• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Home
  • Sociaal ondernemers
  • Over so/creatie
  • Contact
Sociaal en Startend Welzijn en Zorg

Ilse Mijnhart – “We moeten ons meer focussen op de kracht van ouderen”

Joëlle Baijer · 26 oktober 2017 · 0 Reactie(s)

Ilse Mijnhart

Ilse Mijnhart studeerde International Business & Management en vervolgens International Development en dacht er in eerste instantie niet aan om te gaan ondernemen. Dit veranderde toen ze vorig jaar in aanraking kwam met sociaal ondernemerschap. Haar commerciële achtergrond en haar sociaal maatschappelijke betrokkenheid kon ze hierin mooi combineren. Ze besloot mee te doen aan een praktijkgericht trainingsprogramma in sociaal ondernemen. Via het netwerk dat ze daar opdeed kwam ze in contact met iemand die het plan had een plek voor ondernemers te realiseren in combinatie met een zorgplint in Den Haag. Ilse schreef zich met haar bedrijf MijnHart in bij de Kamer van Koophandel. Sindsdien is ze hier als ondernemer van Loosduinen Verzilveren, waarmee ze zich richt op zingeving bij ouderen, bij betrokken.

Loosduinen Verzilveren

Met Loosduinen Verzilveren zit Ilse in de zorgplint. Een plint is een plek op de eerste verdieping van commercieel vastgoed waar voorzieningen zijn voor bewoners. Bejaardentehuizen zoals ze er vroeger waren bestaan niet meer. Het huidige overheidsbeleid stimuleert ouderen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Hierbij wordt beroep gedaan op de sociale omgeving van ouderen die hulp nodig hebben. Door een locatie in te richten als zorgplint en een plek te creëren voor ondernemers, actieve buurtbewoners en ouderen gebruik je de kracht van de wijk. Ilse: “Zo willen we een positieve impact creëren op de buurt Nieuw Waldeck in Loosduinen.”

De kracht van ouderen

Ilse twijfelde in het begin nog een beetje omdat ze niet eerder in deze vorm met de doelgroep had gewerkt. “Naarmate ik meer te weten kwam begon het toch te kriebelen. Je bent op een hele mooie manier bezig met zingeving voor ouderen.” Wat haar met name aanspreekt is dat ouderen via Loosduinen Verzilveren een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Op deze manier draagt het project bij aan een positievere beeldvorming over de doelgroep. “Veel mensen realiseren zich niet dat ouderen niet alleen hulpbehoevend zijn, maar dat ze ook echt wat te bieden hebben. Ik ben ervan overtuigd dat ouderen zeker net zo veel bijdragen aan de maatschappij als andere mensen. Het gaat over de waarde inzien van ieder persoon en dat prikkelde mij”.

“Veel mensen realiseren zich niet dat ouderen echt wat te bieden hebben.”

Ilse vertelt over waar de kracht van deze generatie volgens haar met name in zit. “Ten eerste hebben ouderen een andere energie dan jongere generaties. Ze hebben altijd hard moeten werken, ook fysiek. Ze weten wat dit betekent. Nu zitten ze in een fase waarin ze wat anders willen doen en waarin dat ook kan. Door hun levenservaring hebben ze veel zelfkennis en staan ze bewuster in het leven. Ze weten hoe belangrijk het is om er voor elkaar te zijn. Toen zij opgroeiden was er, vaak vanuit noodzaak, veel aandacht voor sociale contacten. Mensen waren veel meer op elkaar aangewezen. Jongere generaties zijn vaak veel individualistischer.”

Ilse Mijnhart

Ilse geeft aan dat de kracht van ouderen daarnaast ook zit in de kennis en ervaring die ze hebben. “Deze mensen hebben een leven lang gewerkt, hebben van alles meegemaakt en hebben kinderen en kleinkinderen opgevoed. Natuurlijk verandert de maatschappij, maar veel dingen zijn universeel en daardoor tijdloos.” Ouderen hebben niet per se meer te bieden, maar zeker ook niet minder. Volgens Ilse is iedereen in dat opzicht uniek en kan ieder mens iets anders bieden. “Wanneer je dit realiseert, kun je hiernaar op zoek gaan. Wanneer we dit niet erkennen neem je de levenskracht van mensen weg.”

“We moeten ouderen meer gaan zien als gelijkwaardige partners in de samenleving.”

Een andere kracht is dat senioren veel tijd hebben. “We moeten ouderen meer gaan zien als gelijkwaardige partners in de samenleving.” Ilse kijkt kritisch naar hoe we nu met ouderen omgaan. “Mensen werken tot ze 67 zijn. Op deze leeftijd staan ze vaak nog midden in het leven en ik denk dat we dat meer moeten erkennen. We moeten hen de mogelijkheid bieden om iets te kunnen blijven betekenen. Ik zou graag zien dat er een plek is waar ouderen terecht kunnen met hun initiatieven.”

Verrassend inzicht

Toen Ilse aan de slag ging met dit project is ze eerst zo veel mogelijk in gesprek gegaan met ouderen. “Ik ben zelf 31 dus ergens staat het ook wat verder van me af.” Iets wat uit deze gesprekken naar boven kwam, waar ze nog niet eerder over nagedacht had, was dat veel initiatieven die er nu bestaan voor ouderen gericht zijn op gezelligheid. Daardoor ontstaat slechts oppervlakkig contact. “De ouderen die ik sprak gaven aan dat ze een potje bingo weliswaar gezellig vinden, maar veel meer behoefte hebben aan echt contact en naar diepgang in een gesprek. De ouderen gaven aan dat veel initiatieven gericht zijn op ‘bezigheidstherapie’.”

“Wat een echte eyeopener voor me was, is dat er te vaak uitgegaan wordt van een bepaalde vanzelfsprekendheid in contact tussen ouderen. Om het ongenuanceerd te zeggen: we denken te vaak die is 85 en die is 83 dus zij kunnen mooi samen dit en dit doen. Dat is natuurlijk niet vanzelfsprekend. Om je verbonden te voelen is er veel meer nodig. Dat je bijvoorbeeld bepaalde interesses deelt en dat er een klik is. Daarnaast gaven ouderen aan gelijkwaardigheid in een contact belangrijk te vinden. Dat er niet alleen iets voor hen gedaan wordt, maar dat zij ook iets voor de ander kunnen betekenen.”

Positief effect op de wijk

De wijk Nieuw Waldeck, waarin de zorgplint wordt gerealiseerd, is betiteld als ‘Kantelwijk’. Er leven veel mensen met lage inkomens en mensen die een bijstandsuitkering ontvangen. Daarnaast wonen er veel mensen met (voormalige) psychiatrische problemen en is de wijk aan het vergrijzen. “Door mensen uit de buurt en sociaal ondernemers te betrekken willen we een positieve impact hebben op de wijk. We willen een plek creëren voor én door de buurt. Een plek waar bewoners samenkomen en waar ze met goede initiatieven terecht kunnen. De sociaal ondernemers fungeren als aanjagers.”

“Een plek waar bewoners samenkomen en waar ze met goede initiatieven terecht kunnen. De sociaal ondernemers fungeren als aanjagers.”

Toekomstdroom

Met Loosduinen Verzilveren hoopt Ilse een laagdrempelige, bruisende plek te creëren in de wijk, waar (oudere) bewoners en ondernemers terecht kunnen met initiatieven. Daarnaast wil ze af van het oubollige imago dat veelal rondom projecten met ouderen hangt. Ze wil een hippe, frisse plek waar iedereen graag komt en waar het leeft. In de toekomst hoopt ze dit idee te kunnen opschalen naar andere plekken in Nederland. Voor haar eigen onderneming, MijnHart, hoopt ze meer projecten op te kunnen zetten om ouderen met andere doelgroepen in verbinding te stellen.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Over Joëlle Baijer

Joëlle Baijer is afgestudeerd Afrikanist, gespecialiseerd in sociaal ondernemerschap en duurzaamheid. Op dit moment is ze actief voor verschillende sociale ondernemingen en initiatieven zoals Starters4Communities, Bleeve, Maximaal Gezond en The Bucketlist Festival.

Voor so/creatie schrijft Joëlle over sociaal ondernemerschap in Zorg en Welzijn vanuit haar ervaring bij onder andere Rechtstreex, Vinex Goes Healthy en Maximaal Gezond. De gezondheidssector ligt onder vuur en maakt momenteel grote veranderingen door. Joëlle wil creatieve oplossingen en sociaal ondernemerschap in deze sector stimuleren en initiatieven en bedrijven die sociaal ondernemend bezig zijn een podium bieden.

Email: [email protected]

Meer interviews

Nieuwsbrief ontvangen?
Tatiana Glad – Sociale impact door samenwerking

Carline Lucassen · 3 november 2016 · 0 Reactie(s)

Emergi: Duurzame energie daar waar het meest nodig is

Ramiro Gomes Monteiro & Richard van Hoolwerff · 28 november 2020 · 0 Reactie(s)

Toine van Bijsterveldt – Een normaal bedrijf met één bijzonderheid

Tom Tieman · 23 oktober 2017 · 0 Reactie(s)

Lees Interacties

Reacties

(CC BY-NC 4.0) 2020 so/creatie · Website met liefde door Kyver