• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Home
  • Sociaal ondernemers
  • Over so/creatie
  • Contact
Social Corporates Social Impact Day Noord Werk en Arbeidsparticipatie

Toine van Bijsterveldt – Een normaal bedrijf met één bijzonderheid

Tom Tieman · 23 oktober 2017 · 0 Reactie(s)

Toine van Bijsterveldt

Een timmerbedrijf waar uitsluitend dove mensen werken, dat is in een notendop De Verbinding. Het hout- en metaalverwerkingsbedrijf in Groningen biedt werkgelegenheid aan dove mensen die moeilijk regulier werk kunnen vinden. ‘We zijn een bedrijf als elk ander, met één bijzonderheid: dat hier eigenlijk alleen dove mensen werken’, zegt oprichter en directeur Toine van Bijsterveldt.

Over De Verbinding

De VerbindingDe Verbinding is een constructiebedrijf in hout en aluminium. Niks bijzonders? Toch wel. Want de medewerkers van De Verbinding zijn bijna allemaal doof. Maakt dat wat uit? Nee, eigenlijk niet. Want De Verbinding biedt klanten wat ze verwachten: hoge kwaliteit voor concurrerende prijzen.

Maar er is ook een verschil, want De Verbinding biedt meer: vast werk aan mensen met een lastige handicap. Een werkomgeving waar doven elkaar verstaan en hun vakmanschap volledig tot zijn recht komt.

Om de dove medewerkers goed werk te kunnen bieden, staat de klant centraal: als de klant bij De Verbinding koopt, hebben de mensen van De Verbinding werk. Dus is klanttevredenheid (kwaliteit, leverbetrouwbaarheid, prijs) het belangrijkst. Naast goede werkomstandigheden en, natuurlijk, een gezonde bedrijfsvoering, voor de continuïteit.

Wie binnenstapt bij de werkplaats van De Verbinding aan de Osloweg in Groningen, hoort in eerste instantie niets anders dan de stilte. Hier hoor je geen achtergrondmuziek of pratende mensen. Alleen het geluid van machines en getimmer verstoort de stilte. Hier wordt ogenschijnlijk gewerkt aan een dakkapel, raamwerk of een enorme schuifpui. Maar wie beter kijkt, ziet hier aan de Osloweg een sterk staaltje sociaal ondernemerschap.

De Verbinding is ontstaan vanuit persoonlijke ervaring van directeur Toine van Bijsterveldt. Bij de geboorte van zijn dove zoon werd Van Bijsterveldt geconfronteerd met allerlei vragen. Hoe richt je als dove je dagelijks leven in? Kun je eigenlijk wel een ‘gewoon’ leven leiden? ‘Veel mensen in Nederland zijn slechthorend  maar mensen die echt doof zijn, dat zijn er relatief weinig’, vertelt Van Bijsterveldt. ‘De slechthorenden hebben het al moeilijk en zijn vaak doodmoe na een dag werken. En dat zijn er, nou, zo’n twee miljoen. Pakweg vijftienduizend mensen zijn doof.’

“‘De slechthorenden hebben het al moeilijk en zijn vaak doodmoe na een dag werken. En dat zijn er, nou, zo’n twee miljoen. Pakweg vijftienduizend mensen zijn doof.”

Van Bijsterveldt heeft door zijn eigen ervaring een visie kunnen ontwikkelen. ‘Je groeit met je kind op, je leert meer dove mensen kennen en dan zie je dat bijna geen van hen werkt. De meeste doven zijn slecht opgeleid. Onderwijs gaat naast fysiek gedrag ook vooral om taal. Als je kunt horen leer je verklanken, je leest wat er staat en maakt daar woorden van door de klank. Maar doven kunnen niet verklanken. De meeste doven kunnen dan ook niet beter lezen dan het niveau van groep 5 van het basisonderwijs. Er zijn weinig doven die MBO-3 hebben gehaald.’

Volgens de ondernemer loopt het bij veel werkende doven op de werkvloer vooral stuk op de communicatie. ‘Je mist heel veel gesproken communicatie. Mededelingen of grappen worden vaak achteraf uitgelegd of soms helemaal niet. Zo raak je als dove geïsoleerd. De afstand tot de arbeidsmarkt voor doven is daarom vaak groot. Dus toen zeiden we: als de berg niet naar Mohammed komt, moet Mohammed maar naar de berg.’

Toine van Bijsterveldt

Het concept achter De Verbinding kwam pas echt in een stroomversnelling toen Van Bijsterveldt in 2006 de broers Schipper van Schipper Kozijnen in Opmeer tegenkwam. ‘Dat bedrijf wilde graag uitbreiden’, vertelt Van Bijsterveldt. ‘Zo zijn we in gesprek geraakt en hadden we in juni 2007 met De Verbinding onze eerste klant. Door de crisis die daarna kwam hebben we het zwaar gehad maar door de koppen bij elkaar te steken en de samenwerking met Schipper Kozijnen en Ruiter Dakkapellen hebben we het gered.’

Het doel dat Van Bijsterveldt nastreeft is simpel. ‘We willen van De Verbinding een stabiel bedrijf te maken met als doel vijfentwintig dove mensen aan het werk te houden. We zetten in op groei.’ En dat lukt vrij aardig. Met sinds kort Ballast Nedam, Rutges en Van Wijnen als klant, begint het bedrijf een veelbelovende klantenkring op te bouwen.

“We willen van De Verbinding een stabiel bedrijf maken met als doel vijfentwintig dove mensen aan het werk te houden. We zetten in op groei.”

Ook op productgebied is De Verbinding in ontwikkeling. Zo wordt er nu ook gewerkt aan designmeubelen. Onlangs heeft het Martini Ziekenhuis een stoel cadeau gekregen in de vorm van een ei, ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan. De stoel is onderdeel van de productielijn ‘Het Eitje’, waarvoor het bedrijf samenwerkt met Opmaat3D.’

Toch ziet Van Bijsterveldt De Verbinding als een normaal bedrijf met als enige bijzonderheid dat er uitsluitend dove mensen werken. ‘We blijven het doel hebben om een werkgever voor doven te zijn. Geld verdienen hoort erbij, maar is bij ons geen hoofdzaak. Prijsvechters moeten niet bij ons zijn, we zijn niet de goedkoopste vanwege onze manier van werken maar wat we doen, doen we goed en duurzaam.’


Social Impact Day NoordDit interview maakt onderdeel uit van een serie gesprekken met sociaal ondernemers uit Noord Nederland die gemaakt is door Social Impact Day Noord.

Social Impact Day Noord is hét evenement over sociale impact in Noord-Nederland. Op woensdag 1 november 2017 spreken toonaangevende ondernemers over hoe zij maatschappelijke impact met economisch succes combineren.

Economisch succes en maatschappelijke impact gaan hand in hand. Dat laat Social Impact Day zien middels inspirerende voorbeelden. Sociaal ondernemen is een innovatieve vorm van ondernemerschap en heeft enorme groeipotentie. Niet alleen wat betreft impact: óók wat betreft omzet, productie en innovatie. Investeren in sociaal ondernemerschap is dus niet alleen slim, maar ook goed. Voor ons allemaal.

Met diverse workshops, panels en lezingen ben je in één dag helemaal up-to-date en klaar om (nog) meer omzet, productie én maatschappelijke impact te genereren.

Het doel van Social Impact Day Noord is om sociaal ondernemerschap in Noord-Nederland te versnellen. Met inspirerende best practices, handige tips & tricks en uitwisseling van nieuwe ideeën, maken we de regio klaar voor het nieuwe ondernemen.

De wereld is er klaar voor. Jij ook? Hier kun je je kaarten bestellen.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Meer interviews

Nieuwsbrief ontvangen?
Merel Rumping – Mensen letterlijk weer op de been helpen

Eline Arisse · 1 december 2017 · 0 Reactie(s)

Marie Baartmans & Marijn Struik – Sociaal ondernemers empoweren

Eline Arisse · 18 maart 2016 · 0 Reactie(s)

Esmee Jiskoot – In dit duurzaamheidsparadijsje zie je hoe het anders kan

Jos Hummelen · 17 mei 2018 · 0 Reactie(s)

Lees Interacties

Reacties

(CC BY-NC 4.0) 2020 so/creatie · Website met liefde door Kyver