“Wij willen geen Shell en dat soort bedrijven. Zelfs niet als Shell aanklopt met een miljoenenopdracht.” Patrick van Gurp, videoproducent en medeoprichter van Creating Heroes, windt er geen doekjes om: hij en zijn twee compagnons Freek Hogeboom en Jeron Ponstijn verzorgen alleen marketing en communicatie voor “innovatieve, duurzame ondernemers”. Die duurzaamheid is belangrijk in alle opzichten, vindt Patrick: “Kijk ook kritisch naar je toeleveranciers. Als je zegt dat je ‘groen’ bent, moet je dat in al je facetten uiten.”
De inschrijving bij de Kamer van Koophandel is nog niet helemaal rond. “We hebben al een paar grote opdrachtgevers, maar voor de rest staat Creating Heroes echt nog in de steigers.” Perfect voor onze categorie Social Start-up, dus.
Patrick zelf is al jarenlang ondernemer. Sinds 2011 maakt hij storytelling-video’s voor bedrijven en andere opdrachtgevers. Sociaal betrokken en duurzaam is hij ook al een tijdje: hij werkt papierloos (“Eén van de weinige manieren om klanten te laten merken dat je als videoproducent duurzaam bezig bent”) en zowel het logo als de website van Studio van Gurp zijn ontworpen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Over Patrick van Gurp
Patrick van Gurp is eigenaar van videoproductiebedrijf Studio Van Gurp (2011). Begin 2016 bundelde hij de krachten met marketingexpert Freek Hogeboom en grafisch vormgever Jeron Ponstijn. Onder de naam Creating Heroes verzorgen ze (video)marketing en communicatie voor duurzame ondernemers, waaronder Richard Gabriel van Tulper.
Groener dan gedacht
Dat sociale en duurzame karakter is eigenlijk het werk van marketingadviseur Freek. Toen Patrick hem inhuurde om de identiteit van Studio van Gurp te achterhalen, wist hij nog helemaal niet wat “dat hele duurzame” was. “‘Dat is iets voor boomknuffelaars’, dacht ik altijd. Ik had me niet gerealiseerd dat je vanuit innovatie heel duurzaam bezig kunt zijn. Door Freek kwam ik erachter dat ik duurzaamheid eigenlijk heel belangrijk vond.”
“Geen Shell en dat soort bedrijven”
Al snel stelde Freek hem voor aan grafisch vormgever Jeron. De drie hadden een klik en besloten gezamenlijk hun skills in te zetten voor duurzame, vernieuwende ondernemers. Dat duurzame karakter is een harde eis: “Wij willen geen Shell en dat soort bedrijven. Zelfs niet als Shell aanklopt met een miljoenenopdracht.”
Moet je Shell niet juist stimuleren om te investeren in andere energiebronnen? “Eigenlijk vind ik dat die motivatie van binnenuit moet komen. Veel bedrijven laten zich alleen leiden door geld en winst. Als ze al iets veranderen, is dat op basis van die motieven. Het komt niet voort uit hun authentieke zelf.”
“Laat ze maar kapot gaan.”
“‘Laat ze maar kapot gaan,’ denk ik dan. Er zijn steeds meer bedrijven die wél die motivatie hebben en die zullen het uiteindelijk overnemen van de huidige corporates. Kijk maar naar de groei van bedrijven als Tesla en initiatieven zoals The Ocean Cleanup. Ik denk dat als je een goede missie hebt, dat als je de planeet wilt helpen, je daar ook snel mensen omheen kunt verzamelen.”
“Het voordeel van sociaal ondernemers is dat ze echt met oplossingen komen.”
“Die missie vormt voor mij de kern van sociaal ondernemen. Een maatschappelijk probleem, dat moet centraal staan. En dat probleem los je op door ondernemers-skills te gebruiken. Kijk, vroeger had je veel organisaties zoals Greenpeace. Lekker activisme en schoppen tegen de gevestigde orde. Maar zij komen niet echt met oplossingen. Het voordeel van sociaal ondernemers is dat ze echt met oplossingen komen.”
Drones die bomen planten
Het blijkt wel uit zijn voorbeelden; als het gaat om maatschappelijke vraagstukken, vindt Patrick vooral “de planeet” belangrijk. En dan vooral het redden van het regenwoud, waar hij inmiddels drie keer is geweest. “In Indonesië, waar mijn roots liggen. De eerste keer dat ik in een regenwoud was, voelde ik me meteen op m’n gemak. Gewoon het gevoel: ‘hier wil ik zijn’.”
Een fantastische oplossing vindt Patrick dan ook de inzet van drones bij het herbeplanten van regenwoud. “Het Engelse bedrijf BioCarbon Engineering gebruikt drones om op tactische wijze zaadjes te verspreiden boven regenwoudgebieden. Een hele mooie, innovatieve techniek om ontbossing tegen te gaan.”
Zet alles – figuurlijk – op papier
Patrick draait al een tijdje mee als ondernemer. Wat kan hij alle startende sociaal ondernemers aanraden? “Duidelijke afspraken maken. Je kunt wel denken ‘dat komt wel, we plannen niets’. Maar dat werkt niet: uiteindelijk hebben zowel jij als je opdrachtgever bepaalde verwachtingen. Hoe graag je ook mensen wilt vertrouwen, zet alles – figuurlijk – op papier. Als sociaal ondernemer al helemaal: je gunt het elkaar, je weet hoe druk de ander is. Dat is wel moeilijk: het harde zakelijke combineren met ‘gunnen en geven’. Ik zoek nog steeds naar die balans.”
“Blijf niet in je eigen tent.”
Wat vindt hij eigenlijk van netwerkbijeenkomsten? “Mijn ervaring daarmee is heel positief. Dat heb ik ook echt geleerd: blijf niet in je eigen tent. Ontmoet mensen, laat je inspireren. Dat kan ik alle sociaal ondernemers aanraden. En ga dan niet voor je eigen sales, maar luister wat de ander nodig heeft. Gebruik je netwerk en verbind andere partijen.”
Kartonnen meubels en een Fairphone
Tot slot wil Patrick van Gurp nog één ding benadrukken: “Kijk als sociaal ondernemer ook kritisch naar je toeleveranciers: wat doen zij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen? Ik vind dat we dat als sociaal ondernemers te weinig doen.”
“We hebben een mooi duurzaam concept: eerlijk, biologisch, Fairtrade… En dan hebben we iets nodig en roepen we in ons netwerk: ‘Wie weet er toevallig nog iemand die…?’ Nee, je moet daar ook kritisch naar kijken. Ik zie het best vaak: biologische groentekratten die geleverd worden met een dieselauto, grote sociale ondernemingen die op kantoor stapels papier hebben liggen…”
“Als je zegt dat je ‘groen’ bent, moet je dat in al je facetten uiten.”
“Op ons kantoor zijn alle meubels van gerecycled karton. Bel je ons, dan wordt er opgenomen met een Fairphone. We schenken eerlijke koffie uit afbreekbare cups. Als je zegt dat je ‘groen’ bent, moet je dat in al je facetten uiten. En als dat niet direct kan, geef dan maar aan wanneer het wel kan.”
Patrick van Gurp doet momenteel een videoproject voor Veronika Utasi, die met haar designmerk [email protected] verspilling en massaproductie wil tegengaan én mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpt. Hij draagt het stokje graag aan haar over.
Reacties