• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Home
  • Sociaal ondernemers
  • Over so/creatie
  • Contact
Keuze van de Redactie Social Start-up Voedsel

Linette Mak – Voedsel tot waarde brengen

Eline Arisse · 23 mei 2016 · 0 Reactie(s)

Linette Mak

Bij binnenkomst in de winkel van Puur Lokaal komen we al snel Marijn Struik van Happyland – die we eerder interviewden – tegen. Happyland werkt tegenwoordig samen met Puur Lokaal, mede opgericht door Linette Mak. Laatstgenoemde begroet ons enthousiast en begint meteen een uitgebreide rondleiding door de winkel en het restaurant en over het terrein van Puur Lokaal. Honderduit vertelt ze over de plannen die nog gerealiseerd gaan worden, zoals het ophangen van posters van een deel van de 70 boeren die het lokaal geproduceerde voedsel voor Puur Lokaal leveren. Het is duidelijk dat iemand met passie hier een prachtige sociale onderneming uit de grond aan het stampen is!

Goede producten dichtbij brengen, dat is het doel van Puur Lokaal. De nadruk ligt meer op het lokale dan het biologische. Zo vult de sociale onderneming met behulp van 70 lokale leveranciers die producten leveren voor de winkel een gat op. Puur Lokaal richt zich op de bewuste consument die goed wil eten voor een betaalbare prijs en benieuwd is naar de herkomst van de producten. Maar ook op mensen met een kleine portemonnee voor wie vers en gezond eten geen vanzelfsprekendheid is.

Over Linette Mak

Linette Mak omschrijft zichzelf als liefhebber van lekker eten, generalist en resultaatgericht vanuit verbinding en samenwerking. Ze studeerde Vrijetijdswetenschappen aan de Universiteit van Tilburg en Planologie aan de Universiteit van Amsterdam. Haar roots liggen in West-Friesland waar ze opgroeide op een fruitteeltbedrijf. Voordat ze Puur Lokaal initieerde werkte ze tien jaar bij Landwaard en enkele jaren bij Vrienden van het Platteland.

Puur Lokaal bestaat uit een boerderijwinkel en restaurant, die naast elkaar zijn gevestigd bij welzijnsinstelling Siza op Het Dorp in Arnhem. Er wordt nauw samengewerkt, bijvoorbeeld door producten die in de winkel over de datum zijn in het restaurant te gebruiken. Gerechten die over zijn worden weer verkocht in de winkel. De mensen die bij Siza wonen kunnen, zelfs als ze aan hun bed gekluisterd zijn, door de elektronische besturing geheel zelfstandig inkopen bij de winkel doen.

Passie en nieuwsgierigheid

Hetgeen Linette drijft, wordt bepaald door twee factoren en bijbehorende vragen: passie: ‘waar weet ik wat van?’ en nieuwsgierigheid: ‘waar heb ik een mening over?’ Nadat haar ambitie om IOC-lid te worden niet houdbaar bleek door het ontbreken van een medaille op een Olympische Spelen, kwam ze erachter dat de land- en tuinbouw goed bij haar drijfveren past. Ze wist er al wat van door haar gezinsachtergrond en heeft er ook een mening over. En zo geschiedde. Linette heeft ondertussen een prachtig concept in handen met Puur Lokaal door meerdere doelen te verenigen binnen dezelfde sociale onderneming en op hetzelfde terrein.

Banden herstellen

Linette zou de banden tussen land- en tuinbouw en de stad graag herstellen. Van jongs af aan merkt ze dat boeren met al hun geploeter niet echt worden begrepen en dat ze enigszins met hun rug naar de maatschappij toegekeerd staan. Tegelijkertijd vragen consumenten zich tegenwoordig in toenemende mate af wat er in ons voedsel zit. “Het is heel knap wat een biologisch-dynamisch boer doet, maar het is niet goed voor alles en iedereen. Een consument met een kleine beurs kan hier niets mee. Of moet zelf gaan verbouwen.”

“De producten moeten het verhaal vertellen”

Puur Lokaal beoogt kwaliteit van leven te verbeteren door zoveel mogelijk mensen goed voedsel te laten ervaren. De onderneming streeft ernaar op laagdrempelige wijze een doorsnee van de maatschappij te zijn. “We richten ons op mensen met een kleine portemonnee, maar met veel tijd. En op mensen met weinig tijd en veel geld. Een spanningspunt daarin is: gaan beide groepen zich welkom voelen?”

Sociaal ondernemen met hoofd en hart

Om de sociale doelen van Puur Lokaal te laten slagen, wordt er gewerkt vanuit het zakelijke concept Groen, Participatie en Sociaal. “De marge van het verdienmodel wordt uit de verkoop van producten en maaltijden gehaald. Toch willen we met Puur Lokaal zo snel mogelijk naar het ‘break-even-point’, waarbij we niet meer afhankelijk zijn van externe financiering. Zodat je mensen aan je kan binden die eerst via een uitkering voor je werkten.”

‘Groen, Participatie en Sociaal worden gerealiseerd door de integratie van een winkel met lokale producten, een restaurant en een welzijnsorganisatie bij elkaar te brengen op een locatie.’

De toetsstenen van een succesvolle sociale onderneming zijn volgen Linette “het vasthouden aan je eigen principes, het weerstaan van verleidingen en het weerstaan van je ego.” Om dat laatste uit te leggen verwijst ze naar de psychologische theorie van Freud. “Zijn beschrijving van het super-ego verwijst naar het moreel bewustzijn dat nodig is voor sociaal ondernemen.”

‘Durf te zijn wie je bent!’

Linette verwijst naar een TedTalk waarin werd gesteld dat het goed is om er elke zeven jaar een jaar tussenuit te gaan. Het idee is dat je in één jaar zoveel ideeën opdoet, dat je er de zeven jaren erop mee vooruit kan. Geïnspireerd door de spreker, besloot ze om een sabbatical te nemen. “Ik vind het heel knap van mezelf dat ik voor mezelf heb durven kiezen. Mede door hulp van mijn omgeving te ontvangen, heb ik een sabbatical kunnen nemen. Ondanks het feit dat ik fantastisch werk heb en daar niet per sé weg van wilde zijn. Ik vind dit een voorrecht als ik zie hoe hard mensen soms werken in hun beroep.”

‘Je druk maken heeft echt geen zin. Je bent je grootste criticaster.’

Als resultaat van haar reis zag Linette het grotere perspectief, leerde ze relativeren en loslaten. En ze deed kennis op over hergebruik van materialen. Daardoor zag ze hoe weinig je echt nodig hebt. Dit laatste was voor haar ook het zingevende aspect van de reis.

Pure, echte mensen

Linette vindt het inspirerend als ze een boer ziet stralen tijdens het oogsten van een gewas en hem of haar hierna poëtisch over hoort vertellen. Het zijn de pure, echte mensen die haar inspireren, zoals bedenker van Puur Lokaal en visionair Gerard Titulaer.

In gesprek met haar opa, die vroeger tuinder was, komt naar voren dat Puur Lokaal als sociale onderneming niet zo veel anders doet dan men vroeger deed. “Opa wilde vroeger vrijheid hebben en een gezond beroep. Iets moois en tastbaars maken waar anderen iets aan hadden. En een rol vervullen in de lokale gemeenschap. Die waarden waren belangrijker dan geld verdienen. Eigenlijk doen we nu niet zo heel veel anders als toen. Bijvoorbeeld door mensen met een beperking toch te betrekken bij onze activiteiten.’


Op vrijdag 10 juni zal de officiële opening van Puur Lokaal plaatsvinden!

Linette Mak beveelt ons een interview met Barton Arnts uit Nijmegen aan. Hij is oprichter van Ooijs Mooijs, de pluktuin in de Ooijpolder. Houdt deze website, onze Facebookpagina en Twitter in de gaten voor dit en nog veel meer inspirerende interviews met sociaal ondernemers!

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Over Eline Arisse

Eline Arisse is kwalitatief onderzoeker, (diepte)interviewer en (academisch) tekstschrijver. Deze vakgebieden en een scala aan vakken over diverse sociale wetenschappen waren onderdeel van haar opleiding aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht.

Tijdens haar afstuderen kwam Eline via een medestudent terecht bij Starters4Communities en heeft ze de beginselen van crowdfunding en sociaal ondernemen geleerd. Al snel was haar interesse voor so/magazine gewekt, vanwege het vernieuwende concept en de mogelijkheid om de wereld van sociaal ondernemen te verkennen. Door middel van het afnemen van interviews en het ontwikkelen van initiatieven om over dit verfrissende vakgebied verslag te leggen, geeft ze jou graag een inkijkje in wat er in deze wereld allemaal speelt.

Email: [email protected]

Meer interviews

Nieuwsbrief ontvangen?
Nanne Brouwer – Ondernemen, maar niet te hard

Hylke van der Wal · 31 mei 2016 · 0 Reactie(s)

Elmy Everaert – SocialStarter als frisse wind

Anne Alink · 5 april 2017 · 0 Reactie(s)

Sociaal ondernemerschap: wie dat niet zeggen kan, is geen oprechte Fries

Kelvin van der Galien · 5 augustus 2020 · 0 Reactie(s)

Lees Interacties

Reacties

(CC BY-NC 4.0) 2020 so/creatie · Website met liefde door Kyver