• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Home
  • Sociaal ondernemers
  • Over so/creatie
  • Contact
Buurten Tegen Eenzaamheid Lokaal en Sociaal LSA Bewoners Welzijn en Zorg

Noaberwijk Nijverheid – Als ze de tuin komen doen, vergeten ze hun eenzaamheid

Jasper Kars · 9 januari 2018 · 0 Reactie(s)

Noaberwijk Nijverheid

In de Hengelose wijk de Nijverheid, een echte industriële arbeidersbuurt, wonen veel senioren. De vergrijzing neemt toe en veel ouderen voelen zich er vaker alleen. Stichting bewonersbedrijf Noaberwijk Nijverheid streeft ernaar om deze wijk schoner, mooier en leefbaarder te maken. Binnen de stichting ontwikkelen en organiseren bewoners uit de wijk activiteiten en voorzieningen. Monique Sanderink is buurtbewoner en coördinator bij de Twentse stichting: “We willen goed voor de bewoners zorgen.”

Over Buurten Tegen Eenzaamheid

LSA bewonersDit interview verscheen eerder op de website van LSA bewoners. Het LSA is een landelijk netwerk van actieve bewonersgroepen zoals bewonersorganisaties, buurthuizen in zelfbeheer, BewonersBedrijven en coöperaties. so/creatie en LSA bewoners werken samen aan een reeks verhalen over bewonerszorginitiatieven die zich specifiek inzetten tegen eenzaamheid. Stuk voor stuk ondernemende initiatieven die werken aan zorg voor elkaar, in de wijk.

“Het is typisch Twents om te zeggen: ik ken het niet dus doe ik daar niet aan mee,” vertelt Monique. Toch hebben heel veel eenzame mensen behoefte aan gezelschap, ook in Hengelo. De stichting is er om de leefbaarheid van de bewoners te verbeteren, met activiteiten door de Nijverheid-inwoners zelf, daar behoort het tegengaan van eenzaamheid zeker toe.

Meer dan tuinonderhoud

Een van de belangrijke diensten die Noaberwijk Nijverheid aanbiedt is het tuinonderhoud. Voor een vaste uurprijs komen vrijwilligers de tuin verzorgen zodat die er weer netjes uitziet. “Het ‘er zijn’ is minstens zo belangrijk als het onderhoud”, zo legt Monique Sanderink uit. De vrijwilliger en de desbetreffende tuineigenaar drinken vaak eerst een kopje koffie samen en kletsen gezellig bij. “Ze bouwen echt een band op. Er wordt uitgekeken naar het moment dat de vrijwilliger weer langskomt voor het tuinonderhoud, dan kan een eenzame bewoner echt even de gedachten verzetten.”

Naast het tuinonderhoud organiseert de stichting op zondagmorgen een wandelclub, is er een speciale vervoersdienst voor ouderen en worden er workshops zoals bloemschikken aangeboden. De koffiemorgen, iedere woensdagmorgen in buurtcentrum De Bouwmeester, is daarnaast een geliefd onderdeel. “De mensen kijken er echt naar uit en het draagt daadwerkelijk bij aan het welbehagen van de bewoners. Zelfs in de vakantieperiode vroegen ze of de koffiemorgen niet ‘gewoon’ door kon gaan; dat deden we dan ook!”

“Naast het tuinonderhoud is er een vervoersdienst voor ouderen een wandelclub en workshops zoals bloemschikken”

Topje van de ijsberg

De wijkverpleegkundige, het wijkteam, de woningbouwvereniging, de wijkagent, coaches: allemaal werken ze samen met de stichting uit de Nijverheid. “De interactie is goed, want we weten elkaar te vinden en er wordt mond-tot-mondreclame gemaakt.”

De stichting, die nu meer dan een jaar actief is, richt zich voorlopig met name op het tuinonderhoud en vervoer. “Dit begint steeds meer vorm te krijgen, maar het levert nog te weinig op; het is zeker geen vetpot.” Er is dus nog wel werk aan de winkel voor de Hengelose stichting. Want veel zorgverzekeraars én de gemeente moeten nog worden bereikt en overtuigt.

Maak een praatje!

We willen concretiseren dat er eenzaamheid is en dat wat we nu zien alleen nog maar het topje van de ijsberg is.” De ingeslagen weg van Noaberwijk Nijverheid voelt volgens de coördinator erg goed: “We willen een zo goed mogelijk stukje gezelschap leveren voor onze bewoners. Maak eens een praatje met elkaar, dat draagt bij en zorgt voor afleiding.”

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Over Jasper Kars

Jasper is actief als freelance journalist op het cross-media speelveld. Jasper is een breed geïnteresseerde verhalenverteller, tekstschrijver, interviewer, presentator, copywriter, editor, recensent en enthousiasteling.

Via zijn functie bij de Vrijwilligerscentrale Utrecht, kwam hij in contact met so/magazine. Gelijk was er sprake van een wederzijdse drang om sociaal ondernemen bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.

De persoonlijke verhalen van ondernemers die het net even anders doen, en daarmee de maatschappij en de wereld tot een aangenamere plek maken, fascineren hem mateloos. “It’s all storytelling, you know. That’s what journalism is all about.”

Email: [email protected]

Meer interviews

Nieuwsbrief ontvangen?
IMOVE: Dans als swingend middel voor inclusiviteit en welzijn

Jasper Kars · 24 juni 2019 · 0 Reactie(s)

Coby Babani – De intrinsieke motivatie als peacemaker

Merel de Bruijn · 25 juli 2016 · 0 Reactie(s)

Ingrid Vente – Het Centraal Museum als echte Utrechtse hotspot

Jasper Kars · 7 september 2017 · 0 Reactie(s)

Lees Interacties

Reacties

(CC BY-NC 4.0) 2020 so/creatie · Website met liefde door Kyver