Vanuit zijn ontevredenheid over de hedendaagse samenleving wilde Coby Babani iets veranderen, iets ondernemen. “Men zegt dat dingen gaan zoals ze gaan. Daar ben ik het totaal niet mee eens.” Zo kwam hij in contact met Massy Wahab van OFoundation en creëerde Oview. Een mobiele applicatie: “We’re giving the power back to the people.”
Over Coby Babani
Dertien jaar geleden kwam Coby Babani vanuit Tel Aviv, Israël, naar Nederland. In eerste instantie om te studeren (International Business Management), maar ook omdat de mentaliteit en levenswijze in Israël hem niet aanstonden. Acht jaar geleden viel zijn oog op een scène uit de documentaire Zeitgeist, wat hem aan het denken zette. Dit betekende een keerpunt voor Coby en hij besloot iets te doen met zijn capaciteiten. Een wereldverbeteraar mag je hem niet noemen, liever ‘changemaker’ of ‘peacemaker’. “Ik ben erg gepassioneerd over mensen, positieve veranderingen en eerlijkheid en daar zet ik me dan ook voor in.”
‘People who care’, dat zijn sociale ondernemers voor Coby. Sociaal ondernemen betekent voor hem dat er iets wordt ondernomen vanuit een passie en intrinsieke motivatie voor de mens, natuur en aarde. “Sociale ondernemers zetten zich in voor het oplossen van sociale vraagstukken en uitdagingen. Een bedrijf dat zich aangesproken voelt door de omgeving en daar actief een oplossing voor bedenkt. Een sociale onderneming is voor mij ook een bedrijf dat financieel stabiel is en waarbij de winst wordt geïnvesteerd in de groei van het bedrijf om het gaande te houden. Extra winst mag niet in eigen zak worden gestoken, maar moet geïnvesteerd worden in nieuwe projecten voor positieve vooruitgang.”
“Extra winst moest worden geïnvesteerd in positieve vooruitgang.”
De wereld een stukje mooier maken
Met diezelfde drive en de capaciteiten om de wereld te verbeteren, werd Oview bedacht door Massy Wahab en Coby Babani. “Om de wereld een stuk mooier en beter te maken”, zo verklaart de geboren Israëliër. Maar wat is Oview precies? “Met deze applicatie kun je je eigen opinie creëren of bijstellen over actuele onderwerpen.” Wanneer je de app opent krijg je een actuele stelling te zien. Bijvoorbeeld over de Balkanroute. Op basis van jouw opinie krijg je een overzicht te zien van gerelateerde nieuwsartikelen en gegevens van andere gebruikers gebaseerd op demografie, opleidingsniveau en leeftijd. “Op deze manier doorbreken we de bubbel waarin mensen zich begeven. Iedereen is omringd door mensen die hetzelfde denken waardoor opinies vrijwel niet bijgesteld kunnen worden.”
Meer dan alleen een app
Oview werkt op deze manier aan twee belangrijke waardes: vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van meningsvorming. De gegevens van gebruikers worden verzameld en op basis daarvan wordt een betrouwbaar weergave van opinies gepresenteerd. Maar Coby en zijn team hebben meer ambities met de app. Met deze betrouwbare weergave van de publieke opinie kunnen transparante en relevante data-analyses worden toegepast. “Naast het doorbreken van de bubbel met objectieve informatie, kan deze informatie ook ingezet worden voor bedrijven, gemeentes, overheden en noem maar op. De app is transparanter, betrouwbaarder én goedkoper dan reeds bestaande onderzoekbureaus.”Met Oview coveren wij veel meer vlakken en weet men ook waar de informatie vandaan komt.” Het voordeel van de app is dat deze voor een fractie van het budget van grote onderzoeksbureaus wordt gegenereerd. “Dat geld kan dan weer in andere voortgangs- en verbeterprocessen worden gestopt.”
“We willen de bubbel doorbreken waar mensen zich in bevinden. Iedereen is omringd door mensen die hetzelfde denken waardoor opinies vrijwel niet bijgesteld kunnen worden.”
De helden van deze tijd
Wat betreft sociaal ondernemen is een ding is zeker volgens Coby: “Het moet de norm worden. Het is tijd dat sociale ondernemers worden gezien als de helden van deze tijd. We moeten stoppen met het verheerlijken van grootgeldverdieners die zich niet persé inzetten voor de natuur en samenleving, zij die alleen dollartekens in hun eigen hebben bij elke stap en beslissing die zij maken.” En in plaats van elkaar te beconcurreren moeten bedrijven juist samenwerken, gelooft Coby: “Want juist dan boek je positieve resultaten.” Vanuit deze overtuiging is Coby ook actief als een van de leiders bij Makesense . Make Sense is actief in 146 steden over de hele wereld. Als Sense Maker brengt hij startende sociale ondernemers samen en helpt hij hen op allerlei vlakken. Denk aan brainstormsessies, connecties en financiële vragen. “Ik beschik over de capaciteiten om dingen te veranderen en te verbeteren en anderen daarbij te helpen, daar moet ik vanuit mijn natuur iets mee doen.” Momenteel is Coby ook actief met het opzetten van Makesense hotspots in negen Nederlandse steden.
“Het is tijd dat sociale ondernemers worden gezien als de helden van deze tijd!”
Dream big
“Ik geloof dat wanneer alle bedrijven zich hiervoor in zouden zetten alle problemen over twintig/dertig jaar opgelost zijn”, aldus Coby Babani. Een van de eerste stappen kan worden gezet door meer animo te creëren bij studenten. Door middel van lesprogramma’s op universiteiten bijvoorbeeld. “Hoe groter je droom is, hoe groter de impact die je kunt maken.” Als voorbeeld en inspiratiebron haalt hij Muhammad Yunus aan, de ontwikkelaar en grondlegger van microkredieten: “We wanted to go to the moon, so we went there. We achieve what we want to achieve. If we are not achieving something, it is because we have not put our minds to it.”
Oview gaat naar verwachting in augustus live in Nederland en Engelstalige landen. Maar Coby Babani droomt van meer: “Oview moet over een tijd beschikbaar zijn in álle landen.” Meer weten over Oview? Neem dan een kijkje op hun website en blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen via de Facebookpagina en Twitter.
Ben jij benieuwd hoe de volgende interviews gaan verlopen? Houd dan vooral onze website in de gaten. Natuurlijk kan je ons ook op social media volgen! Like ons op Facebook, volg ons op Twitter of schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Reacties