THUIS Wageningen is een gezamenlijke woonkamer voor Wageningers. Oud, jong, student, werkend, lokaal en internationaal vinden ontmoeten elkaar hier. Door een plek te maken waar mensen weer écht samenkomen, wordt gewerkt aan meer saamhorigheid en meer levendigheid.
Dit interview verscheen eerder op de website van LSA bewoners. Het LSA is een landelijk netwerk van actieve bewonersgroepen zoals bewonersorganisaties, buurthuizen in zelfbeheer, BewonersBedrijven en coöperaties. Op uitnodiging van het LSA ging so/creatie mee tijdens een bustour langs verschillende bewonerszorginitiatieven en interviewde onderweg de hoofdrolspelers.
“THUIS is gebaseerd op wederkerigheid en samen dingen doen, dus het zou fijn zijn als jullie tegen het eind helpen met de tafels op de juiste plek te zetten en de kopjes naar de vaatwasser te brengen. Gewoon zoals je het thuis ook doet”. Zo introduceert Tutku Yuksel, één van de initiatiefnemers, THUIS. “THUIS is voor ons een beweging, een gedachtegoed waarin we met elkaar samenwerken om de stad levendiger te maken. Dat is levendiger, vitaler. Een plek waar we werken aan verbinding tussen verschillende groepen en een plek waar je geïnspireerd raakt om initiatief te nemen om positieve invloed uit te oefenen op jouw leefomgeving.”
Iedereen kan hier samenkomen
“Het idee is ontstaan, omdat wij twee jaar geleden een plek misten waar we samen konden komen. Wageningen is een stad met 37.000 inwoners. Een groot gedeelte van die stad bestaat uit studenten. Het is zonde om te zien dat er zoveel mensen langs elkaar heen leven en niet die verbinding zoeken”, zegt Tutku. “Terwijl wij geloven dat in die verbinding synergie ontstaat. Daar ontstaan nieuwe dingen die echt wat goeds op kunnen leveren voor de stad.”
Tutku woonde zo’n 8 jaar in de stad, toen ze samen met een aantal andere Wageningers een brief schreef in de krant. Een oproep voor een plek in de stad om samen te komen. Zo ontmoette ze Elsje van de Weg, mede-initiatiefnemer van THUIS. Elsje zag de brief en wilde graag meehelpen. “Toen heeft het nog zo’n twee jaar geduurd voordat we echt van start konden. Het was ontzettend veel werk om de financiën te regelen, partners te zoeken en te zoeken naar een goede locatie.”
Strippenkaart tegen eenzaamheid
In samenwerking met andere organisaties in de omgeving wordt gewerkt aan nieuwe initiatieven. “We proberen juist buiten onze eigen deuren ook heel veel te bereiken. We proberen echt een beweging op te zetten van onze werk- en denkwijze.”, introduceert Elske een van de nieuwe projecten. “Een van de projecten die we doen op het thema zorg is ‘Stappen met Strippen’. Het idee is ontstaan omdat Humanitas een aanvulling zocht op het maatjesproject. Zij waren op zoek naar een laagdrempelige manier om mensen met elkaar in contact te laten komen. Niet alleen mensen die eenzaam zijn, maar ook mensen die nieuw zijn in de stad. Denk aan internationale studenten of vluchtelingen.”
Bij THUIS ontstond de ontmoeting tussen een kunstenares en Humanitas. “Samen met mensen uit kwetsbare doelgroepen zijn we nu strippenkaarten aan het ontwikkelen. Je kan de strippenkaart samen invullen met iemand met dingen die je allebei leuk vindt om te doen. Je kan ook de strippenkaart in je eentje invullen, zodat anderen kunnen zien wat jij heel graag wil doen en je misschien dan samen dat kan gaan doen. Bijvoorbeeld een wandeling maken of een keer een kop koffie drinken. We organiseren ook avonden waarbij mensen samen de strippenkaarten gaan invullen en daar ontstaan vaak al nieuwe ontmoetingen!”
Onderweg naar (T)huis
Een ander project is ontwikkeld in samenwerking met het Odensehuis in Wageningen. Het Odensehuis is een ontmoetingsplek voor mensen met beginnende dementie. “We zochten de verbinding met de stad. Sommige mensen kunnen prima naar de stad lopen, maar verdwalen soms. Of de mensen zijn moe en weten dan niet waar een bankje staat en raken in paniek waar ze kunnen rusten.”, vertelt Elsje.
“Samen met de doelgroep hebben we daarom een kaart ontwikkeld. De gele puntjes zijn de bankjes onderweg en die hebben de ouderen ook zelf gefotografeerd, zodat je ook op foto’s ziet waar het bankje staat. Ook staat erop waar mensen naar het toilet kunnen bijvoorbeeld. Elke maand spreken we nu met hen af en lopen we samen met studenten, ouderen en, hopelijk, ook vluchtelingen. Het mooie is dat die doelgroepen ontzettend goed matchen, maar elkaar in het dagelijks leven vaak niet weten te vinden.”
Op naar de toekomst
Via een toevallige ontmoeting komt THUIS in contact met Stichting Doen. “Op een gegeven moment kregen wij een mailtje van hen met de vraag of ze iets voor ons konden betekenen.”, vertelt Tutku. “Normaal gesproken moet je op zoek naar financiering, wij kregen gewoon een mail met de vraag of zij iets voor ons konden doen.”
Nu wordt een deel van de werkzaamheden gefinancierd door Stichting Doen. Een ander deel wordt gefinancierd door de Gemeente. Voor 2018 is de situatie nog onzeker. Samen met welzijnsorganisaties in de stad moeten ze de pot met subsidie delen. “Hoe dat eruit gaat zien, dat weten we nog niet. Het zou kunnen dat op 1 januari 2018 de deuren hier dicht zijn. We zijn daarom hard op weg om een eigen verdienmodel te ontwikkelen. Nu zijn we nog een stichting, maar we willen graag een sociale onderneming worden.”
Verder lezen
Noaberwijk Nijverheid – Als ze de tuin komen doen, vergeten ze hun eenzaamheid
Zuid Doet Samen – Zet de tv uit en ga bij je buren op de koffie
Dorpshuis Fort Vreeswijk – Eenzaamheid is moeilijk te traceren
Reacties