Ze begon ooit met de studierichting African Studies vanuit haar interesse voor mensen maar bovenal met het idee iets te willen bijdragen. Inmiddels ziet Joëlle Baijer dat als het begin van haar eigen maatschappelijke betrokkenheid. “Ik heb altijd willen verbinden, samen willen werken met mensen maar bovenal partijen dichter bij elkaar willen brengen voor een goede zaak.” Joelle omschrijft zichzelf als iemand met een hart maar ook een neus voor win-win situaties. “Ik zoek altijd naar een uitkomst die voor alle partijen gunstig is maar vooral verder helpt.”
Toch bleek het werkveld waarin Baijer terecht zou komen niet de juiste fit voor haar te zijn. “Na het afronden van mijn studie bleek ik mij toch niet aangetrokken te voelen tot werken voor een ngo. Ik heb het altijd heel belangrijk gevonden dat er gewerkt wordt vanuit gelijkwaardigheid, bij een NGO is dat minder. Om wel die impact te kunnen maken ben ik gaan zoeken naar ander werk.” Het werd een sociale onderneming waar diverse projecten op touw gezet werden.
“Ik voelde mij direct aangetrokken tot het idee van sociaal ondernemerschap”
Zo zag Baijer steeds vaker hoe jonge mensen naast hun werk wat wilden bijdragen, bijvoorbeeld als vrijwilliger. “In onze ogen moest dat ook gewoon tijdens hun werk kunnen. Daarom zijn we toen een project gestart waarbij we probeerde die links te leggen. Hoe kan je die sociale factor implementeren in een bedrijf?” Een wereld die openging bleek al gauw. “Ik voelde mij direct aangetrokken tot het idee van sociaal ondernemerschap. Het lost problemen op vanuit een gelijkwaardige basis. Samen problemen aanpakken waar alle deelnemende partijen een bepaalde winst uithalen.”
Over Verhalen uit de redactie
In de serie “Verhalen uit de redactie” vertelt so/creatie elke week het verhaal van een van onze redacteuren. Wat drijft hem of haar? Hoe kijken zij zelf tegen sociaal ondernemen aan? En hoe zien zij de toekomst van de sector voor zich? (De foto’s uit deze reeks zijn gemaakt door Marloes Brouwer)
Het was uiteindelijk op aanraden van haar toenmalige opdrachtgever dat ze zich opgaf voor Starters4Communities, de plek waar ze later ook Rutger van Weeren tegen het lijf liep. En zo raakte Afrika op de achtergrond en begon Baijer zich steeds meer bezig te houden met het op de kaart zetten van sociaal ondernemen. “Meer mensen bewust maken van wat het is maar ook ervaringen met hen te delen in de hoop dat ze geïnspireerd er door raken. Ik zie het echt als een stukje aanmoediging. Tegelijkertijd ervaar ik ieder interview of gesprek wat ik hierover voer telkens weer als een mooie manier om op mijn beurt weer geïnspireerd te raken. Verder te gaan met nieuwe inzichten.”
Wat betreft de toekomst van sociaal ondernemen ziet Joelle nog veel mogelijkheden. Lachend: “Ik blijf gewoon gestaag doorgaan met verhalen vertellen maar het liefst hoop ik dit ook op nieuwe manieren te kunnen gaan doen. Maar daarnaast wil ik eigenlijk nog wel een stapje verder gaan,” op serieuze toon: “Sociaal ondernemerschap in de natuur is een tak waar in mijn ogen nog veel te halen en te ontdekken valt. Ik vind het heel interessant om te kijken naar natuurlijk kapitaal. We zijn gewend om economische waarden toe te kennen aan dingen, maar niet aan de natuur. Dit terwijl het juist zo’n groot en belangrijk goed is. Ik wil tot een business komen waarmee je ook de natuur kunt laten floreren.”
Verder lezen:
Reacties