• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Home
  • Sociaal ondernemers
  • Over so/creatie
  • Contact
Keuze van de Redactie Sociaal ondernemen tijdens de coronacrisis Voedsel

Groene brouwers van Bird Brewery kijken voorbij de coronacrisis 

Jos Hummelen · 18 maart 2020 · 0 Reactie(s)

Van Boscafé ‘T Hijgend Hert, vlakbij het drielandenpunt, tot in Taveerne De Twaalf Balcken op Texel. In heel Nederland wordt een exclusief biertje geschonken, bedacht en gebrouwen door Ralph Bemmel en Rik van den Berg. De naam van de bouwerij? Bird Brewery. So/creatie spreekt met Rik van den Berg van Bird Brewery over hun passie en hoe je als sociaal ondernemer de rug recht houdt in tijden van crisis. 

Impact door liefde voor bier en natuur 

Wat Bird Brewery interessant maakt voor een interview, is niet de ludieke namen van de bieren, zoals de ‘Zwaanzinnig’ of de ‘Nog Eendje’. Het is natuurlijk sympathiek om een Scotch Ale ‘Dat Smaakt Naar Meerkoet’ te noemen, of een winterbiertje te zien dat ‘Apres Kieviet’ heet. Echt bijzonder wordt de brouwerij daar echter nog niet van. Speciaal is wel dat de oprichters van Bird verschillende liefdes met elkaar verbonden hebben. Zo wordt voor elke hectoliter geschonken bier een boom geplant. Dit doen zij in samenwerking met Trees. Op die manier werden al meer dan zestigduizend bomen geplant. Die samenwerking is voor deze natuurfreaks niet vergezocht. Want wat is een vogel zonder boom? De combinatie is tegelijk simpel als trefzeker.  

Maar om een echte ‘groene brouwerij’ te zijn, moet je ook iets rondom het onderwerp ‘water doen’. Tijdens het productieproces van bier wordt niet alleen CO2 uitgestoten, er wordt ook veel water verbruikt. Om één liter bier te brouwen verbruikt een brouwerij gemiddeld vier tot zes liter drinkwater. Dat is drinkwater dat niet overal ter wereld goed te verkrijgen is. Om dit te compenseren is Bird een andere samenwerking aangegaan met Made Blue. In 2019 doneerden de brouwers meer dan een miljoen liter drinkwater om hun missie te behalen: zoveel mogelijk mensen in ontwikkelingslanden toegang bieden tot schoon drinkwater. Van den Berg: “Het is eigenlijk heel simpel: ik houd van bier en ik houd van de natuur. Zo kan ik deze liefdes  combineren.”

Tegenslagen door het coronavirus

Rik geeft het interview telefonisch, vanachter het stuur van zijn auto op de weg terug van een pittige vergadering. Zojuist is vastgesteld dat de coronarestricties een ware domper zijn voor Bird Brewery. Zo’n 80 procent van Bird-biertjes wordt geserveerd in de horeca. Omdat alle cafés en kroegen dicht zijn stokt die verkoop. Onduidelijk is in hoeverre de overheid steun gaat geven. Van den Berg: “We zijn een jong bedrijf en we groeien. Maar groeien is investeren. We hebben nog geen lekker marktjaar gehad.” Gelukkig zijn de inkomsten enigszins gespreid. Bird verkoopt ook aan supermarkten en slijterijen en heeft een eigen webshop. Van den Berg blijft constructief: “De vraag is wat we moeten doen en wat we kunnen doen, bijvoorbeeld met ons personeel.”

Tijdens het interview komt van den Berg met steeds meer oplossingen: “We gaan meer inzetten op onze eigen webshop. Eigenlijk willen we dat niet, want we willen niet zelf concurreren met kroegen die onze bieren verkopen. Nu is het echter wel interessant.” Als biersommelier geeft hij de voorkeur niet aan de webshop, het is en blijft immers onpersoonlijk. Maar in deze roerige tijden is het verleggen van de focus soms noodzakelijk. De kunst voor elke sociale ondernemer nu is om facetten in de organisatie te vinden die meer aandacht verdienen en het liefst ook nog wat opleveren.

Als het even minder gaat, zal de impact van Bird Brewery ook gaan afnemen, is de aanname. Van den Berg legt uit dat er geen knop is waar überhaupt aan kunt draaien. “Als wij minder biertjes schenken, dan planten we minder bomen. Maar de samenwerking zelf zal niet verminderen.”

“Het is eigenlijk heel simpel: ik houd van bier en ik houd van de natuur. Zo kan ik deze liefdes  combineren.”

Als de zon weer schijnt

“Als het goed gaat met ons, kijken we direct naar de manier waarop we iets voor onze omgeving kunnen doen. Voor horecazaken is het vaak lastig om iets met duurzaamheid te ondernemen. Dus bieden wij dat aan.” Wanneer horecazaken een Bird-biertje gaan serveren, wordt dat een ‘groene nesten’. Op de Bird-website valt op dat deze horecazaken gelijk ook ‘groene helden’ worden genoemd. 

Als de coronacrisis voorbij is gaat de aandacht weer terug naar de bouw van een horecapaviljoen midden in het Diemerbos. Dit zal onder meer een proeflokaal worden. De opening stond op 1 mei gepland, maar wordt mogelijk uitgesteld. Van afstel wil Van den Berg voorlopig niet weten. Zijn horizon gaat verder dan deze, tijdelijke, crisis. 

 

Verder lezen:

BikeFlip: ‘Een kinderfiets hoef je niet te kopen, die kun je flippen’

Michelle Koomen: eerst stilstaan, dan actie

Happy Tosti: Een baan en een tosti voor iedereen

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Over Jos Hummelen

Altijd vrolijk en scherp. Jos is van oorsprong sociale wetenschapper en heeft een master in de geografie. Hij ziet zichzelf als een kritisch journalist, maar wil in de eerste plaats sociaal ondernemers helpen aan goede publiciteit. Jos' specifieke interesse's zijn duurzaamheid in steden en de ontwikkeling van Afrika, grote kans dus dat je daarover stukken ziet verschijnen op so/creatie.

Meer lezen? http://www.joshummelen.nl/

Meer interviews

Nieuwsbrief ontvangen?
Instock sluit – maar Villa Jaffa blijft open

Rutger van Weeren · 15 mei 2020 · 0 Reactie(s)

Rikke van der Veen – Een ambitieus scholenproject op Nepalese bodem

Jet de Nies · 20 oktober 2017 · 0 Reactie(s)

Nicky Dankelman – Geld verdienen en een maatschappelijk doel nastreven valt goed te combineren

Gerrit Doelman · 26 april 2017 · 0 Reactie(s)

Lees Interacties

Reacties

(CC BY-NC 4.0) 2020 so/creatie · Website met liefde door Kyver