Toen ik ruim twee jaar geleden verhuisde naar de vinexwijk Leidsche Rijn in Utrecht kostte het mij aanvankelijk moeite om te wortelen in de wijk. Er wordt nog volop verbouwd en er komen steeds nieuwe mensen bij. Omdat ik destijds werkte in Amsterdam had ik in het begin geen binding met de wijk. Ik besloot toen als ondernemer bij Rechtstreex aan de slag te gaan. Een jaar lang verkocht ik producten van lokale boeren en voedselmakers vanuit mijn woning aan buurtbewoners.
Zo sprak ik veel mensen die het net als ik lastig vonden om te wortelen in een wijk waar alles nieuw en in beweging is. Ik denk dat deze zoektocht naar een vertrouwde omgeving typerend is voor een nieuwbouwwijk. In oudere wijken heb je bestaande structuren en zijn de paden al bewandeld. In een nieuwe wijk is alles nog open, wat natuurlijk ook mogelijkheden biedt. Bij Rechtstreex ben ik inmiddels weg, maar via mijn voormalige werk kwam ik wel in contact met verschillende zelfstandigen die bezig waren met gezondheid. Ik dacht: misschien kunnen zij hierin ook iets voor de buurt betekenen.
Over Joëlle Baijer
Dit blog is geschreven door Joëlle Baijer. Joëlle (30) is afgestudeerd Afrikanist, gespecialiseerd in sociaal ondernemerschap en duurzaamheid. Op dit moment is ze actief voor verschillende sociale ondernemingen en initiatieven zoals Starters4Communities, Bleeve, Maximaal Gezond en The Bucketlist Festival. Ze schrijft voor so/creatie over Welzijn en Zorg en begint dicht bij huis: bij het door haar opgezette Maximaal Gezond in de vinexwijk Leidsche Rijn in Utrecht.
Een gezamenlijke droom
In mijn omgeving hoor ik vaak dat de zorg vroeger veel persoonlijker was. Een huisarts kwam bijvoorbeeld aan huis, ook in het weekend of ’s nachts, en had een persoonlijke band met zijn patiënten. De afgelopen 20 jaar is er veel veranderd in de gezondheidszorg en alles lijkt steeds goedkoper en sneller te moeten. Deze drang naar efficiëntie gaat ten koste van de persoonlijke aard van de zorg. Je ziet dit bijvoorbeeld ook terug op plekken als verzorgingstehuizen, waar mensen op gezette tijden moeten eten, slapen en zelfs naar het toilet moeten omdat er geen geld is om hier in de behoeften van individuen te voorzien.
“Ik wil het gevoel van de huisarts van vroeger terugbrengen.”
Als initiatiefnemer bij Maximaal Gezond wil ik het gevoel van de huisarts van vroeger terugbrengen. We streven naar een wijk waarin de bewoners met elkaar verbonden zijn, zorgen voor elkaar en zelf de regie nemen over hun eigen gezondheid. Door samen te werken bundelen we onze krachten en zorgen we ervoor dat de bewoners ons weten te vinden en een inzicht hebben in het aanbod in de wijk.
We geloven in een brede benadering van gezondheid waarbij professionals van verschillende disciplines nauw samenwerken om de bewoner zo goed mogelijk te kunnen helpen. Ook geloven we dat je voor een gezonde wijk niet alleen symptomen moet bestrijden in het geval van ziekte, maar dat het aanpakken van de oorzaken en het voorkomen ervan minstens zo belangrijk zijn.
Succesvol samenwerken onder het motto Vinex Goes Healthy
Deze visie kwam tot uiting in een project dat ik coördineerde: Vinex Goes Healthy, het project waaruit Maximaal Gezond is voortgekomen. Vinex Goes Healthy is een gezondheidsdag voor Vleuten, Leidsche Rijn en De Meern waarbij bewoners op een leuke interactieve manier worden uitgedaagd hun gezondheid in eigen hand te nemen. Zo konden zij een klankschaal-massage ervaren, er werden yogalessen gegeven voor kinderen, je kon meehelpen bij het maken van een gluten- en allergeenvrije wijksoep of fietsen door een virtueel landschap. Er waren tientallen activiteiten waar bewoners van alle leeftijden aan konden meedoen. Ik kijk terug op een geslaagde dag, maar ik zie de voorbereiding van de dag als een veel groter succes.
Samen een project uitvoeren verbindt!
Maandenlang werkten gezondheidsprofessionals en vrijwilligers samen om dit evenement vorm te geven en voor te breiden. Hierbij waren 73 organisaties en een groot aantal vrijwilligers betrokken. Er waren werkgroepen op inhoudelijke thema’s zoals “care/cure”, “coaching”, “move”, “mood” en “food” en er waren groepen die nadachten over de communicatie en die ervoor zorgden dat er een programma was voor kinderen en voor ouderen. Een gigantisch intensief proces om dit zo te doen, maar de verbinding die hierdoor ontstond was geweldig! Samen een project uitvoeren verbindt. Als je verbinding wilt creëren zal je deze ook in de samenwerking moeten aangaan. Alleen dan kun je een succesvol project neerzetten.
Partijen uit de reguliere, aanvullende en alternatieve hoek en vanuit verschillende aan gezondheid gerelateerde disciplines dachten het evenement uit en bogen zich samen over flyers, persberichten en financiën. Mensen die nooit eerder hadden samengewerkt vonden elkaar, heel gaaf om te zien!
Maximaal Gezond
Velen vonden dit traject inspirerend en leerzaam en kregen veel positieve reacties van onder andere de gemeente, buurtbewoners en gezondheidscentra. Toen het voorbij was nam ik samen met een van de initiatiefnemers van de dag het voortouw om de verbinding die ontstaan was in een structurele vorm te gieten. Zo ontstond gezondheidsnetwerk Maximaal Gezond. Met Maximaal Gezond willen we samen projecten uitvoeren voor een gezondere wijk. Hierbij willen we bewoners stimuleren om hun gezondheid in eigen hand te nemen en te streven naar een maximale gezondheid. De naam heeft ook een link met het Máximapark omdat we ons richten op de wijken en gemeenten rondom dit park (Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern en Maarssen).
“We richten ons op lokale kleine zelfstandigen. Door ons te verenigen kunnen we grotere projecten oppakken en ons positioneren als gesprekspartner.”
In ons netwerk streven we naar diversiteit en een zo uitgebreid mogelijk aanbod omdat we geloven dat we mensen het beste kunnen helpen als we gezondheid vanuit verschillende disciplines benaderen. We richten ons op lokale kleine zelfstandigen, een groep die in andere netwerken nog onvoldoende vertegenwoordigd werd. Door ons te verenigen kunnen we grotere projecten oppakken en ons positioneren als gesprekspartner voor bijvoorbeeld de gemeente of toetreden tot de Gezonde Wijk Alliantie. We willen verder een brug slaan tussen het reguliere, aanvullende en alternatieve aanbod op het gebied van gezondheid.
Stressreductie
In september lanceren we het netwerk voor de wijk door middel van een evenement gericht op stressreductie en het voorkomen van een burn-out. We leven in een jonge wijk met veel gezinnen en starters. Dit is een groep die gevoelig is voor stressklachten. Volgens de Volksgezondheidsmonitor heeft 22% van de bewoners van Vleuten-De Meern last van overspannenheid, nervositeit en stress. In Leidsche Rijn is dit 21%. Met dit evenement willen we bewoners op een leuke manier laten ervaren wat ze zelf kunnen doen om te ontspannen en minder stress te ervaren.
Je kunt je nog aansluiten bij Maximaal Gezond! Ben je zelf een ondernemer in Vleuten, Leidsche Rijn, De Meern of Maarssen met een gezondheid gerelateerd aanbod, neem dan contact op met de deelnemerscoördinator Bert Perabo via [email protected].
Reacties