Een zaal vol opgetogen mensen. De een zit met een notitieboekje in de aanslag, de ander heeft verwachtingsvol zijn ogen op de beamer gericht. “Wie van jullie heeft er allemaal een toekomstdroom?”, vraagt Erik Friedeberg, spreker van de avond en oprichter van Manifesto. Een gespannen stilte volgt waarna een aantal handen de lucht in schieten. “Mooi. Dat is namelijk waar we het vanavond over gaan hebben,” vervolgt Friedeberg enthousiast zijn presentatie. Het is de avond waarop de tweede editie van Social Impact Nights plaatsvindt, volledig in het teken van een nieuwe toekomstvisie op geld en de economie.
Een thema waar hoofdspreker Erik Friedeberg zich in zijn werk dagelijks mee bezighoudt. Als accountant en business coach zette hij Manifesto op en ontwikkelde hij De Schaal van Betekenis. Hiermee werkt Friedeberg aan een nieuwe waardering voor bedrijven en organisaties. Of bedrijven duurzaam, relevant en impactvol zijn, zegt namelijk soms wel meer dan de financiële situatie.
Een bijzonder streven dat Friedeberg al in de praktijk brengt bij Manifesto. Dit gebeurt door ondernemers te ondersteunen die juist stappen willen maken en net als Friedeberg ook meer willen bouwen op sociale-, maatschappelijke- en duurzame waarden. En daarmee heeft de Manifesto-voorman een duidelijk toekomstbestendig plan, iets waar graag naar geluisterd wordt op deze avond. “Ik vind het ontzettend mooi om te zien hoeveel interesse en betrokkenheid er is onder zo’n grote groep jonge mensen. Samen moeten we met ideeën en oplossingen komen zodat nog heel veel generaties over tientallen jaren van deze planeet kunnen genieten.”

“Samen moeten we met ideeën komen zodat nog veel generaties over tientallen jaren van deze planeet kunnen genieten.”
En dat is precies waar de avond om draaide. Na drie vlijmscherpe pitches van impactmakers Petra Graatsma (Bundles), Jaap Vink (Utrechtse Euro) en Laurens Nolet (Roetz Bikes), volgden brainstormsessies waar aanwezigen dan eindelijk hun zegje konden doen. Geconcentreerd schrijft de één key-words op een post-it terwijl de ander in rap tempo een woordweb op het whiteboard tekent. Verderop in de ruimte vindt een verhitte discussie plaats over de definitie van een circulaire economie en hoe ver deze hoort te gaan, terwijl er bij de sessie van de Utrechtse Euro zelfs ideeën worden aangedragen om ondernemers te laten speeddaten en zo tot een samenwerking te laten komen.

Een fluitsignaal volgt en de groepen rouleren door. “Die Utrechtse Euro, daar ben ik zeker nog niet over uitgedacht,” lacht Arthur Lippus, oprichter van ANNE (Alle Nederlanders Naar Energieneutraal).
Tussen de bedrijven door snellen de organisatoren van de Jonge Honden door de ruimte om sturing te geven en de sessies door te laten lopen. Iets wat hard nodig is blijkt al gauw, want de deelnemers zijn moeilijk weg te slaan uit de energieke gesprekken die worden gevoerd. Wanneer het sluitsein gegeven wordt stroomt de meute met rode konen richting de bar waar bevindingen gedeeld worden terwijl er dorstig van de biertjes van Brouwerij Kleiburg gedronken wordt.
Deelnemers wisselen visitekaartjes uit, fotograferen hun aantekeningen en gaan enthousiast verder met hun eerder gestaakte gesprekken. Hoe geven we vorm aan onze eigentijdse economie? Dat is een vraag waar deze avond talloze inspirerende ideeën en antwoorden uit voort kwamen. Maar terwijl een kluitje deelnemers uitgelaten richting de garderobe wandelt vragen ze zich bovenal hardop af: wanneer gaan we dit weer met elkaar doen?
Over Social Impact Nights
Tijdens social impact nights brengen so/creatie en Jonge Honden impactmakers op een laagdrempelige manier met elkaar in contact. Het zijn inspirerende bijeenkomsten voor ondernemende wereldverbeteraars (to be) waarbij de aanwezigen zich samen buigen over de vraagstukken van impactmakers.
Daarnaast inspireren keynote speakers de aanwezigen met hun verhaal. so/creatie en Jonge Honden willen met het concept sociaal ondernemerschap in Utrecht versterken: bezoekers gaan naar huis met nieuwe ideeën voor hun business en vergroten hun netwerk en de aanwezig sociale ondernemingen krijgen hulp bij vragen waar ze tegenaan lopen.
Veder lezen:
Social Impact Nights – Samen in actie voor een efficiënter zorgstelsel
Arthur Lippus – “We moeten terug naar de essentie van wooncomfort”
Twan Luttikhold – Stedelijke netwerken die lokale handel stimuleren
Reacties