Toen de Amsterdamse Ramon Schleijpen in de zonnige zomer van 2016 haar project B’oost begon, een initiatief waarbij vluchtelingen en buurtbewoners zelf lokale integratie op gang brengen, duurde het niet lang voordat ze S4C benaderde. “De starters hielpen mij om iets dat in de kinderschoenen stond naar een hoger plan te tillen.”
Over B'oost
B’oost is een ontmoetingsplek en community van nieuwkomers, bewoners en organisaties uit Amsterdam Oost die samen werken aan directe integratie. De inzet is een inclusieve samenleving en een volwaardige plek voor iedereen. Integratie begint in de buurt. Buurtbewoners en vluchtelingen organiseren ontmoetingen om elkaar te leren kennen, en programma’s die kunnen helpen om mee te doen in de samenleving. Ontmoeting, taal, ontspanning, samen werken. Daaruit ontstaan netwerken en kansen om je talenten te ontplooien en je in te zetten. Kortom actief meedoen, betrokken zijn – het zijn de simpele woorden voor inburgeren en integratie.
BOOST Ringdijk is een vervolg op HOOST Mauritskade, de tijdelijke woonvoorziening in de Amsterdamse Oosterparkbuurt waar een groep van ruim 30 vluchtelingen zelf een opvanglocatie realiseerde, met brede steun vanuit de buurten van Amsterdam Oost.
Flexibele starters
Vanaf het moment dat Ramon de sleutels kreeg van het pand in Amsterdam-Oost, de thuisbasis van haar integratieprogramma B’oost, kreeg haar project veel publiciteit. “Ook vanuit de starters was er interesse om iets met ons te doen,” zo legt ze uit. Slagvaardig als ze is, besloot de Amsterdamse gelijk afspraken te maken met S4C.
“B’oost startte in juni, maar omdat het S4C-programma pas in het najaar begon, vond ik het lastig om direct al vragen voor de starters te bedenken.” Volgens Ramon waren de starters gelukkig zo flexibel om hier kundig mee om te springen.
Doorlopend leertraject
B’oost is een project dat erg in ontwikkeling is. Iedereen die meedoet levert op zijn of haar manier een frisse bijdrage. “In het begin waren dit wel vooral oudere buurtbewoners”, zo verklaart Ramon. Dus toen het in de herfst van 2016 daadwerkelijk tijd was voor de starters om mee te draaien met het initiatief, gaf dit veel nieuwe inzichten. “De starters hebben absoluut bijgedragen aan de diversiteit en energieke sfeer in het project.”
“De starters hebben absoluut bijgedragen aan de diversiteit en energieke sfeer in het project.”
De B’oost-initiatiefnemer ziet de samenwerking met de starters als een groot doorlopend leertraject van vallen en opstaan. “Wat heel fijn was, was ook om goed met de organisatie van S4C in gesprek te zijn. B’oost is een groot project. Dan is het soms lastig om het overzicht te behouden.” Het S4C-programma bij B’oost zette Ramon aan het denken: “Binnen een groter project moet iedereen zijn eigen manier hebben om in een organisatie te opereren. Sommige starters of vrijwilligers zijn gebaat bij extra begeleiding terwijl anderen juist vrijheid nodig hebben.”
Voor ieder wat wils
Wat de Amsterdamse na het S4C-programma vooral bijblijft is het werken met jonge mensen. “Het deed mij denken aan mijn eerste werkomgeving, hoe belangrijk het is om mensen te leren kennen die gedreven zijn en goed met elkaar werken.” Dit kun je volgens Ramon in de rest van je leven meenemen.
De initiatiefnemer raadt deelname aan een S4C-programma aan andere social start-ups of (maatschappelijke) organisaties dan ook van harte aan. “Ik kan me voorstellen dat iedere initiatiefnemer er wel iets anders uithaalt.” Hoewel het soms wel lastig schakelen was, is Ramon Schleijpen al met al zeer te spreken over het programma: “Omdat het ontzettend veel energie brengt en omdat je absoluut profiteert van de scherpte die in het programma zit.”
Dit interview maakt deel uit van een reeks gesprekken met starters op de arbeidsmarkt, startende sociaal ondernemers, welzijnswerkers en medewerkers van gemeenten ten behoeve van het Impactverslag 2016 van Starters4Communities, geproduceerd door so/creatie. Een deel van deze interviews plaatsen we de komende weken in bewerkte vorm in so/magazine. Het interview verscheen eerder op de website van Starters4Communities.
Starters4Communities is een praktijkgericht trainingsprogramma in sociaal ondernemen en bottom-up stadsontwikkeling. In een groep van 15 tot 20 starters werken kleine teams aan uitdagende opdrachten voorgelegd door een wijkinitiatief of sociale onderneming.
Reacties