Toen dominee Martijn Horsman een christelijke leefgemeenschap in Amsterdam-Zuidoost omdoopte tot het Kleiklooster, vroegen veel mensen hem of ze hier ook bier gingen brouwen. Hoewel eerst nog wordt getwijfeld, hakken de heren van het klooster uiteindelijk de knoop door. “We gaan het gewoon doen en kijken of het kan,” zegt Martijn, inmiddels directeur van Brouwerij Kleiburg.
Over Martijn Horsman
Martijn Horsman is mede-initiatiefnemer van het Kleiklooster, een kleine leefgemeenschap in Kleiburg gevestigd in een flat in de Amsterdamse Bijlmer. De bewoners geloven dat het niet goed is voor een mens om er alleen voor te staan en daarom wonen ze bij elkaar. Van oudsher wordt er in kloosters ook bier gebrouwen. Zo ontstond het idee voor Brouwerij Kleiburg. Inmiddels worden er zes verschillende bieren gebrouwen en samen met Eetcafé Dwaze Zaken wordt een proeflokaal gerund waar ze allemaal te proeven zijn.
“Kloosters zijn plekken voor spiritualiteit, gastvrijheid en samenleven,” legt Martijn uit. De deuren van het klooster staan altijd open voor iedereen. “Het is als het ware een sociale onderneming zonder winstoogmerk. Een plek waar mensen kunnen wonen die tijdelijk geen onderdak hebben. Ze hebben elkaar en de buurt die een beetje voor ze zorgt.”
“Wij willen een lekker biertje maken en een mooi bedrijf vormen.”
Brouwerij met waarden
In het verlengde van het klooster ligt Brouwerij Kleiburg. De brouwerij is, in tegenstelling tot het klooster, niet opgezet vanuit een sociaal oogpunt. “Wij willen een lekker biertje maken en een mooi bedrijf vormen,” aldus Martijn. Ondanks deze echte ondernemersgeest is het sociale aspect niet helemaal links blijven liggen. “Als je een brouwerij start vanuit een klooster, dan moet je de waarden die daarbij horen meenemen.”

Thuiskomen
“Tegelijkertijd is en blijft een onderneming een onderneming en moet je winst maken.” De bierbrouwer van Kleiburg, Thomas Hermsen, knikt instemmend. “Je merkt dat bier verbindt. Ik heb bij veel brouwerijen stage gelopen en werd altijd met open armen ontvangen. Als ik ooit een brouwerij begin, dacht ik toen, wil ik dat gevoel van thuiskomen ook uitstralen”, vertelt hij. “Een vriend van mij was gestopt met zijn studie, klopte hier aan en heeft mij toen geholpen met de opbouw van de brouwerij. Mensen staan hier nu in de rij om te komen helpen.”
“Mensen staan in de rij om hier te komen helpen.”
Bier & ondernemingsplan
De abt van het klooster, Johannes van den Akker, is tevens één van de oprichters van SocialStart: “Zonder SocialStart waren we nooit zo snel, zo ver gekomen met de brouwerij. Lesley Walet, onze SocialStarter, heeft een stevig businessplan gemaakt. Dit presenteerde zij op het SocialStart Festival, en toen kon men al de eerste biertjes proeven!” “Dubbel blond met citroengras en lychee,” vertelt Thomas trots. “Zelf hadden we geen ervaring met businessplannen. SocialStart was voor ons een mogelijkheid om iets te doen dat we zelf niet voor elkaar kregen” aldus Martijn.
Vliegende start
Inmiddels zijn de biertjes die Thomas destijds in slechts twee maanden tijd ontwikkelde aangepast en verbeterd. Kleiburg heeft nu zes verrassende bieren op haar naam staan. Dat ging echter niet vanzelf: “We wilden na het ontwikkelen van ons eerste biertje wel echt gaan voor een wonderbatchbier, maar we hadden geen rooie cent,” aldus Martijn. “Toen vroegen we Anneleen, oud-SocialStarter en oprichter van Firma Koos, ons te helpen met crowdfunding. Uiteindelijk hebben we 17.000 euro binnengehaald.” Bij de tweede crowdfundcampagne haalden ze zelfs tweehonderdduizend euro op. Met dit bedrag kon de bouw van een eigen brouwerij worden gefinancierd.
Op 21 december 2016 werd Brouwerij Kleiburg officieel geopend. “Eerst maar eens alles terugbetalen,” lacht Martijn. “Het Kleiklooster is voor bijna een vijfde aandeelhouder. De winst die we in de toekomst gaan maken, gaat voor een deel naar het klooster, die met dat geld weer verder kan groeien.”
Dit artikel maakt deel uit van een serie portretten van sociale ondernemingen die met hulp van SocialStart begonnen zijn. SocialStart koppelt jonge mensen die zijn afgestudeerd van een HBO- of WO-opleiding aan maatschappelijke organisaties met een sociaal ondernemend vraagstuk. Deze starters gaan zes maanden aan de slag om een sociale onderneming te beginnen met een gezond verdienmodel. so/creatie maakte het SocialStart Magazine. De artikelen uit dit magazine plaatsen we de komende weken in bewerkte vorm op onze website.
Reacties