In 2016 is het rijksprogramma ‘Nederland Circulair in 2050’ opgezet. Het doel: ervoor zorgen dat onze economie in 2050 volledig circulair is. So/creatie sprak met twee ondernemers in Utrecht die hier in hun bedrijf werk van maken. Modjteba van reparatiezaak Mahtab repareert kleding en Said Essanoussi van AWB Computing draagt zijn steentje bij door de verkoop en opknap van tweedehands elektronica. “Hier is het elke dag een feestje.”
Kledingreparatie met passie
Een groot bord met naald en draad prijkt op de voorkant van kledingwinkel Mathab in de Utrechtse Rivierenwijk. Aan de wand achterin de winkel hangen planken vol met klosjes en verschillende medewerkers zijn aan het werk achter hun naaimachine. “Ik heb Mahtabs elf jaar geleden samen met mijn vader opgericht”, vertelt Modjteba terwijl op de achtergrond de naaiapparatuur klinkt.
Modjteba en zijn vader komen uit Afghanistan. Ze hadden daar al een bedrijf waarmee ze nieuwe kleding maakten. In Nederland rolden ze al snel in het kledingherstel. Ze zagen dat er maar weinig goede kleermakers in Nederland zijn, maar dat er wel veel vraag naar was. Hierop besloten ze het heft in eigen hand te nemen en een eigen zaak te starten.
“Kledingreparatie is niet iets waar je rijk van wordt, maar we kunnen ons hoofd wel boven water houden. Zeker omdat we ook gordijnen verkopen”, aldus Modjetba. “Het is daarom belangrijk dat je passie hebt voor je werk.” De kledingmaker benadrukt het belang van creativiteit in zijn vak. “Elke kledingstuk is anders. De ene heeft een scheur aan de zijkant, de ander bij het kruis. Je bent constant op zoek naar creatieve oplossingen.”
“Klanten blijven terugkomen: Ik heb soms al meerdere generaties van een familie geholpen”
Bitterballen bij AWB Computing
AWB Computing bevindt zich op de drukke Amsterdamsestraatweg. Elke dag razen hier duizenden voetgangers, fietsers en auto’s voorbij. In de Utrechtse computerzaak valt bij binnenkomst gelijk op dat je hier terecht kunt voor allerlei producten. Van laptops, tablets tot computerschermen. In het midden van de zaak staat Said glimlachend achter de balie. Net als Modjeteba heeft ook hij een migratieverleden. Hij kwam in de jaren tachtig terecht in Leiden, waar hij zich al snel voor software begon te interesseren. Ruim 28 jaar geleden kwam hij in contact met een andere computerfanaat en samen begonnen ze een bedrijfje op de Amsterdamsestraatweg.
Door de jaren heen leverde Said tal van diensten op het gebied van ICT. Een echt plan heeft hij nooit gehad. “Ik hoef niet rijk te worden. Mijn doel is vooral dat mijn medewerkers en ikzelf tevreden zijn.” Jubileums vieren ze bij AWB Computing niet. “Want het is elke dag een feestje”, vindt Said. Klanten worden dan ook met een lach te woord gestaan. Eten ze toevallig bitterballen, dan krijgt de klant er ook een. “Klanten blijven terugkomen: ik heb soms al meerdere generaties van een familie geholpen.”
De crisis als keerpunt
Elf jaar geleden, toen Modtjeba zijn kledingreparatie zaak openende, kwam de economische crisis langzaam op. “Ik heb de hele crisis meegemaakt. Hoewel het voor veel bedrijven een moeilijke tijd was, leverde het ons juist meer klanten op. Voor de crisis lieten mensen hun kapotte broek nog nauwelijks repareren. “We merkten hoe zwaarder de crisis werd, hoe meer mensen hun kleding lieten herstellen.”
De economische malaise heeft volgens de kleermaker voor een denkomslag bij de middenklasse gezorgd. “Door slechte berichten over de economie ging de middenklasse nadenken over hoe ze met geld om gingen. Ze besloten om kleding nog een kans te geven. Na de crisis bleven velen hun kleding herstellen. Mensen komen nu nog steeds om hun kapotte broek te laten maken.”
De crisis ook invloed gehad op AWB Computing, vertelt Said. “Klanten bleven wel komen voor het installeren van computers, maar de vraag naar nieuwe computer nam sterk af.” Ze besloten zich daarom meer te richten op de verkoop van tweedehands computers. “Dit loopt altijd goed. Bij AWB Computing kunnen klanten uit Utrecht met lagere inkomens bovendien de U-pas gebruiken om een computer te kopen. Hier wordt gretig gebruik van gemaakt.”
“We merkten hoe zwaarder de crisis werd, hoe meer mensen hun kleding lieten herstellen”
Iedereen helpen
Behalve de crisis hebben ook duurzaamheidscampagnes van de overheid, zoals Nederland Circulair in 2050, bijgedragen aan het succes van Mahtab en ABW-Computing. Al bereikt Mahtab op dit moment vooral de middenklasse. “Het zijn voornamelijk milieubewuste gezinnen uit de middenklasse die bij ons komen”, vertelt Modtjeba. “Ze brengen het weg voor het boodschappen doen en wanneer ze klaar zijn halen ze de kleding weer op.” Mensen die minder te besteden hebben laten hun kleding niet snel repareren, zo ziet hij. “Voor zeven euro heb je een nieuw t-shirt, dat is goedkoper dan een reparatie. Dat t-shirt is dan wel vaak al na een paar keer wassen kapot.”
Bij AWB Computing kun je terecht voor reparatie die grote bedrijven eigenlijk niet doen. Zo vertelt Said dat zijn bedrijf een paar slimme jongens in dienst heeft die moederborden repareren. “Grote bedrijven doen dit vaak niet omdat het te veel geld kost. Maar wij pakken als klein bedrijf alles aan: we willen iedereen helpen.”
“Het draait niet alleen om het herstellen, maar je moet ook zorgen dat het niet snel kapot gaat”
Impact door creativiteit
Wat de Utrechtse ondernemingen Mahtab en AWB Computing verbindt is dat het feit dat ze beiden voor creativiteit en kwaliteit staan. “Nieuwe broeken bestaan vaak maar uit een type stof. Bij mensen die vaak op de fiets zitten sluit de broek regelmatig bij het kruis. Na een reparatie zitten er plots drie lappen stof. Als wij hem herstellen dan gaat hij drie keer zo lang mee”, lachend vertelt de Utrechtse kleermaker verder: “Dat is ook weer creatief. Het draait niet alleen om het herstellen, maar je moet ook zorgen dat het niet snel kapot gaat.”
Een zelfde soort instelling heeft Said van AWB Computing. “Het draait hier ook om meedenken en het tevreden houden van klanten: dan blijven ze terugkomen.” Zo is het elke dag inderdaad een feestje bij deze elektronicazaak aan de Amsterdamsestraatweg. Met een glimlach besluit Said: “Over twee jaar vieren we ons dertigjarig jubileum: dan gaan we het wél groots vieren.”
Reacties