De bouw had het tijdens de financiële crisis zwaar te verduren, maar inmiddels is de sector weer aan het opkrabbelen en bestaat er zelfs een personeelstekort. Dat weten ze ook bij Lumina, een detacheringsbureau voor elektrotechniek. Om het personeelstekort op te vangen neemt Lumina vluchtelingen aan. Zij bieden hen de mogelijkheid om als hulpelektromonteur aan de slag te gaan. Zo ontstaat er een win-win situatie, waarbij statushouders werk hebben en Lumina zijn personeelsbestand kan uitbreiden. “Het zijn vaak technische jongens, die dingen hebben meegemaakt. Daarom proberen wij ze een thuis te bieden.”
Opleiding en persoonlijke aandacht
Dit gaat niet zonder slag of stoot, vertelt accountmanager Reda Ajiach. Vooral het behalen van het VCA-certificaat (een verplicht veiligheidsdiploma) is nog een struikelblok. De cursus kan namelijk wel in een andere taal zoals het Arabisch worden gevolgd, maar in de praktijk blijken dingen toch anders te liggen. Zo is de vertaling voor sommige gereedschappen niet altijd correct, wat voor verwarring kan zorgen. “De vertaling in het Arabisch voor bijvoorbeeld een boormachine is soms niet juist, wat leidt tot misverstanden,” zegt Reda. Daarom biedt Lumina een-op-een begeleiding aan, zodat het statushouders toch lukt om dit certificaat te behalen.
Persoonlijk contact staat volgens Reda erg centraal binnen het bedrijf: “We proberen vluchtelingen hulp te bieden bij niet-werk gerelateerde zaken, zoals het regelen van persoonlijke financiën”. Ook worden er gezamenlijke activiteiten georganiseerd om op deze manier statushouders een veilige plek te bieden. “Het zijn vaak technische jongens, die dingen hebben meegemaakt. Daarom proberen wij ze een thuis te bieden.”
“We proberen vluchtelingen hulp te bieden bij niet-werk gerelateerde zaken”
Selectie en culturele verschillen
Aangezien Lumina opzoek is naar geschikte werknemers is er een selectieproces in het leven geroepen. Het bedrijf werkt samen met de gemeente en een persoonlijke coach van de statushouders. Hier wordt gekeken naar de opleiding en ervaring van de desbetreffende statushouder. De kennis die de statushouders bezitten, is door grote technische verschillen met het land van herkomst, echter niet altijd nuttig in Nederland. Er wordt daarom voornamelijk gekeken naar technisch inzicht en naar affiniteit met elektrotechniek. Als dit voldoende aanwezig is, wordt de statushouder aangenomen en kan hij – tot nu toe zijn alleen mannen aangenomen – zijn VCA-certificaat proberen te halen en starten met de cursus.
In de praktijk blijken de culturele verschillen best groot. Zo wordt de werkdruk in Nederland als hoog ervaren – waarbij een werkweek van 40 uur de norm is en vroeg opstaan en niet te laat slapen onderdeel zijn van het werk als een elektromonteur. “Werken in Nederland is anders dan in bijvoorbeeld Syrië, hier moet je vroeg opstaan en maak je lange dagen.”
Sommige statushouders komen dan ook tot het besef dat dit wellicht niet voor hun weggelegd is. Zo is een jongen gestopt met het werk en heeft hij zijn carrière voortgezet als kapper.
Doorgroeimogelijkheden
Voor degene die wel affiniteit hebben met elektrotechniek, zijn er mogelijkheden om door te groeien. Zo kan een monteur na een of twee jaar ervaring als hulpmonteur, door groeien als zelfstandig monteur, waarbij men meer verantwoordelijkheid krijgt en eigen klussen kan afhandelen. De vluchtelingen die momenteel werkzaam zijn bij Lumina, hebben het erg naar hun zin. Maar van doorgroei is nog geen sprake. “Zelf ben ik begonnen als elektromonteur en zag dat het leerproces bij veel statushouders niet snel genoeg gaat. Iets wat wellicht door de taal of leeftijd wordt veroorzaakt.”
Ondanks dat Lumina de tijd neemt voor de ontwikkeling van statushouders en hier veel persoonlijke aandacht in steekt, werkt dit nog steeds in het voordeel van het bedrijf. Deze onderneming heeft daarmee een manier gevonden om hun personeelstekort op te vullen. Vluchtelingen komen terecht in een warm bad waarin naar elkaar wordt omgekeken. Lumina bewijst hiermee dat het mogelijk is om in een dynamische sector kansen te benutten en bij te dragen aan de integratie en persoonlijke ontwikkeling van technisch ingestelde vluchtelingen.
Verder lezen:
Hoe een Syrische ondernemer vluchtelingen helpt om vrachtwagenchauffeur te worden
Reacties