Een klein beetje de wereld verbeteren; dat wil toch iedereen? Zo ook deze vier studenten. Daan Stroeken studeert Beta-Gamma met een specialisatie in Natuurkunde en Jesse Schoenmakers, Daan Disco en Mees Eringa doen Future Planet studies. Samen wilden ze iets bijdragen aan de wereld, hoe groot en op welke manier maakte niet uit. Het enige dat zeker was: dat ze het wilden proberen. Lees hier het verhaal van Pangaea Clothing: over hoe bamboe uitgroeit tot duurzame kleding.
Over Pangaea Clothing
We are Jesse, Mees, Daan & Daan. Four friends who first met at the University of Amsterdam. Here we study the challenges faced by our planet in the 21st century, especially climate change. As we gained increasing insight into the harsh reality of the state of Earth’s systems we felt that we could no longer sit still, we wanted to do something. Over the past decades science has painted a dim picture of the relation between human behaviour and the change in Earth’s systems. This interrelation gives us an opportunity to change our influence on the planet in a positive way. We were ready! In order to change human behaviour, we think it is important to communicate these interrelationships. We hit on clothing as a strong communicator in modern society, as clothing evolved from being a basic necessity to a way of expressing yourself and a way of building your image. What if we could implement sustainability in an everyday product like clothing?
We dove into the clothing industry to find out what could be improved. First, we took a look at the raw materials. We immediately noticed the devastating effects of cotton on the environment. An alternative fibre seemed necessary in order to create a more sustainable industry. We quickly settled on bamboo, which has all the traits needed to become a sustainable substitute for cotton. Fabrics made with bamboo led us to believe we could make truly sustainable clothing. For the moment, we feel confident about the sustainability, durability and feel of our shirts. But we will always try to remain at the cutting edge and to continue to seek the most sustainable solutions.(Bron: http://www.pangaeaclothing.nl/pangaea-story/).
Daan Stroeken kreeg het stokje in de so/estafette aangereikt door Sytze van Stempvoort van Peelpioniers.
Nadenken over kleding
Het viertal kwam al snel uit op kleding: een bekend product met een helder productieproces, een aantal vaste grondstoffen en duidelijke verschillen. Ook was er een andere reden, waardoor hun keus op kleding viel. “Kleren zijn een communicatiemiddel, de kleren die je aan hebt zeggen vaak iets over wie je bent, wie je wilt zijn en hoe je jezelf wilt identificeren. Je kunt er op een toegankelijke manier een verhaal mee vertellen en precies dat wilden wij”, vertelt Daan Stroeken. Het doel van hun kleding is dan ook mensen over duurzaamheid na te laten denken, ook als ze kleding kopen.
Inmiddels hebben de vier studenten een startend bedrijf genaamd Pangaea Clothing, en komen de eerste Pangaea Mark One’s – een combinatie tussen een trui en een lange mouwen shirt – in september via een Kickstarter crowdfunding op de markt. “Dat de eerste shirts er nu zijn en we bijna beginnen met ze daadwerkelijk te verkopen is een prestatie waar ik trots op ben”, zegt Daan trots. De weg was dan ook wat langer dan ze hadden gedacht en hun eerste plan is volledig anders uitgepakt.
“De kleren die je aan hebt zeggen vaak iets over wie je bent.”
Een superplant
Het plan was simpel: duurzame kleding kopen, die leuk bedrukken en verkopen. In de praktijk bleek het iets ingewikkelder te liggen. Écht duurzame kleding bleek er namelijk nog helemaal niet te zijn. “Er bestaan wel betere soorten, zoals kleding van biologisch katoen, maar ook dat geeft nog een grote aanslag op het klimaat. Dat wilden wij nou juist niet”, vertelt Daan.
Het plan om shirts te bedrukken was dus snel van de baan. Vervolgens doken de jongens de boeken in en de terrasjes op. “In het halve jaar daarna hebben we veel terrasjes bezocht waar we met allerlei verschillende mensen praatten, die wel of geen verstand hadden van ons werkgebied.” Door al die gesprekken kwamen ze uit op bamboo als grondstof. “Bamboo is een geweldige plant: het groeit snel, heeft weinig water nodig, kan zonder bestrijdingsmiddelen en heeft een helende werking op de aarde. Een superplant als je het mij vraagt!”
“Bamboo is een superplant.”
Duurzame creaties
De Pangaea Mark One’s zijn niet van 100% bamboo. “Dat was wel ons uiteindelijke doel, maar helaas is 100% bamboo veel te fijn om een shirt of trui van te maken, dus we hebben het gemixt met een aantal andere stoffen.” De Pangaea Mark One bestaat voor 67% uit bamboo, 14% hennep, 14% gerecycled polyester en 5% lycra. “Deze combinatie van stoffen zorgt voor een perfect comfortabel stofje, het is luchtig en warm tegelijk; perfect voor onze creatie.”

In de toekomst willen ze de gerecyclede polyester helemaal uit het shirt hebben. “Het is dan weliswaar gerecycled, dus het zorgt niet voor extra schade aan het milieu, maar we willen uiteindelijk dat je het shirt kunt begraven en dat het vanzelf oplost. Met polyester erin kan dat niet.”
Duurzaamheid als must
Voor Daan zelf was het al snel duidelijk dat hij niet zomaar een bedrijf wilde oprichten, maar dat duurzaamheid een must was. “Wij alle vier weten net wat meer van duurzaamheid af dan de meeste mensen en wilden vooral ook laten zien dat het niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Wij hebben geen complexe productieprocessen bedacht, maar vooral veel gelezen en het gewoon gedaan.” Dat het klimaatverandering vraagstuk zo’n gigantisch probleem lijkt, is volgens Daan een belangrijke reden waarom mensen er zelf hun handen vanaf trekken.
Dat is volgens hem niet het enige dat meespeelt. “Mensen zouden zouden weer wat idealistischer moeten worden en dromen over een wereld die over duizenden jaren nog steeds bestaat.” Hij vindt het belangrijk dat de overheid ook een rol gaat spelen in het stimuleren van duurzame ondernemingen. Zodat ze meer initiatief nemen en het gigantische klimaatverandering-probleem in kleine stukjes knippen, om het voor mensen behapbaarder te maken.
“Mensen zouden zouden weer wat idealistischer moeten worden.”
Praten, praten en nog eens praten
Wat hij beginnende ondernemers vooral wil meegeven: ben ambitieus, jaag na wat onhaalbaar lijkt, praat met iedereen en probeer nieuwe dingen te ontdekken. Vooral het praten met mensen heeft er bij Daan voor gezorgd dat zijn bedrijf verder kwam. “We hebben met ontzettend veel mensen gepraat, iedereen vertelden we ons verhaal en onze droom; mensen over duurzaamheid na laten denken door kleding. Zonder de kennis van alle experts die we hebben gesproken waren we nooit zo ver gekomen.
Als opvolger voor de so/estafette draagt Daan zijn voormalig collega Jeff Gomez aan. “Een leuke kandidaat voor een volgend interview, een voormalig collega van mij bij Vandebron, die met zijn Maya Universe Academy bezig is met het verbeteren van scholen in Nepal,” aldus de Pangaea-founder. Lees dat interview hier!
Reacties