• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Home
  • Sociaal ondernemers
  • Over so/creatie
  • Contact
Buurten Tegen Eenzaamheid Lokaal en Sociaal LSA Bewoners Welzijn en Zorg

De Bloesem – Wij gaan zelf maar de wijk in

Jasper Kars · 20 november 2017 · 0 Reactie(s)

De Bloesem

Vereniging de Bloesem wil de leefbaarheid in Wormerveer-Noord vergroten door buurtactiviteiten aan te bieden. In deze wijk, deel van de gemeente Zaanstad, is sprake van veel eenzaamheid. Zowel onder ouderen als jongeren. Vereniging de Bloesem probeert hier verandering in te brengen. Onder het credo: samen met en voor elkaar. ”Het is hier altijd een warm welkom”, vertelt De Bloesem-secretaris Cobie Westra de Ruijter.

Over Buurten Tegen Eenzaamheid

LSA bewonersDit interview verscheen eerder op de website van LSA bewoners. Het LSA is een landelijk netwerk van actieve bewonersgroepen zoals bewonersorganisaties, buurthuizen in zelfbeheer, BewonersBedrijven en coöperaties. so/creatie en LSA bewoners werken samen aan een reeks verhalen over bewonerszorginitiatieven die zich specifiek inzetten tegen eenzaamheid. Stuk voor stuk ondernemende initiatieven die werken aan zorg voor elkaar, in de wijk.

“Het lastige voor ons is om er precies achter te komen waar de eenzaamheid zit binnen onze wijk,” zo legt Cobie uit. Er wonen relatief veel mensen met een laag inkomen in Wormerveer-Noord en er is veel financiële problematiek. Zowel onder jongeren als ouderen. Deze mensen raken vaak geïsoleerd. “We komen niet achter de deuren van deze mensen. Het wijkteam deelt de gegevens niet met ons, dit in verband met de privacywetgeving. Daarnaast worden we nog niet beschouwd als volwaardig partner; dus gaan we zelf maar de wijk in.”

Van klaverjassen tot koken

De mensen die eenzaam zijn en vaak te maken hebben met financiële problematiek, kunnen weinig doen omdat ze het niet breed hebben. Vaak gaat dit ook nog gepaard met serieuze gezondheidsklachten. Voor deze doelgroep organiseert De Bloesem veel verschillende activiteiten. Van klaverjassen tot samen koken; de bewoners van de wijk organiseren meestal zelf de activiteiten.

“Het wijkteam deelt de gegevens niet met ons, dit in verband met de privacywetgeving. Daarnaast worden we nog niet beschouwd als volwaardig partner.”

Een warm welkom

Toch vinden ze eenzaamheid een lastig thema: “We zijn er veel mee bezig,” zo licht de secretaris toe. “Er zijn veel verschillende vormen van eenzaamheid, maar hoe herken je deze? Hoe zie je bijvoorbeeld dat je buurvrouw eenzaam is?” Voorlichting en het verstrekken van informatie aan medebewoners kunnen hierbij helpen. Hun uitgebreide activiteitenprogramma, georganiseerd door de inwoners zelf, is de basis van alles wat ze doen. “Het is hier altijd een warm welkom.”

“Hoe zie je bijvoorbeeld dat je buurvrouw eenzaam is?”

Geen formule

De opkomst bij veel activiteiten is prima, maar het daadwerkelijke aantal aanwezige eenzame Wormerveerders valt nog wat tegen: “Het loopt wel, maar volgens mij komen niet de echt eenzame mensen naar onze activiteiten.” Dit blijft volgens Cobie Westra de Ruijter dan ook lastig te meten. “Ik wou dat we daar een formule voor hadden, maar helaas. Dat maakt het wel lastig. Hoe kun je het hele thema eenzaamheid nou goed neerzetten als organisatie?”

Om meer eenzame buurtbewoners te kunnen helpen is De Bloesem van plan om de komende tijd meer de wijk in te gaan.  Momenteel werkt de vereniging daarnaast wel samen met sociale wijkteams en enkele stichtingen. Vereniging de Bloesem wil graag een gelijkwaardige partner worden zodat ze gericht op zaken als eenzaamheid kunnen afgaan. Hoe dan ook, een warm welkom bieden aan allerlei Wormerveerders blijft het uitgangspunt.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Over Jasper Kars

Jasper is actief als freelance journalist op het cross-media speelveld. Jasper is een breed geïnteresseerde verhalenverteller, tekstschrijver, interviewer, presentator, copywriter, editor, recensent en enthousiasteling.

Via zijn functie bij de Vrijwilligerscentrale Utrecht, kwam hij in contact met so/magazine. Gelijk was er sprake van een wederzijdse drang om sociaal ondernemen bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.

De persoonlijke verhalen van ondernemers die het net even anders doen, en daarmee de maatschappij en de wereld tot een aangenamere plek maken, fascineren hem mateloos. “It’s all storytelling, you know. That’s what journalism is all about.”

Email: [email protected]

Meer interviews

Nieuwsbrief ontvangen?
BikeFlip: ‘Een kinderfiets hoef je niet te kopen, die kun je flippen’

Jos Hummelen · 24 september 2019 · 0 Reactie(s)

Land Life Company: Fighting Deserts for a Greener Earth

Jos Hummelen · 7 juni 2018 · 0 Reactie(s)

Markéta Borecká – Van Praagse kledingruil naar duurzame designproducten

Jasper Kars · 28 september 2017 · 0 Reactie(s)

Lees Interacties

Reacties

(CC BY-NC 4.0) 2020 so/creatie · Website met liefde door Kyver