• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Home
  • Sociaal ondernemers
  • Over so/creatie
  • Contact
International Werk en Arbeidsparticipatie

Notadaydream: authentiek maar met oog op morgen

Eefje van den Akker · 4 september 2019 · 0 Reactie(s)

Notadaydream

Van China tot Nieuw-Zeeland naar uiteindelijk de Filipijnen. Martha Westpalm van Hoorn – Wielens had al heel wat van de wereld gezien in haar werk als global marketeer maar een bezoek aan een sloppenwijk in Manila deed haar uiteindelijk een nieuwe weg in slaan. “Toen ik het enorme contrast tussen arm en rijk zag besloot ik dat ik meer wilde bijdragen.” Een gedachte waar uiteindelijk de social enterprise Notadaydream uit voortvloeide.

In Nederland is het nog vroeg wanneer Martha in de Filipijnen al volop aan de slag is. Alhoewel er een tijdverschil geldt van zes uur en er duizenden kilometers tussen ons liggen, lijkt Martha vanaf het moment dat ze haar telefoon opneemt mijn kantoor binnengestapt te zijn.

Handgemaakt en authentiek

Met een heldere stem legt ze me gepassioneerd uit hoe haar idee voor Notadaydream ontstaan is en uiteindelijk werkelijkheid werd. “Ik had jaren ervaring in product ontwikkeling en global marketing: van  koffie tot strijkproducten waarvoor ik in China marktonderzoek deed. Dat leven veranderde  toen ik met mijn man naar Nieuw-Zeeland verhuisde voor zijn baan,” legt Wielens uit. “Aanvankelijk zou ik zelf ook weer aan het werk gaan maar toen kinderdagopvang daar iets anders geregeld bleek, besloot ik thuis voor mezelf te beginnen.” Met haar marketingervaring begon ze een eigen webshop waarin ze uit Turkije en India geïmporteerde, handgemaakte kussens begon te verkopen. “Dat handgemaakte en authentieke sprak me toen direct al aan en het liefst zag ik ook nog een sociale gedachte erachter.” Het was de kiem voor Martha’s latere idee.

Bijdragen door ervaring

Na drie jaar verhuist Wielens met haar gezin naar Manila waar ze haar werk voor Philips op projectbasis weer oppakt. Een andere bezigheid bleef echter kriebelen: “Ik wilde meer zingeving, daadwerkelijk iets bijdragen. Helemaal toen ik hier het enorme contrast tussen arm en rijk zag.”

Via Smokey Tours – een organisatie die mensen traint en helpt om plaatselijke tours te verzorgen- kreeg ze een rondleiding door een sloppenwijk in de Filipijnse hoofdstad. Iets wat haar ogen opende. “Ik zag daar kinderen van dezelfde leeftijd als mijn eigen kinderen, tussen het vuilnis op zoek naar eten. Direct voelde ik dat ik iets wilde doen.” Via de  oprichtster van SmokeyTours komt Wielens vervolgens in aanraking met andere NGO’s, die diverse programma’s hebben opgestart om de kinderen in deze sloppenwijken te helpen.

Van projecten die zich inzetten voor de productie van schooluniformen tot aan moeders die handgemaakte schooltassen maakten. Voor al deze projecten gold alleen hetzelfde: moeders worden getraind in een ambacht maar er is geen doorlopende vraag naar de producten die ze maken – er zat geen winstmodel aan vast. “Juist doordat er al het een en het ander was aan initiatieven, ben ik toen bij mezelf nagegaan: wat kan ik specifiek met mijn ervaring bijdragen?”

“Daar had ik al vrij snel een antwoord op: door mijn kennis van productontwikkeling en marketing kon ik hen helpen verkoopbare producten te maken. Daaruit is niet veel later Notadaydream ontstaan. Met behulp van een derde partij trainen we moeders uit de sloppenwijken tot tassenmakers, helpen hen met productontwikkeling en de verkoop van hun producten. Door professionele trainers in te schakelen krijgen de moeders een goede opleiding en waarborgen we de kwaliteit van hun producten, waardoor klanten terugkomen en de business groeit.”

Zetje in de rug

In de producten van Notadaydream komt de Filipijnse cultuur volop terug: de eeuwenoude stammencultuur uit zich namelijk in de vele verschillende weefsels waarmee een stam zich onderscheidt. Met deze handgeweven stoffen – gemaakt door de plaatselijke bevolking – worden nu tassen gemaakt die via Notadaydream verkocht worden. Een formule die in de afgelopen twee jaar al een aantal families heeft ondersteund: van moeders die een vak geleerd hebben en hun gezin van een inkomen kunnen voorzien tot hun kinderen die inmiddels naar school gaan. “Je ziet letterlijk en figuurlijk een transformatie, met name bij de vrouwen. Dat blijf ik ontzettend bijzonder vinden. Die impact, daar wil ik in de toekomst nog veel meer mee doen”, vertelt Martha enthousiast. “Maar we zijn er nog niet. De volgende stap is zelfredzaamheid: verkoop en boekhouding, uiteindelijk wordt dit ook hun taak en kunnen ze zelfstandig verder.”

“Je ziet letterlijk en figuurlijk een transformatie, met name bij de vrouwen”

Op de vraag wat Wielens tegen die tijd dan zal gaan doen heeft ze een snel antwoord. Lachend: “Er valt nog een hele hoop te doen. Zoveel andere, mooie projecten die ik graag bij elkaar zou brengen en waarvoor een soortgelijke formule ongetwijfeld goed zou werken, alleen moeten we eerst groeien. Daarvoor ben ik op het moment ook druk op zoek naar het vinden van een grote partij die ons net een extra zetje in de rug kan geven.” Daarmee doelt Martha niet enkel alleen op geld: “Juist door samen te werken en de handen ineen te slaan kunnen we zoveel meer impact maken en grotere, snelle stappen zetten. Ik hoop dan ook oprecht met andere partijen in Nederland in contact te komen die zich herkennen in deze plannen en zeggen: ik haak graag aan!”

 

Verder lezen:

Jermain van de Graaf – Door iemand te belonen voor een goede daad, breng je de mooiste dingen teweeg

Aster van Tilburg – Door je geld bewust uit te geven laat jij zien wat je belangrijk vindt

Theo Blom – Burgers kunnen ook heel veel zelf

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Meer interviews

Nieuwsbrief ontvangen?
Tatiana Glad – Sociale impact door samenwerking

Carline Lucassen · 3 november 2016 · 0 Reactie(s)

Lisette Magis – Een broodbakkerij voor iedereen

Lizzy van Dijk · 29 maart 2017 · 0 Reactie(s)

Charlotte de Kruijk – Studenten laten proeven aan sociaal ondernemerschap

Jasper Kars · 16 december 2016 · 0 Reactie(s)

Lees Interacties

Reacties

(CC BY-NC 4.0) 2020 so/creatie · Website met liefde door Kyver