. Dit keer stond de bijeenkomst in het teken van de vraag: ‘Wat doe je als actieve bewoner, sociaal ondernemer of maatschappelijk initiatiefnemer als jouw plannen om de buurt te verbeteren niet helemaal lukken?’ Eén van de aanwezigen heeft daar wel een idee bij: “Geef aan wat je belangrijk vindt en wat je nodig hebt.”

Vraag aan alle buurtbewoners op de @Starters4C Buurtcommunitiesavond: wat vind je belangrijk, wat heb je nodig? pic.twitter.com/3TYVMaDyZq

— Ramiro G. Monteiro (@RamiroTweetss) June 23, 2016

De gastsprekers van vanavond weten wel wat ze nodig hebben: mankracht en kennis. Maar waar vind je die? Een professional inhuren is een optie, maar alleen als je die kunt betalen. Het kan ook anders. Starters4Communities zet pas afgestudeerden in om bewonersinitiatieven vooruit te helpen.

Over Buurtcommunities

De Indische Buurt Communities, KrachtinNL, Movisie en Pakhuis de Zwijger maken samen het programma ‘Buurtcommunities’ over communities als hedendaagse vorm van burgerschap. Centraal staat het perspectief van de mensen die deze communities maken. Wat zien zij als kenmerken van hun groep? Voor welke opgaven staan ze en hoe organiseren ze zich? Wat maakt ze duurzaam en hoe verhouden ze zich tot institutionele partijen? Deze editie werd verzorgd door Starters4Communities. S4C verbindt starters aan maatschappelijke opdrachten en vraagstukken door middel van trainings- en werkervaringstrajecten. Ook faciliteert Starters4Communities een actieve community van starters, wijkinitiatieven, sociale ondernemers en partners.

Laten zien wat je doet in de buurt

Renée Ritsma is initiatiefneemster van ‘Soep langs de lijn’. Daarmee heeft ze een dubbele doelstelling; het gezonder maken van sportkantines en het bevorderen van sociale cohesie. Renée vertelt enthousiast over haar initiatief: “De waarde zit in het maken van de soep en het werken met mensen met een beperking. De soep verkopen we aan sportclubs. Nu is dat met name de sportkantine Middenmeer in Watergraafsmeer.”

“Mensen willen graag helpen als je hart en je ziel in iets stopt.”

Vanavond wil ze vooral vertellen over twee uitdagingen waar ze tegenaan liep. “Ik had niet het gevoel dat mensen zagen wat ik deed in de buurt. Daarom wilde ik werken aan mijn zichtbaarheid. Zo ben ik naar weekmarkten gegaan om daar mensen te werven om met mij soep te maken. Daarnaast was het maken van een goede businesscase een enorme uitdaging.” Gelukkig voor Renée werd ‘Soep langs de lijn’ opgemerkt door het Stadsdeel Amsterdam Oost, dat ervoor zorgde dat ze haar vragen kon voorleggen aan Starters4Communities. Een groepje starters hielp haar vervolgens te professionaliseren. Niet te vercommercialiseren, maar wel met ondernemerschap en kwaliteitsimpulsen.

.@Starters4C hielp te professionaliseren. Niet te vercommercialiseren, maar wel met ondernemerschap en kwaliteitsimpulsen #buurtcommunities

— Joachim Meerkerk (@joachimmeerkerk) June 23, 2016

De vraag naar meer ondernemerschap blijkt bij meer initiatieven te leven. Zo legt Habiba Bouanan, initiatiefneemster van Prachtvrouw Coaching, uit dat ze graag hulp wilde bij het schrijven van een bedrijfsplan en het verwerven van commercieel en financieel inzicht. Tegelijkertijd kwam Renée Ritsma erachter dat commercieel inzicht niet zaligmakend is: “Je hoeft geen keihard businesspersoon te zijn om je eigen onderneming te hebben.”

Les vn Soep Langs de Lijn: "Je hoeft geen keihard businesspersoon te zijn om je eigen onderneming te hebben" #socent pic.twitter.com/1gDDApRqIY

— so/creatie (@socreatie) June 23, 2016

Betekenisvol werk doen

Tamara Janmaat was één van de starters die via Starters4Communities een buurtinitiatief ondersteunde. Ze is opgeleid als architect, maar merkte dat de vraag: ‘Wat is betekenisvol werk?’ steeds belangrijker voor haar werd. Tamara: “Voor een project op Sint Maarten had ik voor het eerst het gevoel als architect dat ik iets kan veranderen.”

“Voor een project op Sint Maarten had ik voor het eerst het gevoel als architect dat ik iets kan veranderen.”

Als starter ondersteunde ze Buurtkamer Corantijn, waar ze nu werkt als coördinator. Vanuit de buurtkamer worden ZZP-café’s, lunches voor vluchtelingen, buurtspreekuren en borrels georganiseerd. Via twitter voegt Joachim Meerkerk toe: “Rijk wordt ze er niet van, verdienen doet het wel.”

.@Starters4C heeft @tamarajanmaat groot netwerk en veel werk opgeleverd.Rijk wordt ze er niet van, verdienen doet het wel #buurtcommunities

— Joachim Meerkerk (@joachimmeerkerk) June 23, 2016

Steeds terugkerende vragen zijn: ‘Hoe bereik je mensen in de buurt?’ en ‘Hoe creëer je draagvlak?’. Als coördinator geeft ze nu handen en voeten aan het adviesplan dat ze eerder opstelde. “Zo ben ik bezig met het werven van vrijwilligers. Dat heeft drie enthousiaste mensen opgeleverd. Het is wel lastig: slechts 1 op de 20 mensen wordt vrijwilliger na de gevoerde gesprekken.”

Nu @tamarajanmaat die via @Starters4C ontdekte hoe zij werk en nut voor samenleving kon combineren #buurtcommunities pic.twitter.com/1aBGeovbhx

— Joachim Meerkerk (@joachimmeerkerk) June 23, 2016

Open space

Tijdens de open space mogen alle aanwezige initiatiefnemers een vraag inbrengen die hen bezighoudt. Dat varieert van ‘Hoe werkt crowdfunding?’ en ‘Hoe maak ik de transitie van buurtinitiatief naar sociale onderneming?’ tot ‘Welke kansen biedt ‘scharrelondernemerschap’ voor mijn initiatief? Bij de terugkoppeling blijkt dat op deze vragen geen eenduidig antwoord te geven is. Maar er worden wel volop verbindingen gemaakt om samen deze vragen verder te onderzoeken. Met inspiratie en veel nieuwe contacten gaan de meeste initiatiefnemers tevreden naar huis!

Kleine en grote tafels tijdens de open space vragenronde bij #buurtcommunities met inspirerende vragen uit t publiek pic.twitter.com/4AMoXrcvZO

— Starters4Communities (@Starters4C) June 23, 2016


Meepraten over dit onderwerp kan op de LinkedIngroep ‘Sociaal Ondernemen in de Praktijk’. Terugkijken kan hier:

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Over Rutger van Weeren

Rutger helpt impactmakers om meer impact te maken. Als zelfbenoemd CSSO (Chief Social Startup Officer) zet hij zich in voor (vaak startende) organisaties die op een sociaal ondernemende manier maatschappelijke vraagstukken aanpakken. Ook stond hij aan de basis van sociale ondernemingen De Slinger Jongeren (in Utrecht en Almere) en Starters4Communities (in Utrecht, Den Haag en Rotterdam).

Vanuit een gezamenlijke passie voor het vertellen van verhalen over sociaal ondernemerschap richtte hij samen met Hylke van der Wal so/magazine op. Uit dit magazine ontstond de volgende sociale onderneming: so/creatie.

Email: [email protected]

Meer interviews

Nieuwsbrief ontvangen?
Twan Luttikhold – Stedelijke netwerken die lokale handel stimuleren

Rutger van Weeren · 3 april 2018 · 0 Reactie(s)

Edith Kroese – Impactmanagement is een vak

Edith Kroese · 24 april 2018 · 0 Reactie(s)

Joske Elsinghorst – Een frisse blik op je eigen initiatief

Jasper Kars · 26 oktober 2017 · 0 Reactie(s)

Lees Interacties

Reacties

(CC BY-NC 4.0) 2020 so/creatie · Website met liefde door Kyver