In de Tilburgse wijk de Noordhoek bevindt zich buurthuis In De Boomtak. Dit is een ware huiskamer voor de buurt waar allerlei mensen terecht kunnen voor een leuke activiteit, een kopje koffie of gewoon een praatje. Ze krijgen hier veel te maken met eenzame mensen, die het vaak lastig vinden om de stap richting het centrum te zetten. “Ik geloof niet dat eenzaamheid de noemer moet zijn”, zo is Lisette Sweep, voorzitter coöperatie In De Boomtak, van mening.
Over Buurten Tegen Eenzaamheid
Dit interview verscheen eerder op de website van LSA bewoners. Het LSA is een landelijk netwerk van actieve bewonersgroepen zoals bewonersorganisaties, buurthuizen in zelfbeheer, BewonersBedrijven en coöperaties. so/creatie en LSA bewoners werken samen aan een reeks verhalen over bewonerszorginitiatieven die zich specifiek inzetten tegen eenzaamheid. Stuk voor stuk ondernemende initiatieven die werken aan zorg voor elkaar, in de wijk.
“Mensen komen de deur niet meer uit, dat zijn de signalen die wij als buurthuis krijgen van huisartsen en verpleegkundigen,” zo legt Lisette Sweep uit. Eenzaamheid in Noordhoek is een echt probleem, maar eentje die zich lastig laat definiëren. “Er wonen nogal wat ouderen en je ziet dat hun financiële situatie achteruit gaat. Er vallen steeds meer mensen weg in hun leven en daardoor voelen zij zich eenzaam. Maar eenzaamheid is geen noemer waarop je mensen kan werven.”
“Eenzaamheid is geen noemer waarop je mensen kan werven.”
Een drempel
De eenzame inwoners van Noordhoek naar het Brabantse buurtcentrum krijgen, dat blijkt een lastige uitdaging. “Het zijn voornamelijk de dames die we hier zien, die echt actief zijn in het buurtcentrum.” De mannen komen ook wel, maar dan voor een potje biljart, een spelletje of om een puzzel te leggen.
Lotgenoten
In De Boomtak organiseert genoeg activiteiten om eenzaamheid in Tilburg tegen te gaan. “We hebben een wandelclub op dinsdagochtend door de wijk. We begonnen klein, maar inmiddels hebben we tussen de twaalf en veertien vaste bezoekers. Daaruit ontstaan weer andere contacten voor de deelnemers.”
Een andere publiekstrekker is de handwerkmiddag. Hier komen dames, veelal weduwen en alleenstaanden, samen om eens lekker creatief te doen. “Dit zijn mooie mensen en vaak elkaars lotgenoten. Maar ik zie ook weer de drempel die er is om hierheen te komen. Vaak komen ze er via via terecht. Kom maar eens de deur uit, dat is best iets waar je je overheen moet zetten.”
Bij In De Boomtak zien ze dat deze activiteiten bijdragen aan het verminderen van de eenzaamheid van heel wat inwoners van Noordhoek. “Er ontstaat ook buiten de activiteiten contact tussen mensen die regelmatig bij ons in het buurthuis komen. Ze verheugen zich echt op zo’n vrijdagmiddag waarop weer wat op het programma staat.”
Wat voor elkaar betekenen
Maar de prangende vraag voor het het buurthuis en haar vrijwilligers blijft: “Hoe krijgen we de mensen hier?” Het signaleren van eenzaamheid gebeurt door de thuiszorg of de huisartsen. Ook de ouderenwerker heeft daarin een belangrijke rol. Daarnaast zit In De Boomtak in een gezamenlijk overleg. Maar de eindstreep is nog niet in zicht. “Onder lotgenoten zitten genoeg mensen die wat voor elkaar kunnen betekenen, in de organisatie hiervan valt nog veel te winnen.”
De gemeente Tilburg wil het budget voor welzijn beter verdelen. “Er zit nog veel potentie onder wijkbewoners om iets voor elkaar te betekenen. Ook op het gebied van eenzaamheidsbestrijding. De organisatie van bijvoorbeeld een kring van buurtbewoners vraagt om een professional. Mensen willen vaak wel iets doen, maar niet de hele organisatie erom heen”.
Reacties