De Amsterdamse haven is de grootste (!) haven ter wereld voor de import van cacao. Dat er wat mis is met deze keten weten de meeste mensen inmiddels wel. En zo niet? Check de aflevering Bitter Chocolate van Rotten op Netflix. Lianne de Bie, directeur van Slow Food Youth Network, gaat voor de SFYN Academie met 25 voedselveranderaars (in spé) stad en land af op zoek naar de verhalen achter ons voedselsysteem en komt terecht bij sociale onderneming Chocolatemakers.
Over Lianne de Bie
Lianne is directeur van Slow Food Youth Network (SFYN). Ze gelooft dat de wereld er een stuk beter uit zou zijn als we meer respect hebben voor voedsel. Vanuit die overtuiging sloot ze zich in 2018 aan bij SFYN Utrecht en inmiddels is ze directeur van deze beweging. Een beweging met veel verschillen maar waar iedereen zich verantwoordelijk voelt voor een beter voedselsysteem. Waar jongeren zich eigenaar voelen van de verandering die zij mogelijk kunnen maken. Als directeur focust ze zich op het creëren van dit eigenaarschap in de de voedselketen.
Certificering helpt
Is er wat veranderd na de invoer en promotie van cacao certificering, zoals UTZ en Fair Trade? Antonie Fountain, directeur van het Voice Network, vertelt ons dat certificering helpt. Het helpt bij het organiseren van boeren, transparanter maken van de keten en het verbeteren van de infrastructuur. Maar het helpt níet tegen de echte problemen, zoals kinderarbeid, armoede en ontbossing. Afspraken met de gigantische chocoladebedrijven (denk bijvoorbeeld aan Nestlé of de minder bekende Mondelēz) veranderen niks want voor de wet zijn ze niet strafbaar als ze niks veranderen. Iets wat Rodney Nikkels, mede-oprichter van de Chocolatemakers, ‘meestribbelen’ noemt. De cacaoketen vraagt om wetgeving die vastlegt dat de sterkste schouders ook daadwerkelijk de zwaarste lasten dragen.
Eerlijke prijs voor betere cacao
Hoe het wel kan zagen we bij de Chocolatemakers. Ze hebben sinds dit jaar een heuse klimaatneutrale chocoladefabriek in Amsterdam en wij kregen een rondleiding. Rodney Nikkels en Enver Loke proberen al een paar jaar het goede voorbeeld te geven door cacaobonen direct van boeren af te nemen. Dat resulteert in top chocolade want, zo vertelt Rodney, de grootste smaakbepaler voor goede chocolade is het fermentatieproces . Dat doen de boeren zelf. Krijgen zij een degelijke prijs voor hun bonen dan kunnen ze ook zorg dragen voor een goed fermentatieproces. En dat proef je!
Dit is een bewerkte versie van het artikel wat eerder verscheen op de website van Slow Food Youth Network. Foto’s (c) Charlotte van den Arend/SFYN.
Reacties