Kopi Susu is veel meer dan alleen een biologische koffiezaak in Utrecht-West. Het is een ontmoetingsplek voor bewoners van de wijk en omstreken. Ellen Vissers had in het najaar van 2016 enkele S4C-starters onder haar hoede. “Je kunt van alles met de starters bespreken, maar ik ben van mening dat het altijd leidt tot nieuwe inzichten.”
Over Kopi Susu
Kopi Susu is een ontmoetingsplek voor bewoners van de wijk West en omstreken in Utrecht. Bij Kopi Susu kun je terecht voor lekkere biologische en eerlijke lunches, warme en koude drankjes met daarnaast huisgemaakte lekkernijen, borrels voor grote en kleine groepen maar ook voor vergaderingen en andere bijeenkomsten.
Naast dat Kopi Susu een gezellig café in Lombok is, is het ook een sociale onderneming. Kopi Susu is sinds 2009 onderdeel van Vereniging Het werktuig. De doelstelling is dat Kopi Susu meewerkt aan de arbeidsparticipatie van kwetsbare mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast legt Kopi Susu de focus op participatie van kwetsbare burgers in de breedste zin. Kopi Susu streeft naar een plekje voor iedereen binnen de maatschappij.
Al langere tijd was duidelijk dat het hier en daar ergens aan ontbrak bij Kopi Susu, maar een duidelijke oorzaak hiervan en een oplossing hiervoor waren bij Ellen nog niet duidelijk. Juist met de komst van de starters, die ieder een frisse blik hadden, kon er toegewerkt worden naar oplossingen. En daarmee naar een nieuwe start: een zaak creëren met visie en een eigen identiteit.
Grijs gebied
Waar Ellen Vissers juist focuste op het verdienmodel, lieten de drie starters haar inzien dat de winst ergens anders te behalen viel. Door een klantenonderzoek op te zetten zorgden ze ervoor dat het “grijze” gebied waarin Kopi Susu zich bevond, helder werd. “Hierdoor kwamen we tot het inzicht dat we door een opeenstapeling van dingen ons imago waren verloren, en zonder een duidelijke visie ook geen missie meer hadden,” aldus Vissers.
“Zonder duidelijke visie heb je ook geen missie.”
Steuntje in de rug
De drie starters dompelden zich onder in de wereld van Ellen en van Kopi Susu en ontdekten zo van alles waar Ellen in haar alledaagse bestaan overheen keek. Het moment waarop zij hun bevindingen aan Vissers voorlegden was volgens haar dan ook spannend voor de starters. Hadden zij het met hun onderzoeken wel bij het rechte eind en konden ze dit wel zo openlijk naar Ellen uitspreken? Toch leidde wederzijds vertrouwen en een open houding tot een dialoog waarin alles besproken kon worden. Voor beide kanten een bijzondere stap in het samenwerkingsproces.
Voor Ellen voelde de komst van de starters dan ook als een steuntje in de rug, een duwtje in de goede richting waardoor Kopi Susu weer gesterkt werd in haar voortbestaan en er met nieuwe energie naar de toekomst gekeken kon worden.
Fraaie cadeautjes
De starters voelden als een welkom klankbord op het moment waarop je als ondernemer zelf vastloopt of je handen vol hebt. Of zoals Ellen Vissers het omschrijft: “Je kunt van alles met de starters bespreken maar ik ben van mening dat het altijd leidt tot nieuwe inzichten. Ja, cadeautjes moet je gewoon niet weigeren!”
Dit interview maakt deel uit van een reeks gesprekken met starters op de arbeidsmarkt, startende sociaal ondernemers, welzijnswerkers en medewerkers van gemeenten ten behoeve van het Impactverslag 2016 van Starters4Communities, geproduceerd door so/creatie. Een deel van deze interviews plaatsen we de komende weken in bewerkte vorm in so/magazine. Het interview verscheen eerder op de website van Starters4Communities.
Starters4Communities is een praktijkgericht trainingsprogramma in sociaal ondernemen en bottom-up stadsontwikkeling. In een groep van 15 tot 20 starters werken kleine teams aan uitdagende opdrachten voorgelegd door een wijkinitiatief of sociale onderneming.
Reacties