De Regenboog Groep zet samen met ondernemers bedrijven op, waarin mensen die in sociale armoede leven als vrijwilligers weer in de maatschappij mee kunnen draaien. “Wij zijn wel ondernemend, maar geen ondernemers.” Daarom houdt directeur Hans Wijnands zich niet bezig met het runnen van de bedrijven die met hulp van de Regenboog zijn opgezet: “Dat kunnen anderen veel beter.”
Stichting De Regenboog Groep zet zich in voor de ruim 7.000 Amsterdammers die in sociale armoede leven. Door bijvoorbeeld hoge schulden, psychiatrische klachten of verslavingen.Over Stichting De Regenboog Groep
Eerste stappen
Gemiddeld trekt De Regenboog zo’n 5.700 mensen aan via 19 verschillende locaties in Amsterdam. Veel van hen komen naar de inloophuizen voor een warme maaltijd en een douche. Een deel van deze groep gaat aan de slag bij bedrijven die samen met ondernemers zijn gestart. Daar kunnen de eerste stappen richting re-integratie worden gezet. Want de stap naar betaald werk blijft voor veel mensen te groot. “Omdat ze bijvoorbeeld geen startkwalificatie hebben, sommige mensen hebben al 20 jaar niet gewerkt”, vertelt Hans.
Hoge drempel
“Wij merkten dat er een grote groep mensen is die best wat kan, maar niet op de reguliere arbeidsmarkt. Daar lukt dat gewoon niet, de drempel is te hoog. Er worden veel dingen van je gevraagd om regulier in het arbeidsproces te kunnen functioneren.”
“De stap tussen op straat leven en een betaalde baan is te groot.”
De stap tussen op straat leven en een betaalde baan is te groot. “Dus daar moet iets tussen.” Zo’n 10 jaar geleden begon De Regenboog met het investeren in sociale ondernemingen. Het eerste project: De Buurtboerderij. Door Het Parool al meerdere keren uitgeroepen tot de ‘coolste plek’ van Amsterdam. Een team van betaalde krachten “draaien de hele tent,” maar er werken ook 75 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De winst wordt gebruikt om te investeren in goede begeleiding.
Productieve dagbesteding
“Veel van de oude dagbesteding was heel beschermend. Dat ging er heel erg om dat mensen maar bezig waren. Wij hebben gezegd: het is ook van belang waar mensen mee bezig zijn, want je wil iets produceren. Je hebt geen zin om een kleedje te haken dat de begeleiders aan het eind van de dag weer uit elkaar halen, en dat je de volgende dag weer in elkaar kan punniken.”
Via sociale ondernemingen als de Buurtboerderij en Firma Koos – lees het interview met oprichter Anneleen van der Kolk – wordt de stap naar een betaalde baan gemakkelijker. Maar het is ook noodzakelijk om die hulp via ondernemingen te financieren, aldus de Regenboog-voorman. “Als de subsidies dalen, moet je zorgen dat er andere vormen van financiering voor in de plaats komen.”
“Veel van de oude dagbesteding was heel beschermend.”
Begin van een tijdperk
Via SocialStart kwamen de afgelopen tijd meerdere trainees bij de Regenboog Groep terecht. Zo ontwikkelde SocialStarter Anneleen van der Kolk Firma Koos en bedacht voormalig SocialStarter Wouter Slangenberg de Zorggarage. Hans Wijnands is optimistisch: “Ik denk dat we nog aan het begin van sociaal ondernemen staan.”
Dit artikel maakt deel uit van een serie portretten van sociale ondernemingen die met hulp van SocialStart begonnen zijn. SocialStart koppelt jonge mensen die zijn afgestudeerd van een HBO- of WO-opleiding aan maatschappelijke organisaties met een sociaal ondernemend vraagstuk. Deze starters gaan zes maanden aan de slag om een sociale onderneming te beginnen met een gezond verdienmodel. so/creatie maakte het SocialStart Magazine. De artikelen uit dit magazine plaatsen we de komende weken in bewerkte vorm op onze website.
Reacties