Nadat we hebben uitgepakt met het vertellen over de succesvolle onderneming Ctaste willen we graag ook aandacht besteden aan de uitbreiding van deze sociale onderneming met de oprichting van Ctalents. Dit is het detacherings,- trainings- en talentenbureau voor mensen met een zintuiglijke uitdaging (blind, slechtziend, doof en slechthorend) dat Sandra Ballij onlangs heeft toegevoegd aan Ctaste.
“We hebben heel veel mensen ontmoet die niet werkten, vast bleven zitten in hun ontwikkeling, of hier bij ons een bijbaantje hadden. Als ze dan klaar waren, vroegen ze aan ons een fulltime-baan en dachten wij: ‘er gaat hier iets niet helemaal goed.’ Los van dat ze hier voor ons willen komen werken, klopt het niet. Er zou meer variatie moeten zijn. Zo is Ctalents geboren.”
Sandra Ballij is social entrepreneur en heeft tien jaar geleden – na een bankierscarrière – samen met haar partner Bas de Ruiter Ctaste opgericht. Er werken bij Ctaste alleen maar zogenoemde ‘experts van het donker’. Mensen kunnen hier ‘dineren in het donker’ en worden op hun wenken bediend door de experts. Dienstbaarheid en service staan hoog in het vaandel. Ctalents, het trainings- en talentenbureau – en tevens detacheringsbureau – voor mensen met een zintuiglijke uitdaging (blind, slechtziend, doof en slechthorend) werd vervolgens opgericht vanuit de behoefte om de talenten van zintuiglijk uitgedaagden bij werkgevers zichtbaar te maken. Als laatste loot aan de stam startte CtheCity, een zintuigelijke tour door Amsterdam.Over Sandra Ballij
Maatschappelijke behoefte
Ctalents is duidelijk ontstaan uit een behoefte in de maatschappij. Maar liefst 70% van de blinden en slechtzienden zit werkloos thuis. “We hebben vanuit Ctalents best wel veel kennis opgedaan om erachter te komen wat deze doelgroep nodig heeft, want er is dus ook wel echt iets nodig. Het is niet zomaar dat mensen geen werk hebben,” zo vertelt Sandra met blijk van grote betrokkenheid.
“Soms heeft het te maken met de onbekendheid van de technische mogelijkheden of zelf geen inzicht hebben in de computertechnische mogelijkheden om toch snel daarin te kunnen werken als blind persoon. En het heeft te maken met kansen krijgen en het durven. Het heeft te maken met jezelf presenteren.”
“Het is niet zomaar dat mensen geen werk hebben”
Weg met de stigma’s
Naast het investeren in de persoonlijke ontwikkeling en technische mogelijkheden voor het mogelijk maken daarvan, worden ook de stigma’s over zintuiglijk uitgedaagde werknemers die bij bedrijven en organisaties leven onder de loep genomen en vakkundig onderuit gehaald.
“Aan de andere kant hebben bedrijven en organisaties ook geen idee van de mogelijkheden, de potentie en de kansen. Ik schets het even zwart-wit, maar dit zijn de problemen die er zijn. Of men denkt dat het heel veel geld, gedoe en tijd kost. En het is ook zo, als je start, moet je de extra effort maken. Omdat er onbekendheid is en er aanpassingen in hard- en software, en mobiliteit nodig zijn. En die kennis hebben we in huis.”
“Bedrijven of organisaties hebben soms geen idee wat de mogelijkheden zijn.”
Ontdekken van ongekend talent
Jezelf presenteren lukt optimaal als er wordt gewerkt aan het zelfbeeld, de zelfkennis en het zelfvertrouwen van de talenten. Dit wordt gerealiseerd door middel van 360 graden feedback, waarbij nog steeds complimenten kunnen worden ontvangen, maar de talenten zich ook blijven ontwikkelen en carrière maken.
Als de randvoorwaarden eenmaal in orde zijn en de talenten zich persoonlijk beginnen te ontwikkelen, komen er soms de meest fantastische talenten bovendrijven waarmee vriend en vijand worden verbaasd.
“Uit het tweede boek van Dick Schwaab Ons creatieve brein (2016) blijkt dat mensen die op jonge leeftijd blind of doof worden andere delen van de hersenen deze functies proberen over te nemen, of verder te ontwikkelen. Maar daar doen we niks mee,” aldus Sandra.
“We denken nu alleen: diegene kan iets niet wat ik wel kan. Dus jij bent minder. En wij hebben de meest indrukwekkende ontmoetingen met mensen uit deze doelgroep gehad. Waarvan we dachten: het is belachelijk dat jij geen werk hebt en daar gaan we verandering in brengen. Je begint met een iemand, maar zo ga je steeds meer mensen in beweging zetten.”
Mooie voorbeelden
“Een mooi voorbeeld is Sharon, zij is doof, drie jaar geleden kwam ze bij ons om te solliciteren op schoonmaakwerk. We deden een IQ-test, een heel assessment, en zij is briljant in analytische skills, heeft extreem oog voor detail. Op dit moment lost zij miljoenenfraudes op en verdient ze meer dan ik.
“Zij is puur zo’n voorbeeld van: als wij haar niet tegen waren gekomen, inzichtelijk hadden gemaakt wat ze allemaal kan, en aan haar eigen zelfvertrouwen hadden gewerkt, dan was het misschien niet zo gegaan. We hebben het draagvlak bij de organisatie gecreëerd, maar verder heeft ze het zelf gedaan met haar capaciteiten.
Ze werkt er nu al bijna twee jaar en maakt carrière, dus ze doet het hartstikke goed. Dit is waarvoor we het doen bij Ctalents. “De verhalen van deze mensen inspireren me dagelijks in mijn werk. Ze leren weer te leven, in plaats van te overleven.
“Ze leren weer te leven, in plaats van te overleven.”
“We bedoelen het allemaal heel goed, maar met die goedbedoelde adviezen maken we mensen enorm klein die anders het beste uit zichzelf kunnen halen,” zo besluit de inspirerende Sandra Ballij.
Sandra Ballij is een typische sociaal ondernemer, met de nadruk op ondernemer. Naast CTalents, richtte ze in korte tijd ook CtheCity en CTaste op. Over CTaste spraken we Sandra al eerder. Dat interview lees je hier!
Reacties