Helene van Zutphen ging via Women on Wings in India een sociaal ondernemer helpen. De directeur van Stichting Nederland Schoon mocht aan de slag als consultant bij Avani, een bedrijf dat 100% natuurlijke kleurstoffen produceert. In dit vervolg op het so/creatie interview met Ellen Tacoma van Women on Wings vertelt Helene over haar ervaringen.
De kennismaking
“Henk, een collega bij Stichting Nederland Schoon heeft denk ik een keer of acht gezegd dat ik met Maria van der Heijden kennis moest maken. Maria is mede-oprichtster van Women on Wings. In de gesprekken tussen Henk en mij, hadden we het geregeld over India en mijn interesses, waarbij hij vertelde over Women on Wings. Elke keer dacht ik: ‘Het lijkt mij heel leuk om te doen’, maar toch kwam het er niet van.”
Dit veranderde op het moment dat Helene en Maria onverwachts naast elkaar stonden op de Duurzaamheidsdag van Unilever. “Ik geef de mevrouw naast mij een hand en ze zegt ‘Ik ben Maria van der Heijden’.” Het was een korte maar ingrijpende kennismaking. “We hadden 10 minuten voordat het programma begon en daarna had ik het gevoel dat Women on Wings precies was waar ik onbewust naar op zoek was. Het is toen allemaal heel snel gaan rollen en voor ik het wist zat ik in India.”
Over Helene van Zutphen
Een dubbele studie Bestuurskunde en Communicatiewetenschappen werd gevolgd door een loopbaan als communicatieprofessional voor diverse nationale en internationale partijen. Na hoofd te zijn geweest van de marketing- en communicatieafdeling van het Voedingscentrum, kreeg ze de kans directeur te worden van Stichting Nederland Schoon. Daar is ze nu zo’n 5 jaar bezig om partijen bij elkaar te brengen om te werken aan een zwerfafvalvrij Nederland. “Nieuwsgierigheid is wel echt een beetje mijn kern en ook de reden waarom ik dit werk bij Women on Wings ben gaan doen. Een soort van nieuwsgierigheid naar andere werelddelen, maar vooral naar andere mensen. Hoe leven andere mensen en uiteindelijk hoe kan je andere mensen ook verder helpen?”
Band opbouwen
“Toen ik daarheen ging had ik nog nooit externe consultancy-sessies gedaan. Ik had wel al eens nagedacht over hoe je zoiets aan zou pakken. Vervolgens zit je opeens in India met vier mensen voor je, om in zo min mogelijk tijd zoveel mogelijk verschil te maken. Je moet dan goed bedenken aan welke knoppen je kan draaien, want processen gebeuren daar toch niet op de manier zoals jij gewend bent. Dat besef heeft voor mij ontzettend veel betekend.”
“Misschien hetzelfde als wat je het hier zou doen, maar dan in een volledig andere setting.”
“Ondanks dat ik me erop had ingesteld dat het een heel andere manier van werken zou zijn, verbaasde India me toch. In Nederland wil je alles zo effectief en efficiënt mogelijk. In India wordt er bijvoorbeeld door één vrouw gesponnen en dan zitten daarnaast twee vrouwen koffie te drinken. Het is meer een soort van hub. Het is een bedrijf en daaromheen zit een gigantische community,” vertelt Helene.
“Wat ik merk is dat het echt nodig om een band te hebben, zodat je de gesprekken gaande kan houden en dat je door kan pakken op wat er eerder besproken is. Ik heb contact met de directrice van Avani en met vier mensen die daar op kantoor werken waarmee ik in India de sessies heb gedaan. Met de directrice ben ik nog een band aan het opbouwen. Met de mensen op kantoor kan ik al praktischer meedenken. Daarvoor moeten zij ook een gevoel van continuïteit hebben.”
Volledig circulair
Nederlandse bedrijven kunnen volgens Helene echt nog wel iets leren in India. Avani is compleet zelfvoorzienend met zonnepanelen en een installatie die dennennaalden vergast en voor energie zorgt. Dat systeem werkt volledig circulair. “Wat mij het meest raakte is dat dit voor de directrice het heilige doel is. “Ik vind het altijd heel mooi om mensen met zo een overtuiging tegen te komen.”
“Ik vind het altijd heel mooi om mensen met zo een overtuiging tegen te komen.”
“Avani is nu een hele mooie nieuwe verffabriek aan het bouwen. Als die fabriek klaar is, lopen ze waarschijnlijk tegen allemaal dingen op waar ze van tevoren nog niet bij stilgestaan hebben. Bijvoorbeeld hoe je de spullen gaat verkopen op de (inter)nationale markt. Ik ben benieuwd hoe dat allemaal zal gaan. Het is voor de mensen daar heel lastig om te bedenken dat de fabriek misschien wel een ander type bedrijf zou moeten zijn,” verklaart Helene.
Blijvende verandering
“Daar ben ik ook veel over aan het nadenken. Wat kun je nou doen, waar zitten de knoppen waardoor het bedrijf in India echt verder komt? Hoe zorg je er nou voor dat die fabriek ook daadwerkelijk ervoor gaat zorgen dat dit een bedrijf is dat ook blijft draaien als de directrice stopt?”
Ondanks dat Helene hier in Nederland gewoon weer aan het werk is, blijft ze nadenken over hoe ze het bedrijf in India verder kan helpen. “Hier in Nederland ken ik iemand die in het natuurlijk beddengoed zit. Een issue waar diegene mee kampt, is om te zien of het proces tot op de mens echt duurzaam is. Ze zijn altijd op zoek naar natuurlijke kleurstoffen, alleen niet op de kleinschalige manier, maar juist in grote hoeveelheden. Ik kan dan vervolgens helpen door te kijken welke kleur de fabriek gaat maken en of die kleur seizoensgebonden is of niet.”
Wereldverbeteraar
“Ik ben gewoon echt verliefd geworden op de mensen daar. Het gebeurt ook niet meer zo vaak dat ik in mijn eentje ergens naartoe reis. Het doet iets met mij, wanneer ik op mezelf ben, waarde creëer voor anderen en ondertussen heel wat mooie dingen meemaak. Ik weet nu zeker dat in mijn volgende stap van mijn carrière ik waarde wil blijven toevoegen. Het zal altijd iets zijn waar de wereld beter van wordt.”
“Mijn volgende stap zal altijd iets zijn waar de wereld beter van wordt.”
“De kennis en ervaring die ik vanuit India terug naar Nederland meeneem voelt als een bonus. Ook het feit dat iedereen die met Women on Wings werkt diezelfde sterke missie kan vertellen, is enorm waardevol. Iedereen die betrokken is kan helder en bondig vertellen waar het bij Women on Wings over gaat. Daar kunnen veel bedrijven nog wat van leren.”
Reacties