Op Twitter werden wij benaderd door Jurjen de Vries voor een interview. “Ik ben so/creatie een keer tegengekomen en toen dacht ik, wauw! Daar wil ik ook wel een keer op, met Permanent Future Lab, want het past er mooi bij!”. Zo gezegd, zo gedaan!
Technologische innovatie gaat met een ongelooflijk rap tempo. Bedenk je eens dat de telefoon die je nu in je broekzak hebt, krachtiger is dan de computer die werd gebruikt om de eerste man op de maan te zetten! Al die nieuwe technologie is echter niet zomaar voor iedereen toegankelijk. Denk aan 3D-printers, Virtual Reality headsets of een robot. Het Permanent Future Lab brengt daar verandering in. Hiermee krijgt iedereen toegang tot deze (en meer!) technieken en ook de mogelijkheid ermee te spelen, experimenteren en innoveren.
Al vanaf jonge leeftijd is Jurjen de Vries bezig met nieuwe techniek. Toen hij 6 jaar oud was, kwam hij voor het eerst in aanraking met ‘een eerste versie van een thuiscomputer’. Nog voor het bestaan van de pc en Intel en dat inspireerde hem om te experimenteren. “Toen ik 8 was, kwamen er ook voorlopers van het internet op dat soort computers. Het heette dan bulletinboard-systemen. En daar merkte ik wel; er is een soort van community om met mensen in contact te zijn en kennis en bestanden uit te wisselen. Echt geld ging er niet in om. Behalve de telefoonrekening.”
“Ik zie dat de ontwikkeling van nieuwe technologie voor heel veel mensen lastig toegankelijk is. Waar het internet al voor de helft van de wereldbevolking beschikbaar is, is dat voor nieuwe technologie nog niet het geval.”
Jurjen de Vries is 36 en komt uit Utrecht. Al lange tijd is hij bezig met het versterken van innovatie en het toepassen van nieuwe technologieën. Samen met Samir Lahiri richtte Jurjen in 2014 het Permanent Future Lab op om nieuwe technologie voor meer mensen toegankelijk te maken. Het eerste lab was in Utrecht in Seats2meet.com, maar al snel volgden er meer. Inmiddels zijn er Permanent Future Labs in onder andere Eindhoven en Apeldoorn.Over Jurjen de Vries
Sociaal ondernemerschap
“Sociaal ondernemerschap is voor mij geven zonder er direct iets voor terug te verwachten. Dat noemen we ook wel asynchrone wederkerigheid.” Voor Jurjen betekent dit vooral het delen van kennis en technologie. Precies waar Permanent Future Lab voor staat. “Ik besteed ongeveer 50% van mijn tijd aan sociaal ondernemerschap. Dat sociale zit grotendeels in Permanent Future Lab en voor een deel ook in Seats2meet.com. Ook ben ik bezig voor Google. Ik ben zogenaamd Google Top Contributor en dat betekent dat ik mensen help met vragen op het forum; bijvoorbeeld op het gebied van Google Maps.”
De rol van geld ziet Jurjen in de komende periode snel veranderen. “We zitten in een kanteling, waarbij ook geld nog wel een belangrijke rol speelt. Wel een steeds kleinere. Toch moet je daar wel iets voor blijven doen.” Om geld te verdienen helpt Jurjen bedrijven te ontdekken wat nieuwe technologie voor hen kan betekenen. Bedrijven zien namelijk wel dat technologie grote veranderingen teweeg brengt, maar weten deze kennis nog lang niet altijd in de praktijk te brengen.
‘Gaver dan de Efteling’
Het Permanent Future Lab staat vol met de laatste technologieën. Iedereen kan er gebruik van maken en vervolgens ook weer zijn eigen gadgets bij plaatsen. Door het te delen worden telkens weer nieuwe verbindingen tot stand gebracht. “Maar we hadden bijvoorbeeld ook al na twee maanden nadat we open waren – ergens in December 2014 – dat er een paar mensen uit de Oekraïne kwamen binnen lopen met Virtual Reality brillen. Op Facebook hadden ze over ons gelezen, en ze hadden de trein naar Utrecht gepakt om vervolgens hier de nieuwste Virtual Reality dingen uit de Oekraïne te laten zien.
Ook komen er steeds vaker scholen naar het Permanent Future Lab om hun leerlingen te laten experimenteren met de nieuwe machines, als het niet op de school zelf kan. “Je ziet dat de scholen ook eigenlijk in het oude systeem denken van ‘oke hoe krijgen we bijvoorbeeld nou een 3D-printer, dat is hartstikke duur, dus dan gaan we het maar niet doen.’” De reacties van de kinderen zijn voor Jurjen onbetaalbaar. “Je ziet die kinderen echt gewoon een soort van opleven en roepen van ‘he, dit is gaver dan de Efteling, dit is een pretpark 3.0!’. Maar je ziet ze er ook enorm veel van leren.”
“Je ziet die kinderen echt gewoon een soort van opleven en roepen van ‘he dit is gaver dan de Efteling, dit is een pretpark 3.0.'”
Het Permanent Future Lab is echter niet alleen voor kinderen, maar is voor iedereen te gebruiken op een deeleconomie principe. Maar om met de nieuwe techniek aan de slag te gaan, is er nog veel om aan te wennen voor volwassenen. Jurjen vertelt dat volwassenen nog niet altijd snel gaan zitten en gaan proberen. “Veel volwassenen die in het oude systeem zitten, gaan even met de handen op de rug kijken bij een paar dingen en lopen dan weer weg.” Juist voor deze groep is het belangrijk om wel in actie te komen, maar hoe deze mensen in beweging te krijgen blijft voor nu nog even een uitdaging.”
Nieuwe vormen van samenwerkingen
Jurjen runt het Permanent Future Lab in Utrecht niet in zijn eentje. Sterker nog, officieel heeft het Permanent Future Lab geen eigenaar. Om de beweging zo laagdrempelig mogelijk te houden is ervoor gekozen om niet bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. “Juist om alle blokkades die normaal bij stichtingen kunnen optreden -het wegsluizen van geld en dat soort dingen – te voorkomen en puur vanuit intrinsieke motivatie te kunnen werken.”
Het geld verdienen doet Jurjen niet met het Permanent Future Lab en dat is ook zeker niet de ambitie. “Ik denk dat er steeds meer zelfstandigen zijn, steeds minder ruimte voor grotere bedrijven. Ook door technologische ontwikkelingen.” Nieuwe tools die samenwerking mogelijk maken op basis van projecten zijn volgens Jurjen de toekomst. Als voorbeeld noemt hij Part-up. “Dat is een platform dat ervoor zorgt dat je met tijdelijke projecten kunt werken. Waarbij je denkt: ‘Hé, dat past me goed, of daar past mijn kennis bij.’ Inderdaad, dan doe je daar op dat moment aan mee. Het kunnen sociale dingen zijn of het kunnen betaalde klussen zijn. Ben je er klaar mee, dan is het weer mooi geweest.”
Op aanraden van Jurjen de Vries gaan we volgende keer in gesprek met Martijn Aslander, oprichter van Permanent Beta. “Wij brengen mensen samen om kennis te delen over technologie, wetenschap en kunst. Wij geloven in delen om het delen, niet om te krijgen.” Ook introduceert Jurjen ons bij een sociaal ondernemer in Bali; I Putu Wira Guna van de Five Pillar Foundation. De Five Pillar Foundation heeft een vernieuwende methode voor buurtontwikkeling waarbij nagedacht wordt over meer dan alleen de financiële waarde.
Reacties