• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Home
  • Sociaal ondernemers
  • Over so/creatie
  • Contact
Buurten Tegen Eenzaamheid Lokaal en Sociaal LSA Bewoners Welzijn en Zorg

Dorpshuis Fort Vreeswijk – Eenzaamheid is moeilijk te traceren

Jasper Kars · 9 november 2017 · 0 Reactie(s)

Fort Vreeswijk

In de oudste wijk van Nieuwegein, Vreeswijk, ligt het percentage van mensen dat aangeeft eenzaam te zijn hoger dan gemiddeld. De wijk kent veel ouderen, alleenstaanden, weduwen en weduwnaars. In Dorpshuis Fort Vreeswijk kunnen zij, en andere Vreeswijkers, terecht voor allerlei activiteiten en bijeenkomsten. Vrijwilligers werken er samen met (zorg-)professionals en de deur staat altijd open.

Over Buurten Tegen Eenzaamheid

LSA bewonersDit interview verscheen eerder op de website van LSA bewoners. Het LSA is een landelijk netwerk van actieve bewonersgroepen zoals bewonersorganisaties, buurthuizen in zelfbeheer, BewonersBedrijven en coöperaties. so/creatie en LSA bewoners werken samen aan een reeks verhalen over bewonerszorginitiatieven die zich specifiek inzetten tegen eenzaamheid. Stuk voor stuk ondernemende initiatieven die werken aan zorg voor elkaar, in de wijk.

Er is sprake van redelijk veel eenzaamheid in het vergrijzende Vreeswijk. Eenzame ouderen en alleenstaanden trekken zich terug en leggen weinig contact met andere bewoners. Dat zijn groepen die het moeilijk vinden om op nieuwe dingen af te stappen. “De huisarts constateert het en buurtzorg ziet het bij de mensen thuis, dan spelen ze het vaak door aan ons,” zo zegt Carin van Meegen, bestuurslid van Fort Vreeswijk.

In het pand van Fort Vreeswijk bevindt zich, naast de bewonersgroep onder meer buurtzorg, een huisarts en de (vrijwillige) algemene hulpdienst Nieuwegein. Dat is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor het welzijn van bewoners die zonder hulp in een kwetsbare positie komen of blijven. “We ondersteunen elkaar.”

Onderkend probleem

In het Dorpshuis worden allerlei activiteiten georganiseerd, veelal door buurtbewoners zelf, om eenzaamheid te bestrijden. “We grijpen elke gelegenheid aan om mensen bij ons aan de deur te laten komen.” Volgens het bestuurslid van Fort Vreeswijk is eenzaamheid echter een onderkend probleem, mensen schamen zich ervoor. “Het is moeilijk te traceren.”

“We grijpen elke gelegenheid aan om mensen bij ons langs te laten komen”

Breed aanbod

In het Dorphuis Fort Vreeswijk kunnen (oudere) bewoners onder meer meedoen aan een rollatorkeuring, wandelroutes voor mensen die niet goed ter been zijn, sportevenementen en buurtlunches. “We hebben een breed aanbod, zodat we zoveel mogelijk verschillende mensen trekken.” De organisatie en vrijwilligers van ‘t Fort kijken daarbij voortdurend of het aantal activiteiten compleet is en wat er kan worden toegevoegd.

De deelnemers zijn overwegend positief over het Dorpshuis en haar activiteiten. “Mensen voelen zich welkom bij ons en vinden dat ze hier gehoord en gezien worden. Ze komen er samen.” Of de vele activiteiten die in Fort Vreeswijk plaatsvinden echt bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid is volgens Carin moeilijk te meten. “We bereiken steeds meer mensen en we zien ook meer deelnemers, dus mijn gevoel zegt van wel.”

Zichtbaarheid

Op het gebied van eenzaamheidsbestrijding vragen vrijwilligers en de organisatie van Fort Vreeswijk zich nog vaak af hoe ze de eenzaamheid van mensen zichtbaar krijgen. Een erg lastig vraagstuk. “Dan moet je echt één-op-één gaan kijken en dan loop je tegen de privacyregels aan,” zo licht Carin toe. In de toekomst hoopt Fort Vreeswijk door betere samenwerking met bijvoorbeeld kerkgemeenschappen en Werkgroep Comfort, en een soort huiskamer voor de buurt, een nog sterkere vuist te kunnen maken tegen de groeiende eenzaamheid in het oude Vreeswijk.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Over Jasper Kars

Jasper is actief als freelance journalist op het cross-media speelveld. Jasper is een breed geïnteresseerde verhalenverteller, tekstschrijver, interviewer, presentator, copywriter, editor, recensent en enthousiasteling.

Via zijn functie bij de Vrijwilligerscentrale Utrecht, kwam hij in contact met so/magazine. Gelijk was er sprake van een wederzijdse drang om sociaal ondernemen bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.

De persoonlijke verhalen van ondernemers die het net even anders doen, en daarmee de maatschappij en de wereld tot een aangenamere plek maken, fascineren hem mateloos. “It’s all storytelling, you know. That’s what journalism is all about.”

Email: [email protected]

Meer interviews

Nieuwsbrief ontvangen?
Plantaardig eten op de kaart met YoVeggieWorld

Green Badger · 18 februari 2019 · 0 Reactie(s)

Aster van Tilburg – Door je geld bewust uit te geven laat jij zien wat je belangrijk vindt

Eefje van den Akker · 9 april 2018 · 0 Reactie(s)

Richard Kappel – Betekenisvolle ontmoetingen in alle windstreken

Daphne Frühmann · 6 februari 2020 · 0 Reactie(s)

Lees Interacties

Reacties

(CC BY-NC 4.0) 2020 so/creatie · Website met liefde door Kyver