Op een grauwe vrijdagmiddag ontmoeten we Sandra Ballij van Ctaste. In het restaurant begint het steeds wat drukker te worden. Het sprankelende enthousiasme waarmee Sandra vertelt werkt aanstekelijk en is de drijvende kracht achter haar sociale onderneming. Het is duidelijk dat hier mensen aan het werk zijn vanuit passie!
Over Sandra Ballij
Sandra Ballij is social entrepreneur en heeft tien jaar geleden – na een bankierscarrière – samen met haar partner Bas de Ruiter Ctaste opgericht. Er werken bij Ctaste alleen maar zogenoemde ‘experts van het donker’. Mensen kunnen hier ‘dineren in het donker’ en worden op hun wenken bediend door de experts. Dienstbaarheid en service staan hoog in het vaandel. Ctalents, het trainings- en talentenbureau – en tevens detacheringsbureau – voor mensen met een zintuiglijke uitdaging (blind, slechtziend, doof en slechthorend) werd vervolgens opgericht vanuit de behoefte om de talenten van zintuiglijk uitgedaagden bij werkgevers zichtbaar te maken. Als laatste loot aan de stam startte CtheCity, een zintuigelijke tour door Amsterdam.
Na vijf jaar schuldenvrij
“Waar ik het meest trots op ben van wat wij hier hebben gedaan is dat we het restaurant in vijf jaar schuldenvrij hadden. Het is neergezet als bedrijf met eigen inkomsten, maar voor alle mensen die hier werken geeft het ook een vastigheid”, aldus Sandra Ballij. “Het is niet: van project naar project, van subsidie naar subsidie; nee, we zijn mede verantwoordelijk voor het succes. We hebben ook een baan voor morgen.”
“Want als het initiatief niet is gekoppeld aan een behoefte waar mensen bereid zijn om geld voor te betalen, dan heeft het geen toekomst.”
Hoge werkloosheidscijfers
De verontwaardiging spreekt uit de woorden van Sandra als ze het heeft over de hoge werkloosheidscijfers onder mensen met een zintuiglijke uitdaging. “In Nederland zijn er 60.000 blinde mensen, 120.000 zeer slechtzienden, 120.000 zeer slechthorenden en ongeveer 30.000 mensen die als eerste taal gebarentaal hebben, dus volledig doof zijn.”

“Dat is best een behoorlijke groep. Ik moet er wel bij zeggen dat 50 procent van deze mensen pas op latere leeftijd tot een van deze groepen is gaan behoren. Omdat velen van hen vaak nog nooit hebben gewerkt, vinden organisaties het lastig om bijvoorbeeld aan een 48-jarige een startersbaan te geven. Tot een jaar of 40 is er voor iemand veel draagvlak te creëren en zijn er veel mogelijkheden. We kijken naar wat iemand al kan en wat de volgende stap daarin is,” vertelt de Ctaste initiatiefneemster. “We kwamen erachter dat het probleem nog vele malen groter is dan we dachten. Toen we bijvoorbeeld dat rapport over de werkloosheidscijfers onder blinden en slechtzienden zagen. En dat met onze vergevorderde technologieën!”
“70% van de Nederlanders die blind of slechtziend zijn, zitten werkloos thuis. En dat in een ontwikkeld land als Nederland.”
Bondige definitie
Als sociaal ondernemer met meer dan tien jaar ervaring heeft Sandra Ballij een gedegen visie op het reilen en zeilen van sociaal ondernemerschap. Het is duidelijk dat ze waardevolle inzichten voor andere sociale ondernemers kan delen. Dit werd bevestigd toen we in dezelfde week spraken met Merel Rumping van Legbank. Zij bevestigt constructief advies te hebben gehad van Sandra in het opzetten van haar sociale onderneming.
“Sociaal ondernemerschap is op duurzame-, bedrijfsmatige- en structurele wijze een maatschappelijk probleem aanpakken.”
Door jarenlange ervaring hebben Sandra en haar collega’s een bondige definitie van sociaal ondernemen kunnen formuleren. “Sociaal ondernemerschap is in mijn ogen dat je bezig bent op een duurzame, structurele wijze een maatschappelijk probleem of uitdaging aan te pakken op een bedrijfsmatige manier.”
Sociaal ondernemen: eeuwen oud
Ook duizenden jaren geleden bestond sociaal ondernemen al volgens Sandra. “Het is nu hip, maar waar het om gaat is een type ondernemer die kijkt naar ‘goed doen’ voor alle stakeholders en die gaat dan nog net een stapje verder: die wil ook een probleem oplossen, een impact maken.”

Dat kan over de groene as, de maatschappelijke as, over allerlei assen. “We hebben er nu een label aan gegeven, maar ik denk dat het er altijd al was. En toen wij tien jaar begonnen was sociaal ondernemen voor ons de manier van ondernemen die we logisch vonden. Al zijn we begonnen als BV, heel bedrijfsmatig, met leningen, een goed businessplan en er vanuit gaan dat je excellente diensten en services moet bieden. Dat je niet iets minder kan doen, omdat je een grotere aaibaarheidsfactor hebt.”
Vijf afnemers
Haar advies voor startende sociaal ondernemers komt overeen met de grootste les in het opzetten van Ctaste. “Wat mensen zeggen is niet altijd wat ze doen. Zorg dat je vijf mensen hebt die ook daadwerkelijk willen betalen. Zorg dat je dat zwart op wit hebt met een handtekening eronder. En als jij geen vijf mensen weet te vinden, dan moet je eerst weer terug naar je tekentafel, want dan klopt er iets niet”, zo besluit Sandra Ballij.
Sandra Ballij is een typische sociaal ondernemer, met de nadruk op ondernemer. Naast CTaste, richtte ze in korte tijd ook CtheCity en CTalents op. Omdat dat uiteraard teveel is voor één interview, praatten we een paar weken later door over CTalents. Dat interview lees je hier!
Reacties