De dividendbelasting wordt niet afgeschaft, het vrijgekomen geld wordt geïnvesteerd in het ‘vestigingsklimaat’. Er komt onder andere meer geld voor de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) beschikbaar. De oppositie mist het maatschappelijk nut van de belastingkorting. Er ligt echter een mooie mogelijkheid voor om met de vrijgekomen middelen de oppositie tegemoet te komen én een regeerbelofte waar te maken. Investeren in een beter vestigingsklimaat kan namelijk samengaan met het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Dit door de WBSO open te stellen voor sociale innovatie.
Sociaal ondernemers willen allereerst de wereld verbeteren. Winst is geen doel, maar een middel om dit te bereiken. Zo slaat Taxi Electric twee vliegen in een klap: vriendelijk voor het milieu en een mooie chauffeursbaan voor ouderen. Specialisterren heeft meer dan veertig mensen met autisme in dienst. Roetz Bikes hergebruikt fietsframes en biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kans op betaald werk en Ctalents mensen met een auditieve beperking een toekomst als hypotheekadviseur. Zonder uitzondering zetten ze problemen om in kansen en benutten ze mogelijkheden waar de overheid faalt.
Sociale ondernemingen mogen op steeds meer aandacht rekenen, het kabinet Rutte III heeft aangegeven deze missie-gedreven ondernemingen te willen ondersteunen: “Er komen passende regels en meer ruimte voor ondernemingen met sociale of maatschappelijke doelen met behoud van een gelijk speelveld.”
Toch blijkt het voor sociale ondernemingen nog steeds lastig om primair vanuit een maatschappelijk oogpunt te ondernemen. Dat komt omdat we in Nederland eigenlijk maar twee hokjes kennen: je verdient je eigen geld of je bent afhankelijk van subsidies en donaties. Studies van onder meer PwC en de SER tonen aan dat sociale ondernemingen daardoor bijvoorbeeld struikelen over het inkoopbeleid van gemeenten. Ook het aantrekken van financiering vormt vaak een knelpunt.
Onlangs kwam Parlementslid Eppo Bruins (ChristenUnie) met het voorstel voor de BVm, een speciale BV-vorm voor sociale ondernemingen. Een voorstel dat steun verdient. Maar dit is een traject dat tijd zal kosten. Er is een snellere manier om de positieve woorden in het Regeerakkoord over sociaal ondernemen om te zetten in daden. Door sociale innovatie gelijk te stellen aan technische innovatie. Hierdoor worden krachtige overheidsregelingen uit de Wet Bevordering Speur en Ontwikkelingswerk ook voor deze groep ondernemers toegankelijk.
Zeker nu er ruimte is vanuit de coalitie om bedrijven belastingverlichting toe te kennen en de oppositie schreeuwt om maatschappelijk nut van deze maatregel kan het kabinet invulling geven aan de regeerbelofte. Met de openstelling voor sociale innovatie kan meer maatschappelijke winst behaald worden dan enkel door de voorgestelde afdrachtvermindering voor de WBSO.
“Als het gaat om sociale innovatie zijn er geen extra mogelijkheden: Dat is krom.”
In Nederland wordt technische innovatie sterk gestimuleerd met verschillende overheidsmiddelen. Dit is kenmerkend voor de enge kijk op innovatie: stimulering is enkel gericht op productinnovatie. Als het gaat om sociale innovatie zijn er geen extra mogelijkheden. Dat is krom.
Het wordt daarom tijd dat sociale innovatie door de overheid gestimuleerd wordt. Te beginnen door ondernemers met een maatschappelijke missie te helpen in hun zoektocht naar een kostendekkend verdienmodel of schaalvergroting van hun impact. Een zoektocht die overeen komt met de werkzaamheden die horen bij research & development, oftewel speur en ontwikkelingswerkzaamheden. Voor technische innovaties biedt de WBSO een korting op loonkosten. Wanneer ook sociaal ondernemers dit voordeel kunnen genieten, scheelt dit hen aanzienlijk.
Het niet afschaffen van de dividendbelasting biedt de een unieke kans om maatschappelijk gedreven ondernemerschap een boost te geven. Tegenover een daling van overheidsinkomsten uit loonbelasting staat bovendien dat overheidsuitgaven op terreinen als zorg en sociale vangnetten ook zullen dalen. Hoogtijd dus dat sociale uitvindingen van ondernemers die niet primair uit zijn op winst, maar op een betere wereld, dezelfde status krijgen als technologische innovaties.
Dit opiniestuk is geschreven door Raphaël Nouwen (bij Triodos Bank verantwoordelijk voor kredietverlening aan het MKB) en Stefan Panhuijsen (directeur bij Social Enterprise NL).
Reacties