• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Home
  • Sociaal ondernemers
  • Over so/creatie
  • Contact
Social Start-up Werk en Arbeidsparticipatie

Guus Puylaert – Voor en door jongeren met een beperking

Jasper Kars · 25 maart 2016 · 0 Reactie(s)

JOP Onderneemt met rechts Guus Puylaert

Via het interview met Michiel van Wickeren, oprichter van DeDeelkelder, kwamen we Guus Puylaert van JOP Onderneemt op het spoor. Michiel en Guus huren beiden kantoorruimte in De Stadstuin in Utrecht. De Stadstuin is een inspirerende plek, geen wonder dus dat sinds kort ook het jonge JOP Onderneemt hier is gevestigd. JOP Onderneemt is een broed- en ontmoetingsplaats voor ondernemende jongeren met een beperking. Freelance journalist Guus Puylaert (25) is zelf zo’n jongere met een fysieke beperking en is als communicatiemedewerker, vanaf de start, betrokken bij deze Utrechtse sociale onderneming. We spreken met hem over sociaal ondernemen zonder én met beperkingen, pionieren binnen de sector en de kracht van het samen doen.

Over Guus Puylaert

JOP is een broedplaats voor talentvolle jongeren die ondanks hun (fysieke) beperking het lef en de drive hebben om zelfstandig te ondernemen. Een plek waar ze worden uitgedaagd en geprikkeld, waar inspiratie hand in hand gaat met een realistische kijk op eigen mogelijkheden en ambities. JOP staat voor Jonge Ondernemende Pionier en is een initiatief van Emma at Work, een organisatie die als missie heeft jongeren tussen de 15 en 30 jaar met een chronische ziekte of lichamelijke beperking te bemiddelen naar een baan. Binnen de driemansformatie van JOP Onderneemt is Guus Puylaert voornamelijk actief als PR- en communicatiemedewerker. Gezien zijn journalistieke achtergrond – hij studeerde journalistiek aan Hogeschool Windesheim in Zwolle en heeft zijn eigen mediabedrijf GuusMedia – lijkt deze rol hem goed te passen. Anniek is meer verantwoordelijk voor acquisities en workshops, terwijl Marc zich als grafisch vormgever vooral bezig houdt met ontwerpen, de website en de social media kanalen.

Afgelopen zomer werd Guus Puylaert, samen met zijn andere JOP Onderneemt- kernteamleden Anniek Brummel en Marc Don, benaderd door de Amsterdamse stichting Emma at Work. Dit is een stichting die jongeren met een lichamelijke beperking of chronische ziekte begeleidt naar een baan in vaste loondienst. “Ze waren naarstig op zoek naar jongeren met zo’n beperking, die graag meewerkten aan een nieuw concept”, zo licht Guus Puylaert toe. In plaats van jongeren aan een vaste baan te helpen, wil Emma at Work zich nu gaan focussen op ondernemende en zelfstandige jongeren met een beperking. Dit moest niet gaan gebeuren in de hoofdstad, maar in het midden van het land, in Utrecht om precies te zijn. Zo was in juni 2015 JOP Onderneemt daadwerkelijk een feit. “Toen kwamen wij voor het eerst bij elkaar.”

“Sociaal ondernemen is altijd in het achterhoofd blijven houden dat je het óók voor anderen doet”

Pioniers

Vanaf november vorig jaar mag JOP Onderneemt zich daadwerkelijk trotse ‘inwoner’ van de vernieuwende Stadstuin noemen. Na het nodige behang, schuur- en verfwerk zijn de deuren sinds begin dit jaar officieel geopend voor jonge ondernemers met een beperking. “Wij zijn een uniek initiatief, omdat we ons er specifiek op richten om jongeren met een beperking te stimuleren tot ondernemerschap.” JOP Onderneemt staat momenteel nog in de kinderschoenen. Als ondernemende pionier ligt hier een belangrijke taak weggelegd voor het zusterinitiatief van het grotere Emma at Work. “Jongeren kunnen hier samenkomen om ervaringen te delen, workshops bij te wonen en opdrachten binnen te halen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat iedereen die zich bij ons aansluit, via ons werk of klussen gaat vinden”, aldus Guus. “Natuurlijk kunnen we niet gelijk een enorme toestroom aan jonge ondernemers verwachten: we hebben immers te maken met een soort minderheid.”

“We hebben toch te maken met een soort minderheid”

Ondernemen met een beperking

Zelf heeft Guus een evenwichtsstoornis waardoor sommige alledaagse zaken zoals reizen, lastig voor hem kunnen zijn. “Helaas kunnen we af en toe nog op onbegrip van de buitenwacht rekenen. Want als je het hebt over mensen met een beperking zijn er tal van vooroordelen.” Een nieuw bewustzijn en/of een omslag creëren is dan ook waar deze social start-up naar streeft. “Er zijn een boel dingen die iemand met een beperking wél goed kan, of soms zelfs beter dan ‘normale’ mensen,” merkt hij terecht op.

Over het algemeen krijgt JOP Onderneemt te maken met twee type (beginnende) ondernemers. “Aan de ene kant heb je ondernemers zoals ik, die het ondernemerschap echt nog aan het ontdekken zijn. Daartegenover staat dan weer een groep die al veel meer bewust bezig is met ondernemen.” Dit vergt een andere benadering. “Uiteindelijk willen we zoveel mogelijk mensen bij JOP zien te krijgen. Jongeren met een beperking die zich bij de sociale onderneming willen aansluiten zijn daarom altijd welkom om een afspraak te maken of langs te hoppen.”

Sociaal ondernemer per toeval

Als eigenaar van GuusMedia was de losjes vertellende freelancer eigenlijk al wel een ondernemer. Via JOP Onderneemt kwam Guus echter voor het eerst écht in aanraking met sociaal ondernemen. “Het was niet mijn oorspronkelijke plan om ondernemer te worden. Hoe langer ik het doe, hoe meer ik het leuk begin te vinden,” zo verklaart hij enthousiast. Andere jonge ondernemers, met of zonder beperking, die zelf overwegen te gaan sociaal ondernemen adviseert hij dan ook om zich ‘gewoon’ in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. “Ga met mensen bij elkaar zitten, kom tot een mooi creatief idee én ga er gewoon voor! Laat je niet beperken door allerlei onmogelijkheden, door hét gewoon te doen leer je het beste.”

Als inspiratiebronnen noemt hij daarom ook mensen als olympisch kampioen Maarten van der Weijden en ondernemer Marc de Hond. “Beide heren hebben in hun leven de nodige tegenslagen gekend, maar hebben zich keihard teruggeknokt en uiteindelijk veel dingen bereikt.” Dit soort strijdlustige verhalen verwacht hij dan ook bij JOP Onderneemt veel terug te zien. “Ons kernteam bestaat alleen maar uit mensen  met een beperking. Dat betekent niet dat we bij de pakken neer zijn gaan zitten.”

“Laat je niet beperken door allerlei onmogelijkheden”

Samen sta je sterker

Als we de JOP Onderneemt-man vragen over de status van sociaal ondernemen is hij duidelijk. “Sociaal ondernemen moet in ieders systeem komen. De tendens is toch wel dat mensen bewuster bezig zijn met een heleboel zaken.” Duurzaamheid, gezond eten en meubilair zijn hiervan voorbeelden. “We zijn dus op de goede weg: hoe meer mensen het gaan doen, hoe meer mensen over de streep komen.” Al hoef je niet gelijk groot de beginnen, zo verklaart hij. “Het hoeft niet altijd meteen perfect te zijn”. De basis van zijn eigen sociale onderneming , maar zeker ook voor sociaal ondernemen in het algemeen, ligt volgens de Guus voornamelijk in het persoonlijk contact. “Samen leer je immers van elkaars fouten.” Hij geeft de ondernemende jongeren met een beperking hierbij als voorbeeld: “Meestal hebben ze al wel een idee voor hun onderneming, maar je komt pas écht verder als je het samen doet. In plaats van in je eentje op een zolderkamertje te zitten,” besluit hij.

Persoonlijk contact

Als grootste succes van de social start-up noemt Guus, na even nadenken, het fantastische JOP Onderneemt pand. Het ruime onderkomen heeft veel natuurlijke lichtinval en biedt volop werk- en samenwerkingsmogelijkheden. “De kracht van JOP zit hem dan ook echt in de fysieke locatie: hier kunnen we immers echt samenwerken en elkaar inspireren.” Andere hulpmiddelen als Skype of Facetime bieden volgens Guus niet die benadering van het authentieke één-op- één contact.

Voor nu richt de jonge sociale onderneming zich nog op persoonlijk contact in Utrecht, op termijn zouden heel goed plaatsen als Haarlem, Zwolle of Den Bosch aan het scala toegevoegd kunnen worden. “We zijn nog te jong om echt te oogsten, pionieren is wat we doen.” Al heeft men er bij JOP Onderneemt ontzettend veel vertrouwen in dat er veel opdrachten zullen volgen. “Op dit moment zijn we nog vooral bezig met de jongeren naar JOP te krijgen.” Wanneer jongeren de deur richting de sociale onderneming eenmaal goed weten te vinden,  lijkt het een kwestie van tijd voordat we straks menig  JOP Onderneemt sociaal succesverhaal de revue zien passeren.  “Wat zou het mooi zijn als we dit project echt succesvol kunnen maken en op die manier ons steentje bijdragen”. Het is duidelijk: Guus Puylaert laat zich niet beperken.


Tot slot raadt Guus voor een volgend so/creatie interview, Pure Ambition oprichter Yann Weijer aan. Het van oorsprong Amstelveense Pure Ambition koppelt mensen en bedrijven met een duurzame, maatschappelijke ambitie aan elkaar. Als je graag op de hoogte wilt blijven van onze nieuwste verhalen, like ons dan op Facebook, volg ons op Twitter of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Over Jasper Kars

Jasper is actief als freelance journalist op het cross-media speelveld. Jasper is een breed geïnteresseerde verhalenverteller, tekstschrijver, interviewer, presentator, copywriter, editor, recensent en enthousiasteling.

Via zijn functie bij de Vrijwilligerscentrale Utrecht, kwam hij in contact met so/magazine. Gelijk was er sprake van een wederzijdse drang om sociaal ondernemen bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.

De persoonlijke verhalen van ondernemers die het net even anders doen, en daarmee de maatschappij en de wereld tot een aangenamere plek maken, fascineren hem mateloos. “It’s all storytelling, you know. That’s what journalism is all about.”

Email: [email protected]

Meer interviews

Nieuwsbrief ontvangen?
Waarom landelijke aandacht voor sociaal ondernemerschap belangrijk is

Redactie · 20 november 2019 · 0 Reactie(s)

Patrick van Gurp – “‘Groen’ moet je in al je facetten uiten”

Carline Lucassen · 5 augustus 2016 · 0 Reactie(s)

Marco Swart: van bewust zijn naar bewust doen

Jos Hummelen · 1 mei 2019 · 0 Reactie(s)

Lees Interacties

Reacties

(CC BY-NC 4.0) 2020 so/creatie · Website met liefde door Kyver