In de haven van Rotterdam vind je zo’n 35 koeien op de boerderij op het water. Maak kennis met de Floating Farm: de eerste drijvende zuivelboerderij ter wereld. Peter en Minke van Wingerden, de initiatiefnemers, spreken over ‘transfarmation’: gezond voedsel produceren in steden, dichtbij de consument met dierenwelzijn voorop.
Een klimaat-adaptieve boerderij
Het klimaat verandert, de hoeveelheid landbouwgrond neemt af en de wereldbevolking neemt toe. Dit vereist een nieuwe manier van voedselproductie. Peter en Minke testen met hun Floating Farm een nieuw future food systeem. “Onze boerderij is gebouwd op het water en beweegt mee met de beweging van het water, hierdoor is de boerderij klimaat-adaptief. Zo hoeven we de zuivelproductie nooit stil te leggen. Met de 35 koeien maken we onze eigen melk en yoghurt. We hebben bewust gekozen voor een plek dichtbij de stad om lange transportafstanden te voorkomen. Het voer voor de koeien bestaat uit restproducten uit de stad, zoals bierborstel van een brouwerij en aardappelschraafsel van de frietfabriek.”
“Het voer voor de koeien bestaat uit restproducten uit de stad, zoals bierborstel van een brouwerij en aardappelschraafsel van de frietfabriek.”
Partners zijn essentieel
“Van idee tot realisatie is een lange weg, dit doe je niet alleen. In totaal hebben we nu zo’n veertig partners. Dit zijn aandeelhouders die meefinancieren, maar ook kennispartners zoals Stichting Courage. We hebben sommige partners proactief benaderd, maar via de media worden we ook steeds vaker gevonden. Zo bood iemand spontaan aan om gratis een zuivelvloer te leggen.” De zuivel van Floating Farm vind je op steeds meer plekken terug in Rotterdam. “We verkopen onze melk en yoghurt aan Rotterdamse horeca, maar ook aan supermarkten zoals Spar en Picnic. Zuivel is pas het begin. In de toekomst willen we ook vlees verkopen en we zitten nu in een traject om een vergunning te krijgen om kippen te houden.”
Bekend in het buitenland, niet in eigen stad
Naast de verkoop van zuivel verdient de Floating Farm ook aan de bezoekers die entree betalen om een kijkje bij ons op de boerderij te nemen. Zij kunnen ter plekke zelf hun melk tappen in een eigen meegebrachte fles. Het grootste deel van de bezoekers komt uit het buitenland. De Floating Farm krijgt heel veel aandacht van de buitenlandse pers, maar minder in Nederland.
“We zijn hierdoor veel bekender in het buitenland dan in onze eigen stad Rotterdam. De grootste uitdaging voor ons is dan ook om de lokale Rotterdammers te bereiken. Dit is ons doel, we willen stedelingen in contact brengen met een nieuwe manier van voedselproductie. Met respect voor de boer én het dier. We willen ons verhaal vertellen en omdat je bij ons langs kan komen kan je het zelf zien en ervaren. Transparanter kan het niet.”
“We willen stedelingen in contact brengen met een nieuwe manier van voedselproductie.”
Openheid werkt
Minke vindt het jammer om af en toe kritiek te krijgen op social media. “Iedereen mag een eigen mening hebben, maar wel jammer dat mensen niet de moeite nemen om eerst het verhaal goed te begrijpen. Vaak krijgen we te horen dat koeien niet op het water gehouden kunnen worden, terwijl externe kennispartners juist aangeven dat het heel goed gaat met ons vee. We nodigen daarom iedereen altijd uit om langs te komen en zelf te oordelen.”
De ondernemers hebben een duidelijk advies aan iedere startende sociaal ondernemer: “Als je plan inhoudelijk goed is en je bent er zelf van overtuigd, probeer dan altijd om door te gaan, wat er ook gebeurt. Wij hebben ook vaak genoeg pech gehad. Dan stonden er allemaal bezoekers in de stal en deed de mestrobot het niet. Dan moet je eerlijk aan de bezoekers vertellen wat er aan de hand is. Mijn ervaring is dat openheid en transparantie ook dan het beste werkt.”
Sociaal ondernemerschap als win-winsituatie
Floating Farm hecht veel waarde aan een inclusieve samenleving en laat souvenirtjes maken bij een sociale dagbesteding. “Sociaal ondernemen betekent voor ons om elkaar zaken te gunnen en te kijken hoe je er samen een win-winsituatie van kan maken.”
Voor de toekomst zijn er grote ambities: “Op dit moment werken we samen met de TU Delft om de zouten en mineralen uit de mest te halen. We zijn er nog niet, maar we zijn ervan overtuigd dat het gaat lukken. Ook zijn we in gesprek om de eerste drijvende boerderij op grote schaal op een andere plek in de wereld te realiseren. Hier hebben we partners voor nodig die mee willen financieren, maar ook om de operatie te draaien.”
Verder lezen:
Straw by Straw – rietje voor rietje naar een duurzamere wereld
KRUSLI – sociaal ondernemen door een gezond en duurzaam ontbijt
Pieter Pot: eerste plasticvrije online supermarkt in Nederland
Reacties