Een lange rij studenten en young professionals staan voor de entree bij het SDG House in het Koninklijk Instituut Tropen in Amsterdam. Niet eerder zijn er zoveel jonge mensen aanwezig op de internationale verjaardag van de Sustainable Development Goals (SDG’s) om de wereld een betere plek te maken in 2030. Het thema van de dag was Connecting Generations, want jonge koplopers wijzen ons de weg.
Maarten Labots, een van die jonge koplopers, opent de dag. Maarten is voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging en zet zich in voor een ambitieuzer klimaatbeleid en participatie van de jongeren. “Voor mij zijn deze doelen nauw met elkaar zijn verbonden. Om inclusief, toekomstbestendig en innovatief klimaatbeleid ontwikkelen is een diverse ‘tafel’ nodig. Jongeren dragen namelijk aanvullende of nieuwe oplossingen bij en bekijken de wereld soms vanuit een ander perspectief. Gebruik daarom juist ook hun kennis en expertise.”
Ook maken we kennis met de 16-jarige klimaatactiviste Lisa van der Geer. Zij geeft een pitch om de natuur toekomstbestendig te maken door deze te verplaatsen naar plekken met een ander, beter passend klimaat. Met haar overtuigende betoog en vernieuwende manier van denken won zij de SDG Moonshot Prijs en de hulp van het brede netwerk van SDG Nederland om dit idee te realiseren.
Het blijft niet alleen bij luisteren, bij de workshop van Dutchtainables wordt er hevig gedebatteerd. Verschillende stellingen over de SDG’s passeren de revue. De deelnemers kunnen een keuze maken door over de ‘streep’ te lopen: eens of oneens. Er wordt snel duidelijk dat er geen eenduidige oplossing is die tegemoet komt aan alle SDG’s. Zo wordt onder meer een CO2-belasting, door sommigen ervaren als een doeltreffend klimaatwapen, maar door anderen als zeer ongunstig voor de 1e SDG die gaat over het reduceren van armoede in de wereld.
Na de workshops wordt de dag plenair afgesloten in de koninklijke prinses Máxima zaal. Nienke Meijer, voorzitter van Bestuur Fontys Hogescholen en Bestuurslid Vereniging Hogescholen, legt uit waarom zij een centrale rol heeft bewerkstelligd voor de SDG’s in het onderwijs. “SDG’s leiden je op om van betekenis te zijn in de samenleving. Het is een kompas voor de nieuwe makers en leiders in de wereld van morgen. Aan ons om de jonge generatie op te leiden met de juiste skills om hun passie en purpose te vinden.”
“SDG zijn een kompas voor de nieuwe makers en leiders in de wereld van morgen”
Bedrijfsleven van binnenuit duurzamer maken
Bewustwording van de ontwikkelingsdoelen stopt niet bij onderwijs. Hoe kunnen jonge starters het bedrijfsleven van binnenuit duurzamer maken? Unilever Executive Vice President Conny Braams gelooft dat de jonge generatie hier een hele belangrijke rol vervult. “Dit komt door hun frisse blik, enorme motivatie, energie om er iets van te maken, maar ook een ander standpunt. In mijn bedrijf zie ik dat jongeren vragen stellen die ik zelf niet zo snel meer stel, dus die houden me ook fris.”
Ook benadrukt Conny Braams het belang van diversiteit, inclusief het thema van de dag connecting generations. “Jongeren samen met ervaring, mannen en vrouwen, verschillende culturele achtergronden. Met de uitdagingen waar we voor staan wordt het alleen maar complexer en dit betekent dat je heel creatief moet worden. Hoe kunnen we de beste oplossingen verzinnen? Juist hier is diversiteit zo van belang.”
Met deze boodschap vertrekt iedereen voldaan naar de borrel waar plaats is voor inhoudelijke discussies en ontmoetingen. Kaartjes worden dan ook op grote schaal uitgewisseld om zo nieuwe samenwerkingen tot stand te laten komen en concrete acties op te zetten. Met alle generaties samen aan de slag komen de doelstellingen in de SDG’s steeds dichterbij. Op naar een betere wereld in 2030.
Verder lezen:
Straw by Straw – rietje voor rietje naar een duurzamere wereld
KRUSLI – sociaal ondernemen door een gezond en duurzaam ontbijt
Floating Farm – de eerste drijvende zuivelboerderij ter wereld
Reacties