• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Home
  • Sociaal ondernemers
  • Over so/creatie
  • Contact
Opinie

Van ‘black hole’ naar gidsland sociaal ondernemerschap

Leonie Bank · 26 oktober 2018 · 0 Reactie(s)

PWC

De Nederlandse social enterprise sector heeft zich ontwikkeld van een sector die zeer beperkt van omvang was en niet als zodanig werd herkend, tot een sector met eigen boegbeelden die groeit en bloeit. Na een periode van voorbereiden en pionieren, bevindt de sector zich nu in de ontwikkelingsfase waarbij nog veel ruimte is voor groei en professionalisering.

Accountants- en adviesbureau PwC ondersteunt al vanaf 2012 de social enterprise sector met haar kennis en expertise en heeft door middel van interviews met 40 sociaal ondernemers en experts onderzocht welke factoren bijdragen aan die groei. Dit onderzoek heeft PwC gebundeld in een uniek rapport met daarin zeven geleerde lessen. Gisteren presenteerde PwC deze publicatie tijdens de jaarlijkse Social Capital Markets (SOCAP) conferentie, een driedaags internationaal evenement in San Francisco waar duizenden sociaal ondernemers en impactinvesteerders samenkomen.

In Nederland winnen sociale ondernemingen in rap tempo terrein. ‘Dat komt onder andere omdat zij op eigen initiatief met elkaar een geïntegreerd ecosysteem hebben opgebouwd’, zegt Renate de Lange, bestuurslid van PwC en verantwoordelijk voor Corporate Responsibility. Een van de geleerde lessen is dat de ondernemers zich verenigen op eigen initiatief, oftewel bottom-up. Ook delen zij kennis en ervaringen en bouwen zo samen een eigen ecosysteem. In fases betrekken zij steeds meer partijen, zoals netwerken en platforms, lokale overheden, bedrijfsleven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen, financiers en consumenten.

“Sociale ondernemingen winnen in rap tempo terrein, onder andere omdat zij op eigen initiatief met elkaar een geïntegreerd ecosysteem hebben opgebouwd.”

Zo krijgt de sector toegang tot essentiële zaken als ondersteuning, training en coaching, financiering en netwerken. ‘De social enterprise sector heeft zich internationaal opgewerkt van de achterhoede naar een koploperpositie’, zegt Willemijn Verloop, oprichter van Social Enterprise NL en Social Impact Ventures. ‘Inmiddels merk ik dat andere landen naar ons beginnen te kijken. Ik hoop dat de professionalisering en de groei van de Nederlandse social enterprises doorzet en dat we over een paar jaar nog beter in staat zijn om onze succesfactoren en best practices te delen met het buitenland.’

“De social enterprise sector heeft zich internationaal opgewerkt van de achterhoede naar een koploperpositie. Inmiddels merk ik dat andere landen naar ons beginnen te kijken.”

Met dit onderzoek wil PwC de Nederlandse kennis en inzichten delen en andere landen en organisaties inspireren. Benieuwd naar alle geleerde lessen uit Nederland? Lees hier de publicatie.

Over PWC

PwC is partner van Social Enterprise NL en ondersteunt de social enterprise sector sinds 2012 door het inzetten van hun kennis en expertise. Jaarlijks helpen zij meer dan honderd sociale ondernemingen met hun strategische, financiële en/of fiscale vragen. PwC is, net als Social Enterprise NL, onderdeel van de Nederlandse SOCAP-delegatie. Deze delegatie bestaat uit gemeente Amsterdam, gemeente Den Haag, gemeente Rotterdam, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Social Enterprise NL, Enviu, PwC en zeventien sociale ondernemingen.

Publicatie: https://www.pwc.nl/nl/actueel-publicaties/assets/pdfs/pwc-bouwen-van-een-ecosysteem-voor-sociaal-ondernemerschap.pdf

Nederlands succes in sociaal ondernemerschap internationaal gevierd op SOCAP 2018

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Over Leonie Bank

Leonie communiceert voor en over Social Enterprise NL. Om de impact van sociaal ondernemers te vergroten creëert zij een podium voor sociaal ondernemerschap in het algemeen en onze leden in het bijzonder. Daarnaast communiceert zij over HeldCare: een ontwikkeltraject van Social Enterpise NL en Achmea Foundation voor social enterprises in het domein van zorg en welzijn.

Leonie studeerde taal & communicatie en volgde de master business studies, beiden aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie ontdekte ze dat ze in haar werk een maatschappelijke bijdrage wil leveren. Door te communiceren over én voor sociale ondernemingen voelt zij zich dus helemaal op haar plek bij Social Enterprise NL.

Meer interviews

Nieuwsbrief ontvangen?
Jos Hummelen: ‘Koester mensen die een band hebben met wat ze maken of doen’

Eefje van den Akker · 1 februari 2019 · 0 Reactie(s)

Pure Africa: (h)eerlijke koffie met impact

Jos Hummelen · 17 december 2018 · 1 Reactie(s)

Van shirt naar boxer via de ‘Van Hulley vrouw’

Jos Hummelen · 8 april 2019 · 0 Reactie(s)

Lees Interacties

Reacties

(CC BY-NC 4.0) 2020 so/creatie · Website met liefde door Kyver