Donderdag 28 maart stond de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde in het teken van de Buitenbeentjes van de Albert Heijn. Oftewel het ‘tweede klasse groente en fruit’ met een afwijkende vorm of maat. Mede-oprichter van Instock Freke van Nimwegen schreef een reactie.
Een korte samenvatting: Albert Heijn verkoopt deze Buitenbeentjes onder het motto ‘weggooien is zonde’. Maar wat bleek: de telers van deze Buitenbeentjes hadden al een bestemming voor de tweede klasse. Het ging namelijk richting de verwerkende industrie. Zonde dat hiervoor is gekozen, want er is genoeg groente en fruit dat écht gered moet worden van de verspilling.
Daarnaast bleek de verkoopprijs van Buitenbeentjes paprika slechts iets lager dan de ‘normale’ paprika’s te zijn, terwijl de inkoopprijs bij de teler veel lager is dan normaal. Een kleine nuance hierop: een prijs is uit veel meer opgebouwd dan alleen inkoop. Denk bijvoorbeeld ook aan zaken als transport, arbeidsuren en verpakkingsprocessen.
Goede intenties
Hoe dan ook, wat ons betreft een actie van Albert Heijn met goede intenties. Al kwam dat niet helemaal uit de verf, want aan de uitvoering moet nog gesleuteld worden. Pijnlijk om te zien, omdat wij ervaren dat Albert Heijn voedselverspilling tegengaan wel hoog op de agenda heeft. En toch heeft de Keuringsdienst van Waarde tot zover een terecht punt.
“Als je de aflevering kijkt, zou je bijna denken dat telers en verpakkers geen verspilling hebben. Wij weten wel beter…”
Vanwaar dan deze blog? Nou, vervolgens wordt er in de hele aflevering allemaal bewijs aangeleverd dat tweede klasse groente en fruit niet verspild wordt in Nederland. Tweede klasse gaat inderdaad voor een groot deel naar de verwerkende industrie (denk hierbij aan soepen, sappen enzovoort). Maar als je de aflevering kijkt, zou je bijna denken dat telers en verpakkers geen verspilling hebben. Wij weten wel beter… Er zijn héél véél stromen die afgekeurd worden, simpelweg door een krasje of omdat 5% van de oogst een rimpeltje heeft. Zo stonden we afgelopen maand nog oog in oog met containers vol afgekeurde paprika’s zonder bestemming. En herinneren jullie de miljoenen snacktomaatjes van afgelopen zomer nog? Volgens een teler uit ons netwerk vallen deze voorbeelden echter niet onder ‘tweede klasse’, dus vandaar…
Wat je níet te zien kreeg
Hoe het nu precies zit, is best gecompliceerd. Maar één ding is zeker: er zijn veel telers die écht geen markt hebben voor hun (afwijkende) groente en fruit. Het is kwalijk dat de Keuringsdienst van Waarde geen enkele nuance aanbrengt, waardoor voedselverspilling van groente en fruit in de primaire sector nu bijna een broodje aap lijkt. Toine Timmermans (Wageningen Universiteit) liet mij naar aanleiding van de uitzending weten dat hij met zijn quote “tweede klasse wordt bijna nooit weggegooid” specifiek op de Buitenbeentjes keten-situatie doelde, niet op verspilling van afwijkend groente en fruit in het algemeen. Dit heeft de kijker van de Keuringsdienst van Waarde helaas niet te zien gekregen…
“Verspilling van groente en fruit is geen broodje aap, het is de dagelijkse realiteit in de hele voedselketen. maar nuance verkoopt nu eenmaal niet.”
Daarom hoop ik dat de kijker het zelf in context kan plaatsen, want helaas: verspilling van groente en fruit is geen broodje aap, het is de dagelijkse realiteit in de hele voedselketen. Maar nuance verkoopt nu eenmaal niet – en dat weet Teun van de Keuken maar al te goed. Wij hopen in ieder geval dat voedselverspilling hoog op de agenda blijft staan, ondanks het wantrouwen dat is ontstaan naar aanleiding van deze uitzending.
Verder lezen:
Freke van Nimwegen & Djaja van den Berg – Voedselverspilling op de kaart zetten
https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/28-03-2019/KN_1706046
Reacties