Van houten lampenkappen tot houten meubilair; de Zwolse sociale onderneming Binthout geeft uitgerangeerd hout een tweede leven. Sociaal ondernemers Karst Klein en Cor Wobma werken hierbij samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Ik zou ondernemers willen uitdagen om juist deze mensen aan te nemen.”
“Het was als liefde op het eerste gezicht”, lacht Cor breed glimlachend, toen hij en Karst elkaar ontmoetten in 2013. Cor had zijn studie industrieel ontwerper afgerond en was bezig met een expositie van zijn werken in het Stedelijk Museum. Toen Cor houten zitjes nodig had kwamen hij en Karst via een gemeenschappelijke vriend tot elkaar. Karst had naast zijn baan als accountmanager een mobiele zagerij en wilde het liefst zelf hout gaan verkopen.
De twee hadden een klik, Karst zegde zijn baan op en binnen enkele maanden was Binthout daar. Waar Karst zich meer richt op het commerciële aspect is Cor meer de man met de creatieve ideeën. ‘Passie voor hout, mens en design’, luidt de bedrijfsslogan die in alle facetten van het bedrijf tot uiting komt.
Van oude eikenboom naar stadsbankje
Terwijl de houtmachines op volle toeren draaien en de geur van gesneden hout de ruimte vult, loopt Cor Wobma te zeulen met houten planken. De 29-jarige startte met zijn compagnon Karst Klein (32) in 2013 deze sociale onderneming. In de werkplaats van Binthout wordt afgedankt hout omgetoverd tot houten (designer)producten.
Social Enterprise Binthout draait op liefde voor mens en hout. Mede oprichter Karst Klein wil in de eerste plaats ‘een gat in de maatschappij opvullen,’ door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te zetten. Daarnaast ‘redt’ hij gekapte bomen van de versnipperaar door er designproducten van te maken. In deze video vertelt hij over zijn drijfveren.
De video is gemaakt door Jeppe van Pruissen, Kees Klomp, Ron van Es en Mandy Fit voor MaatschapWij – een onafhankelijke beweging voor positieve maatschappelijke vernieuwing – in de serie ‘Pupose People’.
Exemplarisch is één van de eerste klussen die ze op zich namen in 2013. Toen 80-jaar oude kastanjebomen uit de Zwolse binnenstad werden weggekapt en zouden worden afgevoerd, staken Karst en Cor daar een stokje voor. “Wij vonden het doodzonde dat deze historische bomen door de versnipperaar zouden gaan. We kochten toen de boomstammen van de gemeente Zwolle over en maakten er houten hanglampjes van,” zegt Cor.
Met de gemeente hebben ze inmiddels afgesproken om het hout circulair in de gemeente te houden; gekapte bomen uit Zwolle keren in een andere vorm terug in de stad. “Oude eikenbomen worden door ons verzaagd en daar maken we bankjes van die in de binnenstad geplaatst worden. En zijn de bankjes na vijftien jaar versleten? Dan maken we er bijvoorbeeld weer snijplanken van. Zo zorgen we ervoor dat het mooie hout niet de versnipperaar ingaat, dat kan namelijk altijd nog.”
“Oude eikenbomen worden door ons verzaagd en daar maken we bankjes van die in de binnenstad geplaatst worden.”
Snijplanken als opmaat
Het duurzaamheidsaspect is één van de fundamenten waar Binthout op gebouwd is, geeft Cor aan. Bij de start van de onderneming spraken Karst en Cor naar elkaar uit dat ze ook het sociale aspect een centrale rol moest krijgen binnen Binthout. Met de samenwerking met Frion in 2013, een dagbestedingslocatie, kreeg dit al snel vorm. “Jongens van Frion hielpen ons met allerlei klusjes. Karst zaagde dan de boomstammen en de jongens van Frion haalden de planken uit de machine en veegden ze schoon. In de loop der jaren zijn er alleen maar meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij ons komen werken,” vertelt Cor terwijl er in de werkplaats druk gewerkt wordt door tien werknemers.
“Vrijwel iedereen die hier werkt heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze komen hier werken om vervolgens de volgende stap te kunnen zetten naar de reguliere arbeidsmarkt.” Een aantal van hen is deze ochtend druk in de weer met een project voor Landal GreenParks. Terwijl iemand met een laser het hout snijdt, halen twee van hen de planken door de machine en schuurt iemand de planken mooi glad. “Ze zijn snijplanken voor in de keukens van Landal GreenParks aan het maken met Nederlands hout dat we van Staatsbosbeheer kopen.”
Spanningsveld tussen zorg en werk
Inmiddels pronken er zestien namen op een bord in het kantoor waar Cor zetelt. De meeste van hen kennen een afstand tot de arbeidsmarkt. Juist de werkzaamheden bij Binthout zijn een mooie opmaat naar de arbeidsmarkt. “Doordat ze het product zelf fabriceren, het zelf in de winkels zien liggen en uiteindelijk zien dat we de producten verkopen, voelen ze zich ontzettend betrokken bij het werk. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen en wordt hun eigenwaarde vergroot. Met als uiteindelijke doel dat de stap naar de arbeidsmarkt minder groot is.”
Maar in dat sociale aspect ontstaan ook conflicterende situaties op de werkvloer schetst Cor. “Binthout zit in een spanningsveld tussen zorg en werk. We maken commerciële producten met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Dat bijt elkaar ook wel als de productiviteit of de kwaliteit van een bepaald product te laag is. Daarnaast moet je ook niet vergeten hoeveel uren wij steken in de begeleiding.”
“Binthout zit in een spanningsveld tussen zorg en werk.”
Delen komt vanzelf
“Achteraf gezien zouden wij dingen misschien nu anders aanpakken. Maar ik zou absoluut niet op een andere manier willen ondernemen dan dat wij nu doen. Cor ziet dat Binthout de levens van mensen kan veranderen: “Ik heb mensen hier binnen zien komen die voorheen ’s nachts leefden. Als je dat kan terugdraaien door ze te laten werken in je bedrijf en ze daarvanuit mee kunnen draaien in de maatschappij, dan is dat super.” De Zwollenaar daagt ondernemers dan ook uit om op een sociale manier te ondernemen: “Het geeft veel meerwaarde aan wat je doet. Je kan veel betekenen voor mensen, het klinkt heel simpel maar zo is dat gewoon.”
Terwijl het gesprek op zijn einde loopt en het geluid van de houtmachines door de ruimte galmt, geeft Cor één les mee: “Karst en ik doen iets waar we helemaal gek van zijn: hout. Als je iets doet waar je gek van bent en waar je goed in bent, dan wil je dat gaan delen met anderen. Vind daarom iets dat bij je past en waarmee jij in je kracht staat, dan komt dat delen vanzelf.”
“Vind iets dat bij je past, dan komt dat delen vanzelf.”
De Zwolse sociale onderneming is een beetje uit zijn jasje gegroeid en heeft vanaf de zomer een nieuw onderkomen gevonden aan de rand van Zwolle. Daar kunnen Karst en Cor doorgroeien en zijn ze van plan meer mensen aan zich te binden die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Tevens krijgen zij subsidie van de gemeente Zwolle om het sociale aspect nog meer uit te gaan diepen.
Reacties