Het Nederlandse zorgsysteem is nog altijd een van de beste ter wereld, maar inmiddels wel toe aan een grondige verbouwing. Het is niet langer het exclusieve domein van de overheid en grote zorginstellingen. Steeds meer bewonersinitiatieven en sociaal ondernemers houden zich bezig met vernieuwende zorgconcepten. De eerste editie van de Social Impact Nights, op dinsdag 2 oktober, stond daarom in het teken van zinvolle zorginnovatie.
Wereldverbeteraars (to be) kwamen samen in Utrecht om kennis en ideeën uit te wisselen over sociaal ondernemerschap in de zorg. Met inspirerende sprekers en een overvolle zaal gevuld met veelal jonge ondernemers, gezondheidsprofessionals en gemeenteambtenaren was de eerste editie een razend succes. Hoewel de zorgsector uitdagingen kent heerste er een positieve vibe door de mogelijkheden die aan bod kwamen voor de toekomst.
Een zorgstelsel als voetbalveld
De sfeer zat er gelijk goed in toen Marco Redeman, de eerste spreker, en oprichter van Zorgverslimming de avond aftrapte met een vergelijking tussen ons zorgstelsel en een voetbalveld.
“Waar ons zorgstelsel voorheen het domein was van de overheid en de markt, heeft de participatiesamenleving het speelveld veranderd. Bewoners krijgen steeds meer verantwoordelijkheid, maar tegelijkertijd zien we dat het nog steeds de overheid is die de spelregels bepaalt. Dit brengt een structuur met zich mee die niet flexibel kan inspelen op de vernieuwing van onderaf. Zorgverslimming wil een nieuw speelveld creëren, met nieuwe spelregels waarbij we de overheid en zorginstanties uitnodigen om mee te doen.”
“Bewoners krijgen steeds meer verantwoordelijkheid.”
Ter illustratie vertelt Redeman het verhaal van Jesse. Hij is 14 jaar en meervoudig gehandicapt en zwemt elke dinsdagmiddag een uur met een begeleider. Zijn ouders betalen hiervoor 100 euro per les en halen dit bedrag uit de PGB van hun zoon. De begeleiding is een-op-een. De begeleider zou ook met een groepje van 4 kinderen kunnen zwemmen, dit is gezelliger voor Jesse. De kosten per les zouden dan slechts 25 euro per kind zijn, maar dit gebeurt nog niet omdat ons zorgstelsel hier niet goed mee om kan gaan. “We moeten samen in actie komen om een efficiëntieslag te maken in ons zorgstelsel. Anders komt er een tijd dat de zorgkosten zo hoog worden dat het ons zorgstelsel het niet meer aankan.”
Dat kan makkelijk
Laura van Lee, initiatiefnemer van ‘Dat kan Makkelijk’ stond midden in het leven. Een appartement in hartje Amsterdam, uitdagende baan, veel reizen en een groep gezellige vrienden waarmee ze regelmatig afsprak. Toen werd ze overvallen door een burn-out en kon ze een periode helemaal niets meer.
“10 procent van de bevolking maakt dit mee en onder millennials ligt dit percentage zelfs nog hoger”, vertelt Van Lee. “Dit komt omdat we niet meer weten waar onze uitknop zit. Alle momenten waarop we vroeger stilstonden, zoals bij een bushalte of kassa, zijn we nu gekluisterd aan onze smartphone. Een mens heeft het nodig om af en toe niets te doen, zich te vervelen en geen externe prikkels te hebben. We moeten af van de gedachte: ‘Ik ben nu heel druk, maar gelukkig ga ik binnenkort met vakantie’. Waar ik me voor inzet is dat iedereen zich elke dag kan ontspannen en een gevoel van rust kan ervaren in z’n eigen huis.”
Daarom zette Laura een adviesbureau op voor ondernemers die producten of diensten leveren in huis, tuin en kleding. Ze merkte dat er een grote kloof zit tussen bedrijven die interieuradvies bieden en mensen die hier daadwerkelijk gebruik van maken. “Mensen vinden het te duur of vinden dat ze dit zelf moeten doen, maar echt opruimen en het goed kunnen neerzetten van een bepaalde sfeer in huis is een vak apart. Ik wil ondernemers helpen om de keuzestress bij klanten weg te nemen door het keuzeproces te automatiseren.”
Indekerngezond
Janine van der Duin is projectleider bij Indekerngezond, een ontmoetingsplaats en werkplaats met het doel de beleving van gezondheid in de wijken Leidsche Rijn en Vleuten De Meern te doen toenemen. Positieve Gezondheid, waarbij het niet zozeer gaat over de afwezigheid van ziekte, maar over een betekenisvol leven, staat hierbij centraal.
Tijdens de Impact Night dachten de aanwezigen mee over het verdienmodel van het initiatief. De belangrijkste tips die het initiatief meeneemt? “We hebben nieuwe ideeën opgedaan voor evenementen en over hoe we ons netwerk nog beter kunnen inzetten. Daarnaast hebben we veel tips gekregen over de ontwikkeling van tastbare producten voor bedrijven en om hierbij in te spelen op ziekteverzuim.”
“We hebben nieuwe ideeën opgedaan voor evenementen en over hoe we ons netwerk nog beter kunnen inzetten.”
Legbank
Merel Rumping is de initiatiefnemer van LegBank. Veertien jaar geleden kwam ze er tijdens een reis in Colombia achter dat er in rurale gebieden te weinig klinieken waren voor mensen die een prothese nodig hebben. Deze behoefte is groot in Colombia vanwege het grote aantal inwoners met diabetes en door landmijnongelukken.
Mensen moeten vaak tien uur reizen om bij een kliniek te komen en kunnen dit niet financieren. Dit probleem komt ook op veel andere plekken ter wereld voor. Merel wil daarom in vijf jaar vijftien klinieken openen. Het businessmodel ligt er en de eerste kliniek opent in 2019. Merel wil graag input van de aanwezigen over hoe ze haar business kan gaan opschalen. Aan het eind van de avond vertelt Merel: “De vragen waren erg verhelderend en ik voel me aangemoedigd in mezelf te geloven om nog meer impact te maken.”
Vraagapp
Joëlle Lafeber lanceerde Vraagapp voor mensen die de samenleving ingewikkeld vinden. De app werd in eerste instantie ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke beperking, maar ook ouderen met vragen weten hem inmiddels te vinden. Vraagapp werkt met zo’n 300 flexibele vrijwilligers. Als iemand een vraag stelt gaat deze naar vijf vrijwilligers en als deze niet binnen een paar minuten antwoorden wordt de vraag naar vijf andere vrijwilligers doorgezet. Zo is er altijd iemand bereikbaar. Voor vrijwilligers is het laagdrempelig om mee te doen.”
Het doel van de app? “We willen bereiken dat mensen zelfstandiger hun weg in de maatschappij kunnen vinden en minder afhankelijk worden van één bepaald individu in hun omgeving voor al hun vragen. Ook verlicht de app druk op begeleiders.” De meest gestelde vraag? “Er worden veel kookvragen gesteld over bereidingstijden van eten. Ook de vraag hoe je lasagne maakt komt vaak terug.”
Lafeber: “Hoewel de feedback van de gebruikers erg positief is, zien we dat het echt realiseren van een gedragsverandering lastig is.” De opbrengst van de avond? “We zijn met de aanwezigen tot de conclusie gekomen dat we de omgeving van de vraagstellers nog meer bij het initiatief moeten betrekken als we oude patronen willen doorbreken.”
Over Social Impact Nights
Tijdens social impact nights brengen so/creatie en Jonge Honden impactmakers op een laagdrempelige manier met elkaar in contact. Het zijn inspirerende bijeenkomsten voor ondernemende wereldverbeteraars (to be) waarbij de aanwezigen zich samen buigen over de vraagstukken van impactmakers.
Daarnaast inspireren keynote speakers de aanwezigen met hun verhaal. so/creatie en Jonge Honden willen met het concept sociaal ondernemerschap in Utrecht versterken: bezoekers gaan naar huis met nieuwe ideeën voor hun business en vergroten hun netwerk en de aanwezig sociale ondernemingen krijgen hulp bij vragen waar ze tegenaan lopen.
Verder lezen:
https://desocialetroonrede.nl/de-sociale-troonrede-2017/2-zorg-voor-elkaar/
Reacties