• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Home
  • Sociaal ondernemers
  • Over so/creatie
  • Contact
Sociaal en Startend Welzijn en Zorg

Nicky Dankelman brengt oud en jong dichter bij elkaar

Hylke van der Wal · 5 februari 2016 · 1 Reactie(s)

Nicky Dankelman

Een Tegenlicht aflevering over Mehrgenerationenhäuser zette Nicky Dankelman aan tot denken over haar eigen sociale onderneming. Een huis voor ouderen, maar ook een huis voor de jongsten onder ons. Een plek met 100-en-1 opa’s en oma’s én een plek met 100-en-1 kleinkinderen. We interviewden Nicky over haar ervaringen omtrent het starten van een sociale onderneming en vragen ons af: als je nog geen onderneming hebt, kan je dan toch sociaal ondernemer zijn?

Over Nicky Dankelman

Nicky Dankelman is deelnemer aan SocialStart. Een initiatief waarbij 15 jongeren aan de slag gaan om hun eigen sociale onderneming op te zetten. Nicky werkt, in samenwerking met Eigen Haard, aan het 100-en-1 huis. Een plek waar ouderen – ‘honderdjarigen’ – en kinderen – ‘éénjarigen’ – bij elkaar komen. Zo krijgen de kinderen een kans te leren van de kennis en verhalen van senioren, tegelijkertijd krijgen de ouderen er heel veel nieuwe kleinkinderen bij. Een prachtige en interessante combinatie, daarom een goede reden om met Nicky in gesprek te gaan.

“Sociaal ondernemen is voor mij een manier om het zakelijke voor het maatschappelijke te laten betalen. Geld verdienen om het sociale mogelijk te maken. Waarom kijken we niet vaker of er zo een win-win-situatie te bedenken is? Sociaal, financieel en duurzaam. Op die vlakken creëert een sociaal ondernemer volgens mij meerwaarde.”

Sociaal en startend

“Ik ben bezig een eigen onderneming op te zetten. Daarbij let ik er heel goed op dat mijn onderneming een positieve impact maakt”, vertelt ze vol overtuiging. De onderneming waar ze momenteel aan werkt is een Nederlandse variant van de meergeneratiehuizen. Een soort verbindende voorziening waarbij een kinderdagopvang en activiteitencentrum voor ouderen op één plek worden samengebracht: “Kinderen en ouderen zijn twee groepen die eigenlijk buiten de samenleving staan. Ik denk dat deze groepen elkaar veel kunnen bieden. Ouderen leven namelijk op daar waar kinderen zijn en kinderen kunnen profiteren van de  aandacht en tijd die ze van ouderen krijgen.”

Voor het huis heeft Nicky als doel om zelfredzaamheid en onderlinge zorg (in de buurt) te stimuleren. Ook het verminderen van eenzaamheid is hierbij een belangrijk doel. “Kwetsbare ouderen met een klein netwerk zijn vaak eenzaam. Ze hebben niet echt een plek om naartoe te gaan voor contact of iemand om vragen aan te stellen. Dat wil ik met het 100-en-1 huis veranderen en zorgen dat elke oudere een plek heeft voor sociaal contact en gezelligheid.”

Jong en juist ondernemen

Als jonge ondernemer loopt Nicky tegen veel barrières aan, maar gelukkig weet ze deze ook goed te overwinnen. “Door het traineeship bij SocialStart heb ik meer vertrouwen gekregen in de vele mogelijkheden en kansen die er zijn op het gebied van sociaal ondernemen. Ook al ben ik jong, ik weet dat het kan.”

Het opzetten van haar eigen onderneming is daarnaast een manier om aan het werk te gaan met haar opleiding en de daar opgedane kennis in de praktijk te brengen. “Ik heb medische antropologie gestudeerd, dit is een studie waarbij groot geld verdienen zeker geen garantie is. Ik wilde graag de wereld beter leren kennen, weten waarom mensen doen wat ze doen, waar ze in geloven en hoe mensen anders zijn, maar toch ook wel een beetje hetzelfde. En als we hier beter naar kijken, wat leren we daar dan van?” Dankzij deze nieuwsgierigheid heeft ze daadwerkelijk de stappen kunnen maken om het plan voor een eigen onderneming in gang te zetten.

Met overtuiging in gesprek

“Aan tafel komen bij partners was niet de grootste uitdaging. Het nadenken over wat je daadwerkelijk samen kan doen met een partner is veel ingewikkelder’’, aldus Nicky. “Ik weet hoe ik mensen moet enthousiasmeren voor een idee. De vervolgvraag is dan; als mensen enthousiast zijn, hoe maak ik mijn vraag aan hen dan concreet? Hoe maak je ook waar wat je zegt te doen? Enthousiasme zegt daar op zich weinig over!”

Tijdens haar traineeship (en door eigen ervaring) heeft Nicky hier veel over geleerd en nu weet ze dan ook haar enthousiasme om te zetten in concrete actie. Een belangrijk leerpunt daarin is; “Ik heb geleerd dat ik ambitieus moet blijven denken en steeds terug moet keren naar de kern van het concept. En als het even tegenzit, moet je gewoon doorzetten.”

Die onuitputtelijke bron aan mogelijkheden, dat is wat het sociaal ondernemerschap zo mooi maakt.

Een sociaal ondernemer in spe

Weliswaar moet haar eigen sociale onderneming nog het officiële levenslicht zien, toch beschouwt Nicky zichzelf als een sociaal ondernemer in spe. “Het gaat erom dat je goed nadenkt over hoe je zoveel mogelijk waarde kan toevoegen. Dat kan sociaal, financieel en duurzaam. Je kan bijvoorbeeld kijken naar de kracht van mensen die moeilijk aan het werk komen en die kracht inzetten op de juiste plek. Of je kunt kijken naar manieren om nieuwe producten te maken van restmateriaal. Die onuitputtelijke bron aan mogelijkheden, dat is wat het sociaal ondernemerschap zo mooi maakt.”  Ondernemen is daarin voor Nicky een middel om te zorgen dat het werk wat gedaan wordt door kan blijven gaan. Niet alleen afhankelijk van subsidies, maar ook zichzelf kan financieren.

Vervolgens kan je dan gaan kijken naar een eigen pand, hetgeen toekomstige samenwerking met partners zal moeten stimuleren. Denk hierbij aan een kinderopvang, maar ook bijvoorbeeld een restaurant waarbij ouderen koken voor de buurt. Na zaaien komt oogsten, het zal daarom niet lang meer duren voordat Nicky Dankelman haar droom in vervulling zal zien gaan: de opening van het allereerste 100-en 1 huis.


So/creatie kijkt met smart uit naar het 100-en-1 huis en wij zijn erg benieuwd naar hoe het er in de praktijk uit gaat zien! Vanuit haar – in razend tempo – opgebouwde netwerk  noemt Nicky maar liefst drie namen. De eerste is Anneleen van der Kolk, initiatiefnemer achter Firma Koos, een kersvers, Amsterdams en sociaal label dat letterlijk werk maakt van hergebruik. Anneleen doet ook de PR voor Brouwerij Kleiburg; kloosterbier van het Kleiklooster uit de Bijlmer. Én ze is begeleider bij SocialStart. Een echte Social Serial Entrepeneur dus! De tweede naam is Pieter van der Straten, mede-eigenaar bij the Upcycle; zij geven een nieuw leven aan afgedankte fietsen door deze als basis te gebruiken voor nieuwe retro fietsen en design accessoires. En Pieter is mede-oprichter van de pop-up winkel vol met producten van sociale firma’s; Andersom. De derde waarvan Nicky Dankelman graag het sociaal verhaal hoort is Josje de Bruijn; mede-oprichtster/kwartiermaker van het maatschappelijk uitzendbureau van Academie van de Stad. Deze ideële stichting verbindt intrinsiek gemotiveerde studenten en net-afgestudeerden aan projecten en vacatures met een maatschappelijke doel. Wil jij weten wie als eerste het stokje overneemt van Nicky Dankelman? Like ons op Facebook of volg ons op Twitter en we laten het je snel weten!

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Meer interviews

Nieuwsbrief ontvangen?
Social Enterprise World Forum 2020 – Hoe lokale overheden en sociale ondernemingen elkaar kunnen versterken

Fleur Osté · 9 oktober 2020 · 0 Reactie(s)

Ernesto Spruyt – Afrikaanse programmeurs inhuren via Tunga

Jos Hummelen · 3 april 2018 · 0 Reactie(s)

Vijf voorbeelden hoe je jouw (sociale) onderneming kunt veranderen door er anders naar te kijken

Leon Polman · 11 juni 2019 · 0 Reactie(s)

Lees Interacties

Reacties

(CC BY-NC 4.0) 2020 so/creatie · Website met liefde door Kyver