Haar imposante carrière als sociaal ondernemer begon voor Manon Becher “nogal spontaan”. Toen ze vanuit Australië terugkeerde naar Nederland kwam ze zonder werk te zitten. Juist dit motiveerde haar om Starters4Communities (S4C) op te richten, een trainingsprogramma voor net-afgestudeerden met ambitie voor het sociaal ondernemerschap. Inmiddels is S4C over heel het land verspreid en maakt ze op dagelijkse basis sociale impact. “Met sociaal ondernemen maak je impact en verdien je geld met goede dingen doen.”
Over Manon Becher
Voordat Manon Becher (34) in 2013 Starters4Communities oprichtte, was ze actief in de wereld van de non-profits. “Vooral welzijnswerk en ontwikkelingssamenwerking”, zo vertelt ze. Ze werkte onder andere als impact evaluation officer, waarbij de focus ligt op het meten van sociale impact. Dit deed ze bij een internationale NGO, daarvoor werkte Manon vier jaar in Sydney (Australië), als een soort (sociaal) opbouwwerker bij een welzijnsorganisatie.
In Australië ging zij de liefde achterna: “Ik heb daar vijf jaar gewoond en mijn man is Australisch.” Na terugkomst in Nederland startte de UvA-alumnus, na een korte periode als werkzoekende, Starters4Communities. Met als voornaamste doel: sociale impact maken en jonge mensen een kans bieden.
Foto’s (c) Vera Duivenvoorden
Geld verdienen met goede dingen
“Na twee maanden solliciteren raakte ik een beetje gefrustreerd en toen ben ik ‘maar’ Starters4Communities begonnen,” zo legt ze uit. Dit deed Manon vanuit de motivatie dat er een boel starters zijn die wel positief willen bijdragen, maar er op de complexe arbeidsmarkt van tegenwoordig, simpelweg niet tussenkomen. “Ik werd tijdens mijn periode als werkzoekende nog wel uitgenodigd voor gesprekken, maar voor starters is het helemaal lastig. Er is veel concurrentie en daarom gaan veel mensen onder hun niveau werken.”
Maar was S4C er nou nooit geweest als Manon in die twee maanden wel werk zou hebben gevonden? “Twee maanden werk zoeken is natuurlijk niet enorm lang”, lacht ze. “Ik was sneller aan inkomen gekomen als ik was doorgegaan met solliciteren,” merkt Manon scherp op. De financiële risico’s en offers van een beginnend sociaal ondernemer kunnen in het begin nou eenmaal lastig zijn.
Voor de S4C-founder begon haar interessante loopbaan als sociaal ondernemer naar eigen zeggen “nogal spontaan”. Namelijk vier jaar geleden bij een trainingsprogramma voor social startups, de Business Model Challenge, in de Impact HUB te Amsterdam – lees het interview met Impact Hub founder Tatiana Glad – inmiddels een van Manon’s vaste werkplekken. “Ik vind sociaal ondernemen zo mooi omdat je impact maakt, maar het ook op een financieel-duurzame manier doet.” Bij veel maatschappelijke organisaties zag ze met lede ogen aan hoe het vooral concurreren om de welbekende subsidiepotten was. “Met sociaal ondernemen maak je impact en verdien je geld met goede dingen doen.”
“Ik vind sociaal ondernemen zo mooi omdat je impact maakt.”
Sociale pionier
Toen de bevlogen S4C-oprichtster in 2013 begon met Starters4Communities, een trainingsprogramma voor net-afgestudeerden met sociale ambities, was zij met recht een van de voorlopers. Een ware sociale pionier. “Zoals we het deden waren we zeker een van de eersten in Nederland.” Haar werk in Sydney, waar ze beginnende (sociaal) ondernemers hielp om voet aan de grond te krijgen, inspireerde haar om dit ook in het koudere Nederland te doen. Van The Opera House naar de Impact HUB.
Down Under kwam ze voor het eerst in aanraking met de term sociaal ondernemen. “Een echte sociale onderneming biedt een dienst of product aan waarmee het impact maakt op de samenleving. Als je de wereld echt wilt veranderen dat moet je impact niet zien als iets wat je er ‘zo nu en dan’ bij doet”, geeft Manon stellig aan.
Bij Starters4Communities kijken ze samen met de starters naar hoe je een carrière kan maken met impact. Zodat je iedere dag bezig kan zijn met iets positiefs en daar ook nog een goede boterham aan kan verdienen. “We zouden allemaal sociaal ondernemers moeten worden.”
Goed idee op het juiste moment
Veel beginnende sociaal ondernemers ervaren de beginfase als lastig en soms zelf demotiverend. “Ik had een idee en was er redelijk snel ingesprongen. Maar wordt niet te snel verliefd op je eigen idee”, zo adviseert ze. Manon nam voordat ze echt begon met S4C veel interviews af, dronk koffie met tal van verschillende mensen en brainstormde regelmatig over haar ideeën. “Ik had toen nog geen netwerk.” Ze bleef kneden tot er een goed idee uitrolde. “Veel input van verschillende partijen brengt je verder.”
Het eerste S4C-programma in Amsterdam Oost in de Indische Buurt in 2013 was na een tijdje nadenken een feit. “Het was een succes, maar we hebben ontzettend veel geleerd.” Zelf is ze ervan overtuigd dat het een combinatie van een goede timing en wat geluk was: “Het was gewoon een goed idee op het juiste moment.” Nog vele mooie programma’s volgden daarna; van Rotterdam tot aan de Achterhoek.
Gezonde concurrentie
“Als we nu (anno 2017) hetzelfde zouden doen en dat helemaal van nul opzetten, dan zou het waarschijnlijk niet werken.” Er zijn nu namelijk ontzettend veel vergelijkbare initiatieven. SocialStart – bekijk ook het SocialStart dossier-, Enactus Social Startup – maak kennis met Charlotte de Kruijk-, Kickstart Your Social Impact, Aim for the Moon, leergang Sociaal Ondernemen Nyenrode: allemaal leiden zij ambitieuze starters op in sociaal ondernemen.
“We zijn concullega’s, we hebben allemaal dezelfde soort doelstellingen: dat is positief.” Manon vindt gezonde marktgedreven concurrentie binnen de social impact branche dan ook niet verkeerd. Zo help je elkaar uiteindelijk om een beter product of service te leveren en meer impact te maken.
Sociale kweekvijver
“Toen we begonnen ging het echt om een onderneming starten, inmiddels ben ik vooral bezig met een organisatie aansturen. Op een gegeven moment is het wel tijd voor wat nieuws.” Maar voorlopig blijft de ongeduldige Manon Becher nog wel even verbonden aan haar geliefde Starters4Communities. “Er is genoeg te doen. We blijven onszelf uitdagen door constant hoge doelstellingen te stellen.” Met het inmiddels indrukwekkende alumni-netwerk is het bereik van Starters4Communities groot. “We willen een kweekvijver worden voor sociaal ondernemingstalent en kijken waar op de arbeidsmarkt zij het meest nodig zijn,” aldus de S4C-initatiefneemster.
Gedreven
Starters4Communities maakte de afgelopen jaren een indrukwekkende groei door. Dit ging allesbehalve vanzelf: “Toen we bijvoorbeeld voor het eerst naar Den Haag gingen met een programma ging alles mis,” zo legt ze uit. Maar na een periode van hard werken heeft S4C inmiddels meerdere programma’s in de Hofstad en is de relatie met de Haagse gemeente “eindelijk” goed.
Lang wil ze echter niet stilstaan bij haar sociale succes. De gedreven sociaal onderneemster kijkt namelijk altijd vooruit en dat blijkt ook wel uit haar ambities. “Na S4C zou ik nog graag een eigen sociale onderneming willen opzetten die iets aan armoedebestrijding doet.” Momenteel werkt ze namelijk vooral met jonge net-afgestudeerden, een hele andere doelgroep dan de mensen die zich aan de onderkant van de samenleving begeven.
Sociale niche naar markstandaard
We mogen Manon Becher beschouwen als een pionier op het gebied van sociaal ondernemen in ons land. Zeker als het gaat om het bieden van sociale kansen voor jonge en ambitieuze starters. Zelf benadrukt ze nadrukkelijk hoe belangrijk het is dat sociaal ondernemen haar weg vindt onder een grote groep Nederlanders. “Wat wij doen met S4C zou al tijdens het onderwijs moeten, vanaf de basisschool wat mij betreft.” De jeugd op vroege leeftijd kennis laten maken met projecten die goed doen voor mens en maatschappij is hier een uitgangspunt.
“Wat wij doen met Starters4Communities zou al tijdens het onderwijs moeten, vanaf de basisschool wat mij betreft.”
Daarnaast noemt ze de Code Sociaal Ondernemen die momenteel ontwikkeld wordt door Social Enterprise NL, die volgens haar bijdraagt aan het onderscheiden van daadwerkelijke sociale ondernemingen. Deze ontwikkelingen kunnen de branche helpen om van sociale niche uit te groeien tot de marktstandaard.
Wat dat betreft vertoont de ontwikkeling van sociaal ondernemen veel gelijkenissen met de S4C-loopbaan van Manon Becher. Van een goed idee op de juiste plaats groeide haar lokale initiatief uit tot een nationaal begrip. Niet zonder slag of stoot, maar de weg richting sociale impact is nou eenmaal niet geplaveid. Dus maakt Manon voorlopig nog volop de weg vrij voor aanstormend sociaal ondernemingstalent. “Blijf altijd positief en kijk naar de mogelijkheden: ga gewoon aan de slag.”
Starters4Communities is een sociale onderneming opgericht in 2013. Met haar programma’s koppelt ze een groep van 15 tot 20 starters op de arbeidsmarkt in kleine teams aan opdrachten van wijkinitiatieven en wijkondernemingen. Zo worden de kansen van starters op de arbeidsmarkt versterkt én helpt S4C actieve bewoners en sociale ondernemers met de opzet, professionalisering of groei van hun wijkinitiatief.
Manon Becher raadt voor onze so-estafette Erna Smeekens van De Vrije Uitloop in Breda aan. Deze Noord-Brabantse sociale onderneming is de eerste coöperatie van scharrelondernemers in ons land.
Reacties