Het is een zonnige vrijdag. Hier ontmoeten we Lisette Magis, de oprichtster van de Bakkerswerkplaats in Rotterdam. Direct bij binnenkomst in de bakkerij word ik ondergedompeld in wat je noemt een ‘echte gezellige chaos’. Na een heerlijk ambachtelijk broodje te hebben gekregen van een van de bakkers in de werkplaats vertelt Lisette me vol enthousiasme over de onderneming die zij 2 jaar geleden startte.
Over De Bakkerswerkplaats
De Bakkerswerkplaats is een organisatie die zich tot doel heeft gesteld om het bakkersambacht uit te dragen door het ambacht te leren aan buurtgenoten en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Door het leren van het ambacht van A tot Z, van graankorrel tot brood leren ze bewoners wat gezond en betaalbaar brood is. En geven ze de mensen die in de Bakkerswerkplaats opgeleid worden weer lol in het werken en een doorgroeimogelijkheid naar een betaalde baan. Met de buurt wordt gebouwd aan een community van leden. Zij investeren mee in het voortbestaan van de werkplaats als belangrijke ontmoetingsplek in de wijk.
De Bakkerswerkplaats is een gemeenschapsbakkerij die op bestelling onder meer heerlijke ambachtelijke broden levert. De onderneming biedt daarnaast mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een prachtige plek om de ambacht leren. Het doel van de Bakkerswerkplaats is om mensen in kwetsbare situaties zo veel mogelijk aan de samenleving te laten deelnemen. “Ik vind een inclusieve maatschappij ongelooflijk belangrijk. Iedereen verdient een plekje, zegt Lisette.
Veel schakelen
Lisette had als studente de ambitie om te werken bij architectenbureaus. Al snel kwam ze er tijdens haar stage echter achter dat dit niks voor haar is. “Ik ben niet van de details en dat eindeloos dingen onder de loep nemen.” Haar besluit om vervolgens te starten bij een telecombedrijf was een eerste stap richting het sociaal ondernemerschap. Dit lijkt op het eerste gezicht onlogisch maar als intermediair tussen de software ontwikkelaars en klanten leerde ze met verschillende mensen te werken en gemakkelijk diverse partijen te begrijpen.
Deze opgedane skills komen in de Bakkerswerkplaats goed van pas. Ze moet hierbij namelijk veel schakelen. Het ene moment is ze bezig met de bakkers die zij in dienst heeft en het volgende moment is ze bezig met het maken van de beleidsplannen of de Belastingdienst. “Het is veel schakelen en super divers,” aldus Lisette.
“Ik vind een inclusieve maatschappij ongelooflijk belangrijk. Iedereen verdient een plekje.”
Iedereen hoort erbij
Het idee van de Bakkerswerkplaats komt voort uit de frustratie van Lisette over het buitensluiten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen met een verstandelijke beperking, vluchtelingen, mensen die al jaren in de WW zitten, thuis- en daklozen, middelbare scholieren, MBO leerlingen; het zijn hele verschillende groepen.
“Ze komen vaak alleen in contact met de maatschappelijk werker die hen begeleid en blijven maar eindeloos sollicitatiebrieven schrijven om eens aan werk te kunnen komen. Dat werkt niet! Ze moeten juist gemakkelijk iets kunnen doen waar ze blij van worden.”
Terwijl ze me hierover verteld, kijk ik rond in de werkplaats. De gezelligheid en het gevoel dat iedereen erbij hoort is zeker te merken. De mensen kunnen hier met hun handen werken, iets moois maken en hier iets bijdragen aan de maatschappij met de prachtige uitkomst dat zij meer vertrouwen krijgen in zichzelf.
Elkaar ontmoeten
Buiten de motivatie om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt leuk werk te kunnen bieden, is het voor Lisette ook van belang ontmoeting te creëren. Dit omdat we vaak erg beperkt zijn in het ontmoeten van andere groepen mensen. “Ik zie bijvoorbeeld bij mijn kinderen dat zij nooit in aanraking komen met andere groepen mensen. Dat vind ik heel beperkend. Door elkaar te ontmoeten krijg je respect voor alle soorten mensen en daar word ik heel blij van.”
De Bakkerswerkplaats is daarbij ook van mening dat met dit soort initiatieven de stad een stuk aantrekkelijker wordt. “Ik geloof dat als iedereen zinvol werk heeft en begrip voor elkaar kan hebben, dat een stad een stuk aantrekkelijker maakt. Niet de gebouwen of grote pleinen, maar de mensen maken het aantrekkelijk.”
“Door elkaar te ontmoeten krijg je respect voor alle soorten mensen en daar word ik heel erg blij van.”
Geen dikke bankrekening
Twee jaar na het starten van de Bakkerswerkplaats gaat het erg goed met de onderneming en is in een jaar tijd de omzet zelfs verdubbeld. Lisette heeft daarnaast nog grootse plannen voor de toekomst en wil meer ambachtelijke werkplaatsen starten.
Dit kan weer met brood zijn of misschien met hout, maar een ding is zeker: het sociale component zal erin blijven zitten. “Het plezier dat het starten van een sociale onderneming je geeft; daar staan geen inkomsten tegenover. Dat merk ik iedere dag. Hoe leuk het is en hoe blij mensen hier zijn. Dat is heel bijzonder en daar staat een dikke bankrekening echt bij in de schaduw!”
De lessen van Lisette
“Schakel gewoon de hulp in van iemand anders als iets niet goed wil lukken. Weten waar je wel en niet goed in bent is een kracht.” Ze benadrukt hierbij dat het geen probleem is als je iets niet goed kan en dit iemand anders laat doen. “Het is prettiger om te weten waar je wel en niet goed in bent dan dat je zoveel tijd kwijt bent aan iets wat je niet leuk vindt.”
Dit interview maakt deel uit van een reeks van 5 artikelen die geschreven zijn door deelnemers aan Starters4Communities, een praktijkgericht trainingsprogramma in sociaal ondernemen en bottom-up stadsontwikkeling. In een groep van 15 tot 20 starters werken kleine teams aan uitdagende opdrachten voorgelegd door een wijkinitiatief of sociale onderneming.
Reacties