• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Home
  • Sociaal ondernemers
  • Over so/creatie
  • Contact
Ecosysteem Social Start-up SocialStart

Loes Beaumont – BuurtKnaak voor lokaal ondernemerschap

Marielle van der Weijden · 24 maart 2017 · 0 Reactie(s)

Loes Beaumont in de moestuin van 50|50 Green

De BuurtKnaak stimuleert vrijwilligerswerk in Amsterdam-Noord. Een paar uur schoffelen in de groentetuin of helpen in een woonvoorziening van het Leger des Heils, en de vrijwilliger ontvangt de houten munten. Deze zijn vervolgens weer in te wisselen voor groente uit de tuin of een kopje koffie bij het café. Projectcoördinator Loes Beaumont testte de BuurtKnaak de afgelopen maanden in een pilot.

Het idee komt van trainee Sanne Koemeester. Zij was SocialStarter bij het Leger des Heils en schreef het projectplan voor de BuurtKnaak. “Omdat Sanne klaar was met haar traineeship, zocht het Leger des Heils iemand die het plan kon gaan uitvoeren,” vertelt Loes. Zodoende kwamen ze bij Loes terecht. Ze werkte toen bij 50|50 Food van het Leger des Heils en was dus al bekend met de groentetuin van 50|50 Green.

Vrijwilligers bereiken

Contact opnemen met lokale ondernemers en vooral het werven van vrijwilligers zijn taken waar Loes zich momenteel mee bezighoudt. “Ik vind het plan heel mooi. Heel doordacht en met werkelijk alles is rekening gehouden. Aan mij is nu de uitdaging om vrijwilligers te bereiken, zodat de BuurtKnaken in gebruik worden genomen. We zijn op zoek naar mensen die echt graag iets voor de maatschappij terug willen doen,” vertelt ze.

“Sanne maakte een mooi plan. Met werkelijk alles is rekening gehouden.”

Betere buurtcohesie

Het doel van de BuurtKnaak is de buurtcohesie van de Volewijck vergroten en de verschillende culturen en achtergronden dichterbij elkaar brengen. Volewijck is één van de vier aandachtswijken in Amsterdam-Noord. Door het verdienen en uitgeven van de houten munt leren de buurtbewoners elkaar beter kennen en bovendien wordt het lokale ondernemerschap gestimuleerd.

BuurtKnaak verdienen

“Ik ben nu bezig met het maken van een algemene flyer over de BuurtKnaak die altijd kan worden uitgedeeld. Daar staat dan op: ‘Wil jij 50|50 Green (de moestuin) of Noorderburgh (de woonvoorziening) helpen door een paar uurtjes per week mee te doen en hiermee een BuurtKnaak te verdienen, geef je dan op’, zoiets. Dat is de volgende stap in de pilot,” aldus de projectcoördinator.

“De BuurtKnaak blijft echt circuleren.”

Rondcirkelen

Buiten het zoeken naar mensen die graag iets terug willen doen voor de maatschappij, is het stimuleren van het lokale ondernemerschap een belangrijk onderdeel van Loes Beaumont haar takenpakket. BuurtKnaak werkt onder andere samen met ondernemers die gebruik maken van producten uit de groentetuin. “Hierdoor blijft het cirkeltje rond én blijft de BuurtKnaak echt circuleren. Ergens in de buurt maakten ze bijvoorbeeld groentesoepen, dan is het ook leuk om weer met hen samen te werken zodat zij de groenten bij ons afnemen.”

MaatschapWijIn deze video vertelt Edgar Kampers van Qoin meer over gemeenschapsmunten. Edgar wil ervoor zorgen dat geld weer werkt voor mensen. De video is gemaakt door MaatschapWij – een onafhankelijke beweging die zich inzet voor positieve maatschappelijke vernieuwing – in samenwerking met Follow the Money.


SocialStartDit artikel maakt deel uit van een serie portretten van sociale ondernemingen die met hulp van SocialStart begonnen zijn. SocialStart koppelt jonge mensen die zijn afgestudeerd van een HBO- of WO-opleiding aan maatschappelijke organisaties met een sociaal ondernemend vraagstuk. Deze starters gaan zes maanden aan de slag om een sociale onderneming te beginnen met een gezond verdienmodel. so/creatie maakte het SocialStart Magazine. De artikelen uit dit magazine plaatsen we de komende weken in bewerkte vorm op onze website.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Meer interviews

Nieuwsbrief ontvangen?
Richard Kappel – Betekenisvolle ontmoetingen in alle windstreken

Daphne Frühmann · 6 februari 2020 · 0 Reactie(s)

Stephan Pauly – Krachtige buurtinitiatieven vormen samen een WIJKcoöperatie

Rutger van Weeren · 30 april 2018 · 0 Reactie(s)

Patrick van Gurp – “‘Groen’ moet je in al je facetten uiten”

Carline Lucassen · 5 augustus 2016 · 0 Reactie(s)

Lees Interacties

Reacties

(CC BY-NC 4.0) 2020 so/creatie · Website met liefde door Kyver