Uit een rapport van de International Transport Union (IRU) blijkt dat er binnen Europa een tekort van meer dan 20 procent aan vrachtwagenchauffeurs bestaat. De Syrische ondernemer Anas Ragheb zag hierin een mogelijkheid. Met zijn stichting Mpowerment helpt hij vluchtelingen om vrachtwagenchauffeur te worden en levert daarmee een bijdrage aan de toekomst van Nederland.
Anas en zijn idee
Anas kwam in 2015 als vluchteling vanuit Syrië naar Nederland. In Syrië was hij leraar Engels en naast zijn ervaring als Boutique Manager in Dubai, leerde hij ook het vak van trainer en coach bij grote bedrijven. Eenmaal in Nederland kon hij niet gelijk aan de slag als leraar. Hiervoor zou hij een opleiding van 2 tot 3 jaar moeten volgen, maar dat was hem te veel. Daarom nam hij vervolgens deel aan het incubator programma van Refugee Forward, waarin hij gedurende vier maanden onderzoek deed naar werkgelegenheid binnen verschillende sectoren, zo ontdekte hij de grote vraag naar vrachtwagenchauffeurs.
Anas zag hier een kans voor werkloze vluchtelingen. Al is het voor veel vluchtelingen, vanwege het taal- en cultuurverschil, moeilijk om hun rijbewijs te halen en aangenomen te worden. Omdat Anas uitstekend Engels en goed Nederlands spreekt, besloot hij zijn eigen stichting te beginnen waarbij hij vluchtelingen coacht tijdens en na het behalen van hun rijbewijs. Om dit te bewerkstelligen ontwikkelde Anas een speciaal programma, waarmee hij samenwerkt met gemeenten en transportbedrijven.
Letterlijk en figuurlijk vertalen
Om het vrachtwagenrijbewijs te halen moeten de potentiële chauffeur drie theorie- en twee praktijkexamens afleggen. Voor het vrachtwagenrijbewijs met aanhanger is nog een extra praktijkexamen nodig. Dit is best een zware opgave, zeker als men onvoldoende Nederlands spreekt. Anas houdt daarom een selectieprogramma. Hij begint het programma slechts met vluchtelingen die al ervaring hebben, hun inburgeringscursus hebben afgerond, Nederlands spreken op A2 niveau en al in het bezit zijn van een autorijbewijs.
Ook moeten de chauffeurs vaak wennen aan de Nederlands verkeerscultuur. “In Syrië zijn de vrachtwagens heel anders en oud, ook zijn er bijvoorbeeld bijna geen fietsers en iets als de dode hoek is voor veel chauffeurs nieuw. Dat is enorm wennen,” aldus Anas.
“Als Syrische vrachtwagenchauffeur is het in Nederland enorm wennen”
Wanneer deelnemers voldoen aan de voorwaarden, coördineert Anas het hele proces. Hij zorgt ervoor dat de vluchtelingen dichtbij huis naar een school kunnen en begeleidt hen waar nodig. Bovendien traint hij vluchtelingen hoe zij het beste een sollicitatiegesprek kunnen voeren en biedt hij interculturele workshops aan. De culturele verschillen zijn namelijk behoorlijk groot. Zo zijn er praktische verschillen zoals de wegen, manier van rijden, wegtekens en techniek in de vrachtwagens. Maar ook culturele- en taalverschillen kunnen voor problemen zorgen. Omdat Anas deze verschillen begrijpt, kan hij ze letterlijk en figuurlijk vertalen: “Dit geeft hen vertrouwen op het moment dat zij bijvoorbeeld gaan solliciteren.”
Bijdragen aan de toekomst van Nederland
Momenteel zijn er twee vrachtwagenchauffeurs die hun rijbewijs bijna hebben afgerond en in juni aan de slag gaan. Anas werkt met zijn stichting aan een aantal dingen. Als ‘vluchtelingondernemer’ weet hij een goed inkomen te verdienen, helpt hij gemeenten met het vinden van werk voor vluchtelingen, bezorgt hij nieuwe chauffeurs voor bedrijven én biedt werklozen een kans om te integreren. Het doel van Anas is dan ook om vluchtelingen onderdeel van de samenleving te laten worden en hun zelfvertrouwen terug te winnen. Syriërs die vroeger al chauffeur waren ontlenen een deel van hun identiteit aan dit beroep. ‘’Zij behandelen hun vrachtwagen als hun vrouw: ze moet mooi en goed verzorgd zijn,” zegt Anas over Syrische vrachtwagenchauffeurs.
“Syrische vrachtwagenchauffeurs behandelen hun vrachtwagen als hun vrouw: ze moet mooi en goed verzorgd zijn”
In de toekomst wil Anas zich niet alleen richten op vrachtwagenchauffeurs. “Ik zou bijvoorbeeld kunnen coachen in de bouwsector, daar liggen ook veel mogelijkheden voor werkloze vluchtelingen.” Om zijn werkgebied te verbreden probeert Anas zijn netwerk uit te bereiden en met zo veel mogelijk gemeentes en bedrijven samen te werken. Anas is een ondernemer in hart en nieren en weet naast kansen te benutten, ook hulp te bieden aan vluchtelingen en bij te dragen aan hun integratie en toekomst in Nederland.
Reacties