Via Mud Jeans-oprichter Bert van Son kwamen we terecht bij Otto Reuchlin, de man achter Peer. so/creatie ontmoet Otto op zijn kantoor aan de Baarsjesweg in Amsterdam. Samen met tal van andere bedrijven gevestigd in een statig gebouw. De inrichting is sober, maar rustgevend. Er wordt hier hard gewerkt met veel betrokkenheid naar klanten en aandacht voor de inhoud van het werk. Voor het interview neemt Otto alle tijd en het valt op hoe open hij kan vertellen over hoe Peer is opgezet en wat het succesvol maakt. Zijn betrokken inzet is ook terug te zien in zijn werkwijze met de mannen met een arbeidsbeperking die in dienst zijn voor Peer.
Over Otto Reuchlin
Het personeel van Peer bestaat uit administrateurs en belastingadviseurs met een (zogenaamde) arbeidsbeperking. Peer bestaat drie jaar en is opgericht door Otto Reuchlin (1961).
B-talks worden georganiseerd door B-corps. Zie voor meer informatie www.bcorporation.net.
“Mensen die zichzelf laten zien, zijn de beste leiders en kunnen de wereld veranderen.”
Ken jezelf en laat je zien
“Het geheim van goed leiderschap is: ken jezelf en laat jezelf zien. Mensen die zichzelf laten zien, zijn de beste leiders en kunnen de wereld veranderen.” De reden van de oprichting van Peer is meedoen in de samenleving door middel van werk in de boekhouding. Deze visie werkt overal in door en is de kracht van de sociale onderneming.
Transitie naar een inclusieve samenleving
Er is een transitie gaande, beschrijft Otto. Meer en meer bedrijven creëren banen voor mensen met een handicap. Maar we zijn nog niet waar we moeten zijn. Onderschat namelijk niet hoeveel mensen er worden buitengesloten. In Nederland wordt het aantal mensen met een arbeidshandicap geschat op 1 op de 8 mensen van de totale bevolking. Het merendeel van deze mensen heeft geen baan. En in de praktijk worden nog meer mensen van de arbeidsmarkt uitgesloten, in Nederland en veel vergelijkbare landen namelijk 1 op de 4 volwassenen.
Velen denken dat het specifieke vaardigheden vereist om met iemand met een arbeidshandicap te werken. Bij Peer is de helft van de werknemers iemand in het autistisch spectrum. Via een landelijke organisatie is er een checklist van 120 vragen samengesteld om iemand met een arbeidshandicap aan te nemen. Dat doet Otto op een veel vereenvoudigde manier. Hij bekijkt drie dingen: voelt het goed voor mij, voor de werknemer en als iemand met klanten werkt, ook voor de klant.
“Het geheim: ken jezelf en toon je kwetsbaarheid.”
Toon je kwetsbaarheid
“Om met Johan Cruijff te spreken: voetbal is simpel, maar simpel voetbal spelen is het moeilijkste wat er is. Daarom terug naar het geheim: ken jezelf en toon je kwetsbaarheid. In het werken met mensen die een beperking hebben en kwetsbaarder zijn, is het heel belangrijk om jezelf kwetsbaar op te kunnen stellen en te durven praten over je zwakke punten.”
“Vele B-corps denken dat ze alleen de beste en hoogpresterende werknemers moeten aannemen, maar onderzoek heeft aangetoond dat een gemixt team zich het beste aan veranderingen aanpast. En verandering is de enige constante factor,” aldus Otto Reuchlin.
Voor (startende) ondernemers is het advies dat je een heel erg gedreven persoon zijn als je ondernemer wilt zijn. Je moet gaan voor het ondernemerschap door met groot doorzettingsvermogen je eigen weg te gaan. En een dringend advies daarbij is dat als je verdienmodel van subsidie afhangt, dat je er dan beter niet aan kan beginnen. Het beperkt je teveel in het ontwikkelen van je ondernemerschap, omdat dit uiteindelijk vooral uit jezelf moet komen en niet uit een externe bron.
Bouw je onderneming rondom mensen
Otto zijn advies: ‘bouw je werk rondom de mensen, niet andersom.’ Maak in de omgang met elkaar grappen, praat over je gevoelens en bespreek de serieuze dingen. Deze lijn zou volgens hem ook naar de gehele samenleving doorgetrokken moeten worden. “Duurzaamheid gaat ook over mensen. Door middel van diversiteit bouw je een rijkere en sterkere samenleving.”
“Bij Peer kan ik mijn sociale neigingen kwijt en bij ondernemen mag je lekker rechtdoor”, zegt Otto. Sociaal ondernemen is ideaal voor hem omdat hij graag eigen baas is en heel sociaal gedreven. De combinatie maakt het optimaal.
Otto vindt zelf de term maatschappelijk ondernemen beter dan sociaal ondernemen. Goede sociale ondernemingen zijn een soort broedplaatsen voor experimenten met het sociale aspect van ondernemen. “We werken heel direct met klanten op een oprechte wijze. Het warme wat we in het bedrijf hebben, hebben we ook naar buiten toe.”
Bureaucratie als constante uitdaging
Bureaucratie vanuit de overheid en re-integratiebureaus, is een groot struikelblok voor Peer. Helaas heeft Otto nog nooit een werknemer direct via het klantenbestand van het UWV of gemeentelijke sociale dienst gevonden. En werken instituties vaak tegen. De werknemers hebben vaak een Wajong of Wia en steunen vooral in de beginperiode nog op een uitkering. Daarna krijgen ze gewoon een salaris, al is het soms met een suppletie uit een uitkeringsregeling.
Er moet met overheidsinstanties en soms met commerciële re-integratiebureaus worden samengewerkt, maar het kost handenvol geld, bijvoorbeeld omdat medewerkers ziek uitvallen door stress als gevolg van onnodige acties van de overheidsinstanties of commerciële re-integratiebureaus. In de procedures wordt veel te weinig rekening met mensen gehouden. Otto zegt enigszins cynisch: ik heb eigenlijk een tweede manager nodig om te dealen met deze bureaucratie.
Van social start-up naar social scale-up
Peer gaat nu duidelijk van social start-up naar social scale-up. “Ik wil toe naar een aantal vestigingen. Volgend jaar ook een in Utrecht. We hebben de kinderziektes meegemaakt en kunnen nu een stevige basis leggen om door te groeien. We groeien nu als vanzelf met vaste medewerkers en klanten.” Borrie Accountants werkt samen met Peer en vormt als accountantskantoor onder andere een vraagbaak voor de werknemers van Peer.
“We moeten nu ons interne proces optimaliseren en gaan opschalen. De uitdaging is dan om het warme aspect van de werkvloer te combineren met het uitbreiden van de onderneming. De uitbreiding kan op een ander vlak zijn: bedrijven in de financiële sector adviseren bij het aannemen van mensen met een arbeidshandicap.”
Na een inspirerend gesprek raadt Otto Reuchlin voor onze estafette Sandra Balij van Ctaste aan. Dit Amsterdamse restaurant creëert al vanaf 2007 een bijzondere zintuiglijke belevenis en biedt volwaardige en betaalde banen voor visueel beperkten.
Reacties