Niet alleen focussen op problemen, maar juist kijken naar dat wat mensen doen om vooruit te komen in het leven. Dat was wat Hanneke Kastelijns voorop had staan na haar master Anthropology and Development Studies. Inmiddels keert dit motto als een rode draad terug in het werk van Kastelijns. Zo deed ze haar masteronderzoek over kleinschalig ondernemerschap in de textielindustrie in Peru en werkte ze mee aan talloze duurzaamheidsprojecten.
Maar opnieuw was er iets wat opviel bij haar werk: “Door die projecten deed ik natuurlijk veel kennis op over duurzaamheid maar tegelijkertijd zag ik om mij heen ook in wat voor bubbel we verkeerden. De wereld van duurzaamheid is er een op zich die niet voor iedereen even goed toegankelijk is. Zo kan duurzaamheid mensen helaas ook uit elkaar drijven als de kloof te groot is.”
Met die bevindingen besloot Kastelijns over te gaan op een nieuw onderzoek maar dit keer in een journalistiek jasje, legt ze uit. “Tijdens mijn deelname aan Starters4Communities had ik Rutger van Weeren (co-founder van so/creatie) ontmoet die mij vertelde over so/creatie. Ik besloot hem te bellen en mijn plan voor een artikelenreeks hierover voor te leggen.” Van Weeren gaf Hanneke groen licht en de serie over duurzaamheid volgde. “Ik heb verschillende sociaal ondernemers die iets met duurzaamheid deden geïnterviewd. Thema’s als afval, de bouw of de deeleconomie: ik ben het allemaal langs gegaan maar ook ondernemers die zich niet per se profileerden als sociaal ondernemers maar wel degelijk bijdragen aan een circulaire economie.”
Over Verhalen uit de redactie
In de serie “Verhalen uit de redactie” vertelt so/creatie elke week het verhaal van een van onze redacteuren. Wat drijft hem of haar? Hoe kijken zij zelf tegen sociaal ondernemen aan? En hoe zien zij de toekomst van de sector voor zich? (De foto’s uit deze reeks zijn gemaakt door Marloes Brouwer)
Voor Kastelijns werd de serie een geheel nieuwe stap in de wereld van de journalistiek. “Door mijn universitaire achtergrond en werk voor onderzoeksbureau Labyrinth ben ik vaak meer gefocust op het vergaren van feitelijke informatie en alles zo volledig mogelijk rapporteren. In de journalistiek gaat het veel meer om de boodschap die je over wilt brengen en is het minder erg wanneer je de focus op iets specifieks legt en daardoor iets anders weg laat.” Hanneke lacht. “Ik zou niet per se zeggen dat het schrijven een uitlaatklep is geworden, maar het voelt wel als een mooie aanvulling op mijn werk, ik voel me er een vollediger mens door. Het is een mooie manier om nieuwe inzichten te vergaren en me te laten inspireren.”
“Verhalen maken is mooie manier om nieuwe inzichten te vergaren en me te laten inspireren”
Het liefst ziet Hanneke so/creatie en haar huidige werk bij Labyrinth op een dag samenwerken. Labyrinth doet onderzoek op het gebied van sociaal maatschappelijke thema’s en houdt zich onder andere bezig met duurzaamheid en sociaal ondernemen. “Een perfecte match. Ik ben ervan overtuigd dat deze twee voor elkaar wat kunnen betekenen,” knikt Hanneke enthousiast. “Maar bovenal geeft Labyrinth mensen een stem die niet altijd gehoord worden in onderzoeken. Neem mensen die niet op het internet actief zijn of geen Nederlands spreken, ook hen willen we bereiken.” Een doel dat vaker voorkomt in Hannekes werk en interesses. “Ja, in dat opzicht komt alles wel overeen met elkaar: onderbelichte verhalen vertellen en inspirerende mensen een podium geven.”
Reacties