‘Wanneer zijn je doelen als ondernemer voor een betere wereld bereikt?’ ‘Hoe interpreteer je de Duurzame Ontwikkelingsdoelen?’ Deze week begint het nieuwe seizoen lezingen over de Sustainable Development Goals in het SDG-House in Amsterdam. Met de projectcoördinator Michelle Koomen kijken we terug op de laatste editie en vooruit naar wat dit jaar zal brengen.
Iedere tweede donderdag van de maand komen er twee gasten naar café-restaurant De Tropen om een lezing te verzorgen aan (toekomstige) ondernemers. Een van de gasten licht een bepaald ontwikkelingsdoel uitgebreid toe, terwijl de andere gast uitlegt op welke manier hij of zij hiermee aan de gang is gegaan. Michelle Koomen is projectcoördinator en werkt voor de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Koomen is blij dat ze verplicht is om erbij te zijn: “Ik ben een ondernemend persoon en wil de wereld een stukje mooier maken. Veel mensen beginnen, maar komen er dan achter dat het nog niet zo gemakkelijk is. Mensen denken daar vaak niet over na of weten niet hoe ze dat moeten doen.” Daarom luidt het spreekwoord ook: bezint voordat je begint.
Koomen vervolgt: “De doelen zijn wereldwijd gezet, je kunt ook particulier bijdragen, maar als ondernemer heb je een groter bereik.” De doelen zijn soms lastig te interpreteren, het is dus fijn wanneer deze tastbaar worden gemaakt.“Zodat iedereen er zo snel mogelijk mee aan de slag kan.” Koomen kijkt even weg en tikt op de tafel. “Het stomme is dat het vaak makkelijker is dan je denkt: een ander perspectief, een bepaald middel inzetten. Het hoeft geen grote investering te zijn, terwijl je als onderneming meer kunt bereiken.”
Koomen is enthousiast over het organiseren van deze reeks. “Na één jaar is er een community ontstaan van bezoekers en sprekers die steeds maar weer terug willen komen en willen bijdragen.” Ze veert op. “Iedereen wil betrokken blijven, terwijl de sprekers niet betaald worden. Dat betekent dat ze het een belangrijk onderwerp vinden en graag meehelpen.”
Dit seizoen kijkt Koomen uit naar de editie van oktober over SDG nummer 1: geen armoede. Met de snelle verandering van het klimaat krijgt dit doel een nieuwe dimensie. “De sprekers hebben nog niet bevestigd, maar het gaat een interessante lezing worden.” Verder begint Koomen over de Olympische aflevering: “Dat is een verrassing, maar er staat iets moois te gebeuren. Ik kan er niks over zeggen, maar het wordt een hoogtepunt!” Nieuw dit jaar zijn de tien minuten waarin ondernemersexpert Bart van Grevenhof tijdens iedere lezing de nieuwste disruptieve technologieën uitlegt. Bart daagt de ondernemers uit na te denken over hoe je nou écht innovatief onderneemt. Wat kunnen drones, 3D-printers of blockchaintechnologie voor jouw onderneming betekenen? Daarnaast is de vaste moderator, ook actief als redacteur bij so/creatie, dit seizoen een nieuwe aanwinst.
Koomen heeft goede hoop op een mooi bezoekersaantal dit jaar: “Ik hoop dat we na de eerste twee lezingen naar een grotere zaal moeten uitwijken.”
Hier lees je meer over de Ondernemerschap Colleges SDG Edition.
Verder lezen:
Groene brouwers van Bird Brewery kijken voorbij de coronacrisis
BikeFlip: ‘Een kinderfiets hoef je niet te kopen, die kun je flippen’
Reacties