De smoothies en verse sappen vliegen over de toonbank. We maken ze thuis of kopen ze al vers geperst in de supermarkt. Heerlijk dat is het zeker, maar heb je ooit weleens nagedacht over wat er met de schillen van de vruchten gebeurd? Sytze van Stempvoort wel, hij startte in januari vorig jaar het bedrijf PeelPioneers om de overblijvende sinaasappelschillen te hergebruiken.
In Nederland worden er jaarlijks 250 miljoen citrusschillen, zoals citroen-, sinaasappel- en limoenschillen weggegooid. Deze komen van onder andere industriële persers, zoals de fabrieken waar de verse sappen van de supermarkt geperst worden. Nu worden de schillen voornamelijk verbrand of vergist en dat is eigenlijk zonde legt Sytze uit. “Door de sinaasappelschillen te verbranden of vergisten vernietigen we grondstoffen.”
Over Sytze van Stempvoort
In 2015 studeerde Sytze van Stempvoort een half jaar in de UK en deed daar onderzoek bij het OPEC project (Orange Peel Exploitation Company). Teruggekomen in Nederland lieten de schillen hem niet los en onderzocht hij de mogelijkheid voor een duurzame business case rond hoogwaardig hergebruik van Nederlandse citrusschillen. Als scheikundige vindt hij het een prachtig idee om nuttige chemicaliën te winnen uit biomassa, als gepassioneerd ondernemer geniet hij van het runnen van een klein bedrijf met mogelijk een grote impact.
In 2016 richtte hij PeelPioniers op, een bedrijf waar inmiddels 6 mensen werken. Jaarlijks wordt in Nederland ruim 250 miljoen kilo citrusschillen weggegooid. Dit is meer dan 10.000 vrachtwagens, die nu worden verbrand of vergist. PeelPioneers verwerkt deze afvalstroom tot waardevolle grondstoffen zoals etherische oliën, pectine en vezelrijke korrels. Deze grondstoffen worden gebruikt voor de ontwikkeling van producten als schoonmaakmiddelen, karton, cosmetica en dierenvoer.
Vanuit dat idee is Sytze begonnen met PeelPioneers. “In het begin was het kleinschalig en houtje-touwtje, ik deed bij mij thuis in de schuur testjes om te kijken welke grondstoffen ik uit de schillen kon halen”, zegt Sytze. Maar inmiddels is daar verandering in gekomen, hij heeft een team en de eerste grootschalige pilot is begonnen. “Om een daadwerkelijke start te maken had ik geld en expertise nodig, dat vond ik bij Bas van Wieringen en Lindy Hensen. Samen vormen we PeelPioneers en zijn we klaar om de schillenboer van de 21ste eeuw te worden.”
“We zijn klaar om de schillenboer van de 21ste eeuw te worden.”
Ambitieus met citrusschillen
Inmiddels telt het team zes mensen en kunnen ze drie grondstoffen halen uit de schillen. Etherische olie (grondstof voor cosmetica, food en schoonmaak industrie), een vezelrijke pulp die geschikt is als verpakkingsmateriaal of veevoer. Van de grondstoffen kan bijvoorbeeld (hand)zeep gemaakt worden.

Dit wordt nog niet allemaal door geproduceerd door PeelPioneers. Nu richten ze zich voornamelijk op de oliën die je uit sinaasappelschillen kunt halen. “Als je een sinaasappelschil dubbelvouwt, komt er een soort olie uit die puur naar sinaasappel ruikt. Die olie halen we eruit en gebruiken we weer voor bijvoorbeeld geurstoffen voor schoonmaakmiddelen.”
Tijdens de pilot verwerken ze dagelijks tweehonderd schillen om hun formule te testen. Na de pilot hoopt Sytze te kunnen gaan opschalen en in Amsterdam honderdduizend kilo schillen per dag te gaan verwerken. “Dit is allemaal op redelijk korte termijn. Op lange termijn hoop ik dé verwerker van citrusschillen van Nederland en Europa te worden, maar ook te verbreden naar andere reststromen.”
Afval als grondstof
Het is niet toevallig dat bedrijven als La Place enthousiast zijn over een bedrijf als PeelPioneers, denkt Sytze. Volgens hem is er namelijk een verschuiving in de maatschappij aan het plaatsvinden waarbij afval als grondstof gezien wordt. “Die verschuiving is al bezig, eerst was frituurvet en plastic niks waard en nu zijn dat grondstoffen voor nieuwe producten, prachtig!”
Volgens Sytze is duurzaamheid belangrijk, maar niet het enige component in duurzaam ondernemen. “Om daadwerkelijk impact te kunnen maken moet jouw product kunnen concurreren met de bedrijven binnen jouw sector. Pas dan zullen bedrijven voor jou kiezen in plaats van de oude manier van afval verwerken.”
“Eerst was frituurvet en plastic niks waard en nu zijn dat grondstoffen voor nieuwe producten.”
Focus op schillen
Trots op zijn onderneming is Sytze zeker. “Vooral dat we in zo’n korte tijd konden opschalen en nu een team hebben met zes mensen.” Naast de teamuitbreiding vindt hij dat het bedrijf een stuk serieuzer te werk gaat en dat is volgens hem een groot succes.
Ook heeft Sytze een boel geleerd van het starten van een onderneming, onder andere het behouden van focus. “We wilden eerst veel meer dingen tegelijkertijd met de schillen gaan doen, maar ik heb geleerd dat je de ontwikkeling beter per product kan doen. Pas als dat loopt kun je gaan uitbreiden.”
Om te blijven ontwikkelen hebben ze vooral één ding nodig: schillen. Maar daar kom je niet zomaar aan, voor de pilot hebben ze daar afspraken over. Daarna wordt het een grote uitdaging om genoeg schillen te verzamelen. “Zelf schillen ophalen bij kleine bedrijven is niet ideaal, daarom zijn we nu op zoek naar grootschaliger organisaties die hun schillen kwijt willen.”
“Zelf schillen ophalen bij kleine bedrijven is niet ideaal.”
Frisse perspectieven
Sommige starters zijn bang om hun idee te delen met mensen, omdat het dan door mensen overgenomen zou kunnen worden. Volgens Sytze hoef je daar als starter niet bang voor te zijn. “Ga juist praten met zoveel mogelijk mensen. Zo spiegel je jouw idee aan mensen met frisse perspectieven. Zelfs als het concurrenten van je zijn kun je veel van ze leren.”
Volgens Sytze is duurzaam ondernemen de toekomst. “We moeten wel, anders gaat het compleet de verkeerde kant op met de wereld. We moeten naar een economie waarin afvalstoffen grondstoffen worden.” Ook denkt hij dat de overheid daar meer in moet gaan stimuleren. “De overheid moet het laagdrempelig maken voor ondernemers een duurzame onderneming te starten.”
Initiatieven als Duurzame Dinsdag zijn volgens de PeelPioneers-initiatiefnemer een goede start, daar worden duurzame ondernemers in het zonnetje gezet. Maar niet alleen die initiatieven zijn belangrijk. “Het gesprek wat mensen daarna met elkaar aangaan, dat is waar het om gaat. Je leert van elkaar en wordt geïnspireerd om zelf iets duurzaams te gaan doen. Daar moeten we naartoe in de maatschappij,” zo besluit Sytze van Stempvoort.
Voor de so/estafette draagt Sytze van PeelPioneers Daan Stroeke van Pangaea Clothing aan. Daan is bezig met het opzetten van een bedrijf dat sustainable fashion maakt uit bamboe. Houd so/magazine in de gaten voor dit verhaal.
Reacties