Terwijl sommige politici zich zorgen maken over de kosten van een duurzame maatschappij, stellen de mannen van De Natuurverdubbelaars het tegenovergestelde: economie en ecologie gaan perfect samen. Sterker nog: ze versterken elkaar. Hoe meer natuur, hoe beter de economie. Daan Groot (foto), mede-oprichter van De Natuurverdubbelaars, weet het zeker: “Natuurlijk is het investeren op korte termijn, maar iedereen begrijpt dat je de aarde nodig hebt om te kunnen blijven bestaan.”
Weggestopt op een Amsterdams industriegebied ligt de werkruimte van een potentiële topper op het gebied van sociaal ondernemen. De Natuurverdubbelaars houden kantoor boven een garage waar je tweedehands auto’s kunt kopen en kijkt uit over een grijze loods. Binnen is het warm en groen.
Natuur levert geld op
Daan Groot en Erwin van Woudenberg zijn de oprichters van De Natuurverdubbelaars (kortweg: N2). Hun missie: duidelijk en inzichtelijk maken dat natuur geen geld kost, maar juist geld oplevert. Werken met de natuur bespaart je geld of levert je meer op. Het meest bekende voorbeeld is bijvoorbeeld dat een groene werkomgeving je productiever maakt.
De Natuurverdubbelaars werken concreet aan het vergroten van biodiversiteit, bijvoorbeeld in steden. Met gemakkelijke impulsen kunnen ‘groene daken’ worden gestimuleerd. Met het planten van groen zullen insecten weer een thuis kunnen vinden in de betonnen jungle van onze Randstad. En waarom verwijderen we de stenen onder de trambanen en op onze rotondes niet? Op die plekken kunnen bloemen groeien en bloeien, dat weer fauna aantrekt.
Economen en ecologen samenbrengen
Wat De Natuurverdubbelaars aanbieden is het meedenken met (overheids)organisaties over hoe zij mét de natuur kunnen werken en wat daarvan de baten zijn. Samen met Erwin van Woudenberg is Groot lector op de HAS Hogeschool in Den Bosch. “Het onderzoek wat we daar doen nemen we mee terug en passen we toe in concrete situaties met De Natuurverdubbelaars.”
“De opbrengst van meer natuur in je bedrijf kun je kwantificeren, zodat het een win-winsituatie is”
Daan Groot is ervan overtuigd dat natuurherstel voor bijna alle grote opgaven op deze aarde een deel van de oplossing is: van klimaatverandering, ongelijkheid, gezondheid tot migratie. Daarvoor moeten bedrijven volgens hem gewoon aan de gang gaan. “We kijken naar hoe een bedrijf direct aan de slag kan gaan om impact te verbeteren. De opbrengst van meer natuur in je bedrijf kun je kwantificeren, zodat het een win-winsituatie is.”
Over Just Diggit
De Natuurverdubbelaars werken samen met een aantal andere partijen waaronder Just Diggit – een initiatief dat allerlei projecten omtrent landschapsherstel stimuleert. Een samenwerking waarop Groot trots is. “Deze organisatie plant niet alleen bomen, door een aantal relatief goedkope technieken wordt de infiltratie van water verbeterd. Hierdoor wordt water vastgehouden en dit kan vervolgens gebruikt worden door groen. Vaak is het niet nodig om veel te investeren, meestal kun je gewoon de natuur zijn werk laten doen.”
Ineens in de lift
De visie van De Natuuverdubbelaars bleek al snel een heleboel mensen aan te spreken. Inmiddels werken er zes mensen in vaste dienst, terwijl er nét een nieuwe vacature is uitgezet. “Het is lastig om te isoleren waar het precies aan ligt. Ik denk dat een aantal dingen tegelijk kwamen: we hadden al wat expertise en wat netwerk opgebouwd, er kwam een einde aan de crisis en toen zaten we ineens in de lift,” zo vertelt Daan Groot. Ik heb niet het idee dat het beschikbare geld voor dit soort projecten is toegenomen. Misschien zijn de budgetten van overheden juist wel afgenomen.”
Wel ziet Groot dat de natuur steeds meer aandacht krijgt bij bedrijven in de (semi)publieke sector. “Het thema biodiversiteit zie ik de afgelopen jaren wel steeds meer terugkomen. De grote sprong voorwaarts is wat ons betreft duurzaamheid op een geïntegreerde manier. We moeten beginnen aan het einde van de keten: het landgebruik. Daar zit de grootste impact.” Voordat deze stap gemaakt kan worden, moet er echter nog een andere puzzel gelegd worden.
“De grote sprong voorwaarts is wat ons betreft duurzaamheid op een geïntegreerde manier”
Vooruit met groen
Er bestaat namelijk een spanningsveld tussen het op korte termijn investeren en op lange termijn terugverdienen van diezelfde investering. Bij investeringen in de duurzaamheidssector zijn vaak meerdere partijen betrokken met verschillende belangen. Zo merkt ook Groot op. Hij geeft het simpele voorbeeld van ‘groene daken’, dit zijn platte of hellende daken met begroeiing. “Er is een eigenaar van het pand bij betrokken, een persoon die erop uitkijkt en voor iemand gaat de gasrekening aanzienlijk omlaag. Dat zijn drie verschillende mensen en zo ontstaat er een patstelling.
De eigenaar gaat immers niet investeren, want die haalt er het minste uit.” Maar hoe los je zoiets op? “Dan ga je kijken of je daar toch andere financiële arrangementen voor kan ontwikkelen,” antwoordt Groot vol vertrouwen. “Zo wordt het verschil tussen de partij die kosten heeft en de partijen die de baten ontvangen weggewerkt en kunnen we vooruit met groen in onze samenleving.”
Reacties